Lavanda
Familie: Labiate
Origine: Bazinul Mediteranian, Insula Canarilor, Africa de Nord, Asia de sud-est
Perioada de inflorire:din mai pana in august, in functie de varietate
Flori parfumate si melifere care atrag albinele.
Culoarea florilor: bleu, mov, violet, alb
Expunere: in plin soare
Tip de sol: ordinar, lejer, uscat
Aciditate: neutra
Umiditatea solului: normal spre sec
Utilizarea: masiva, bordura, flori gata de taiat inainte de deschidere, pots-pourris
Inaltime: de la 30-100 cm, dupa varietate
Tip de planta: copacel
Tip de vegetatie: vivace
Tip de frunzis:persistent
Plantare, cules:primavara
Metoda de inmultire: semanat primavara, butasi in iulie-august, rupand crengute de 5 cm pe care le plantati intr-o minisera.
Taiere: indispensabila. Taiati dupa inflorire ca sa pastrati forma rotunda. Imbatranind, lavanda are tendinta de a se raspandi la baza, mai ales daca nu este taiata regulat. Este mai bine sa inlocuiti piciorusul, caci o taiere severa nu da rezultate bune, bobocii pe crengute fiind rari.
Lavanda isi face simtita prezenta si in timpul noptii prin parfumul ei si are proprietati linistitoare si antiseptice. Lavanda se potriveste oricarei gradini unde poate profita din plin de soare. Forma sa se armonizeaza cu toate plantele putin graminate, tepoase sau care acopera solul.
Spatii cultivate.
N-ati visat la plimbari lungi in camp plin de lavanda? Usor de cultivat si aparand pe unde nici nu te astepti, lavanda ne ofera parfumul sau. Florile sale bleu, mov, violete sau albe infrumuseteaza gradina si produc un nectar care atrage albinele. Inspirati-va din campul de lavanda si plantati-le in gradina dvs. in linie, pentru a forma garduturi de-a lungul aleilor sau un gardut de separare in gradina de zarzavaturi sau in livada. Se planteaza in zonele greu de ajuns. Un frumos efect decorativ cere putina ingrijire.
PE BALCON
O tufa de lavanda intr-o glastra cu un aer provincial sau florentin face minuni! Exista astazi numeroase varietati si dau rezultate excelente in jardiniera. Alegeti un vas de 30 de cm, al carui volum sa fie de 1,5 -2 ori mai mare decat radacina. Un sol din materii fibroase si o treime de nisip de rau place celor mai multor specii. Pentru Lavandula stoechas adaugati o treime de sol negru. In toate cazurile, nu le puneti in vase care nu au scurgera buna!
DECOR de 4 anotimpuri !
Primele lavande infloresc din mai - daca stiti decalajul infloririi diferitelor specii, puteti beneficia de un covor de flori pana la sfarsitul verii. Lavanda va inflori o luna intreaga si va avea un efect decorativ pentru un timp lung. Frunzele sale argintii pastreaza un aspect frumos pana la inflorirea urmatoare. Chiar in plina iarna, forma lavandei si culoarea sa atrag privirile.
COMBINATII reusite. Lavanda merge bine cu trandafirii si cu plantele vivace, dar si cu gramineele. Dupa inspiratia dvs, puteti creea tonuri proprii, clasice sau moderme, ambiante dulci sau tonice.
GRADINA SIC. Lavanda merge foarte bine in straturi sau plantata la umbra trandafirilor.
GRADINA MODERNA. Amestecati lavanda cu gramineele. Frunzele contrasteaza cu sobrietatea eleganta a tufelor sferice.
GRADINA TONICA. Din cauza culorii sale, lavanda se potriveste cu flori galbene. Varietatile violete merg de minune cu florile portocalii, cum ar fi trandafirul de India sau varietati ale heleniumului.
GRADINA TANDRA. Asociati alb si roz cu lavanda albastra, optand pentru trandafiri de tip vechi, cu flori sub forma de buchet. Un ansamblu frumos este obtinut prin amestecul cu Phormium, ale carui flori panacee galben sau roz vor parea mai stralucitoare in compania tonurilor de gri ale lavandei.
O planta mai putin exigenta.
Lavandei dvs. ii va placea intr-un teren lejer si uscat, fertil, mai ales calcaros(in afara de Lavandula stoechas). Pamantul sarac, sec, chiar arid ii va placea la fel.
Plantati lavanda primavara, cand nu mai este ger. Lasati loc liber intre planta cam 40-50 cm. Plantele asezate in continuare trebuie rarite, scotand radacinile (cele prea lungi din vase risca sa o sufoce). Daca o plantati toamna, e nevoie de un climat bland. Puneti deasupra terenului sol organic (2 pumni la un sir). In cazul unui sol mai greu, aruncati niste nisip. Intretineti inaltimea florii!
Cresterea nu este foarte rapida, ca sa aveti o tufa generoasa, asteptati 3 ani.
Pentru un sol cu o calitate normala este inutil sa fertilizezi lavanda. Udati doar daca solul este cu adevarat uscat.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Sase bauturi pentru un somn linistit si odihnitor
Laptele cald, cu sau fara miere, cu putina cacao (dar nu prea multa) este unul dintre remediile clasice pentru a avea o noapte linistita. Satura, potoleste pofta de a rontai o gustare plina de calorii, relaxeaza intregul corp, si putem alege la fel de bine laptele vegetal din soia sau migdale. Si in plus este o buna sursa de proteine si nutrienti.
-
Cocktail cu gin si ceai negru
Alegeti ceaiul negru preferat, intens si aromat, si infuzati-l dupa gust. Il lasati sa se raceasca si apoi il puteti folosi ca baza pentru un cocktail racoritor, aromat si excelent pentru o petrecere.
-
Bautura calda cu musetel si lavanda pentru un somn odihnitor
Musetelul este un remediu clasic pentru o gama larga de afectiuni, fiind recomandat si pentru a trata insomnia si a asigura un somn mai linistit. Alaturi de lavanda (buna pentru a limita efectele stresului cotidian), putina miere si un lapte vegetal de calitate este o reteta cu gust placut, aromat, dulceag. Se bea o cana inainte de culcare.
-
Un plus de mov pentru gradina - lavanda Victory
Soi hibrid, rezisstent, usor de cultivat, cu parfum dulce si placut.
-
Hibiscus syriacus Ardens
Arbust foarte decorativ si destul de usor de ingrijit, aceasta varietate de hibiscus are flori mari, duble, de un mov deschis spre lavanda (veti gasi si inflorescente care bat spre roz) si poate sa devina centrul de atractie pentru orice gradina.