Plantarea in gradina a legumelor si zarzavatului primavara
Primavara, cand zilele devin mai lungi si noptile mai scurte, cand soarele incalzeste din ce in ce mai tare, natura reinvie. Incepem primavara in gradina, plantand legume de sezon. Astfel vom incepe cu:
Anghinare - Se planteaza primavara, dar recoltarea se face incepand cu lunile mai-iunie. In primul an se dezvolta frunze lungi de pana la 1 m si late de 30 cm, cu margini crestate, de culoare albicioasa, cu peri desi.
Fiind sensibila la temperaturi scazute, pe timpul iernii trebuie protejata de frig prin acoperire cu
Broccoli - exista doua soiuri de broccoli: cel de primavara si cel de toamna. Cel de primavara se poate planta in luna martie, cand temperatura se incadreaza ziua intre 15-21 grade Celsius si noaptea intre 10-15 grade. Asezati semintele in pamant usor de flori si rariti-le dupa ce plantutele au cate doua frunze si udati de doua ori pe zi. Semintele germineaza in aproximativ 40 de zile.
Bogat in vitamine (C, complexul B), minerale (calciu, magneziu, zing, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor) poate preveni afectiuni dintre cele mai complicate. De asemenea, este recomandat pentru tratamentul cancerului esofagian si la stomac. In urma cercetarilor in aceasta privinta, broccoli este considerat leguma numarul unu din categoria celor mai bogate substante anticancerigene.
Ceapa - sau arpagicul, se planteaza la sfarsitul lunii martie. Pe un teren pregatit corespunzator, la 20-25 cm intre randuri si 10-12 cm intre bulbi. Astfel, la 1000 mp sunt necesare 40-60 kg arpagic. Recoltarea se face în august când tulpinile s-au înmuiat la baza si mai mult de jumatate a cazut la pamânt, prin smulgere sau cu sapaliga, cu atentie sa nu se taie bulbii.
Marar - sfarsitul lunii februarie este o perioada propice pentru rasadul de marar. Pentru a creste mararul are nevoie doar de spatii insorite, nefiind pretentios la tipul de sol.
Morcov - se planteaza la inceputul primaverii. Se seamana semintele in sir, separate cam la 20 cm, iar in mai-iunie trebuie sa aiba caldura ca sa germineze. La o luna dupa semanat, rariti-i la 6-7 cm.
Patrunjel - la fel ca si mararul, se planteaza primavara devreme. Frunzele de patrunjel se pot culege de cum planta ajunge la inaltimea de 15 cm. In al doilea an de viata apar tulpinile purtatoare de flori, de pana la 0,6 m inaltime.
Ridichi - Este una dintre plantele cu cresterea cea mai rapida si cel mai usor de cultivat, putand fi cultivata in orice climat. Recoltarea are loc dupa 3 saptamani de la plantare. Semanati ridichile in mod succesiv la fiecare 2-3 saptamani pentru a avea o recolta continua.
Le puteti planta in locuri umbroase unde altor legume nu le prieste. Plantati semintele direct in locul de crestere la circa 1,25 cm adancime si la 5 cm distanta intre ele. Plantele tinere vor aparea in 1-2 saptamani.
Salata verde - Plantarea rasadurilor in gradina se face cand ele au varsta de 2 luni, la aceasta varsta prezentand deja 5-6
Sparanghel - Insamantarea se face la sfarsitul lunii aprilie, pe randuri situate la 30 cm unul de altul; samanta se ingroapa nu foarte adanc, la 3 cm. Pe acelasi rand, distanta intre plante se lasa de 5 cm. Imediat dupa semanat parcela se tavalugeste usor si se stropeste. Udarea se reia o data la 3 zile, nu foarte insistent. Planta nu are cerinte deosebite fata de clima, rezistand la iernile reci.
Hreanul - este o planta putin pretentioasa fata de factorii de mediu, este rezistent atat la temperaturile scazute cat si la perioadele lungi de seceta. Plantarea se face primavara devreme, pe randuri, la 20 cm unul de altul si 60 cm distanta intre randuri. Pamantul trebuie sa fie bine maruntit si ingrasat cu ingrasamant organic. Hreanul este o planta perena, a carei cultura dureaza chiar si 8-10 ani.
Articole asemănătoare
-
Trucuri si idei pentru gradina
Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.
-
Autumn Bliss, un soi de zmeura dulce si aromat
Soi de zmeur foarte apreciat pentru fructele sale mari, dulci si suculente, ideale ca gustare, pentru suc sau dulceata, Autumn Bliss este una dintre cele mai bune alegeri cand vrei sa ai in gradina zmeura proaspata si gustoasa.
-
Plantele aromatice in bucatarie
Usor de cultivat in gradina, balcon sau, de ce nu, in gradina, costa putin si ocupa foarte putin loc, reusesc sa schimbe radical gustul unui preparat, au numeroase vitamine si substante nutritive, iar cei cu experienta in arta gastronomica recomanda sa folosim cele mai multe plante aromatice cat mai proaspete.
-
Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume
Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.
-
Primavara se da startul la curatenia in gradina
Primavara, cand soarele isi face aparitia, este potrivit sa dati startul curateniei in gradina.