Lantana, flori care iubesc vara si caldura
Dintre florile care ne zambesc in zilele cu temperaturi caniculare, lantana este probabil cea mai intalnita. Chiar daca nu stim intotdeauna sa-i spunem pe nume, ea apare acolo unde te astepti mai putin, incantand privirea cu nuante bucuroase de galben. O caracteristica aparte, ce i-a atras denumirea alternativa de “planta cameleon”, este aceea ca lantana infloreste in culori diverse.
Pentru a obtine tufe multicolore, se planteaza mai multe fire de planta grupate. Speciile cele mai cunoscute sunt Lantana camara/Lantana hybrida si Lantana montevidensis. Lantana camara are tulpini deseori tepoase si flori verde-inchis si cu miros intepator. Lantana Montevidensis se potriveste pentru cosurile suspendate si produce flori roz-mov, in special vara.
Pe perioada sezonului estival este bine sa ciupesti varfurile lastarilor pentru a stimula inflorirea constanta, si de asemenea, sa uzi plantele o data la cateva zile. Udarea insuficienta a Lantanei poate duce la patarea frunzelor, insa nici udarea exagerata nu este recomandata, pentru ca garanteaza putrezirea radacinilor si dezvoltarea anumitor ciuperci.
Daca nu plantezi lantana in soare, exista riscul ca planta sa nu infloreasca. Daca vrei sa obtii mai multe flori, poti apela cu incredere la butasire. Procedura poate fi pusa in aplicare oricand pe parcursul verii. Butasii se tin intr-un compost special, amestecat cu nisip. Rasadnitele se acopera cu saci de polietilena transparenta. Abia cand apar noii lastari se indeparteaza folia, iar compostul se mentine ud. Profitati de aceasta posibilitate, pentru a obtine mai multe exemplare de Lantana (Cameleonul), pe unele dintre ele pentru a le planta in gradina, in primavara urmatoare.
Lantana se cultiva, in gradina, ca planta anuala, avand flori de o valoare decorativa extraordinara, dar nerezistente gerurilor aspre din zona temperata. Ca planta perena, se creste in ghiveci, la temperaturi cuprinse intre 10-25 de grade Celsius, in interior, pe timpul iernii, sau pe balcon, terase, in gradini, vara. Nu are mari preferinte in ceea ce priveste calitatea solului, insa ar prefera sa beneficieze de un pamant usor acid.
Daca nu ai un sol de acest tip in gradina, este indicat sa realizezi un mulci din ace de pin. Acestea ridica nivelul pH-ului din sol intr-un timp foarte scurt, spun specialistii. In anotimpul cald, este bine sa se administreze un ingrasamant lichid pentru plante cu flori, diluat in apa de udare, o data la doua saptamani.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Flori bulboase de vara
Vara poate aduce o adevarata simfonie de parfumuri si culori in gradina daca plantam o varietate mare de flori.
-
De ce flori ne bucuram in noiembrie?
Desi vremea devine tot mai intunecata si mai rece in noiembrie, exista unele flori care prospera chiar si in aceste conditii dificile. Spre incredintare va prezentam o lista a celor mai populare flori care se intalnesc in perioada aceasta a anului in gradinile zonelor temperate ale globului.
-
Trandafiri noi si vechi de gradina
Trandafirii, flori care exprima romantism si rafinament, au fost si vor fi in continuare la mare cautare, pentru a fi oferiti in dar persoanelor dragi, dar si pentru a completa peisajul unei gradini.
-
Care sunt diferentele dintre flori si buruieni?
Cand am fost mici cu totii ne-am jucat cu papadiile. Acele mici flori galbene pe care unele fete si le puneau pe post de accesoriu de infrumusetare dupa ureche.
-
Alocasia macrorrhiza - eleganta si impunatoare
Vara se poate uda, functie de cantitatea de lumina si caldura de care dispune, la fiecare 2-3 zile. Iarna se multumeste cu o udare pe saptamana.