Flori bulboase de vara


Vara poate aduce o adevarata simfonie de parfumuri si culori in gradina daca plantam o varietate mare de flori. Plantele care se inmultesc prin bulbi sunt mai putine numeric decat cele care se inmultesc prin butasire, rizomi, stoloni, separarea tufelor sau seminte. Scoaterea bulbilor din pamant si separarea lor se face in perioada de repaus a plantelor, cand frunzele s-au uscat complet.

Bulbii de vara se planteaza oricand in perioada iunie-august, dupa ce stabilesti care sunt florile de vara pe care iti doresti sa le ai in gradina. Acestia pot fi achizitionati de la magazinele de specialitate, dar nu inainte de a fi verificati cu atentie! Cum faci diferenta intre un bulb sanatos si unul fragil sau uscat? Primul este ferm si destul de greu, in timp ce al doilea este usor, moale sau sfarmicios.

Printre cele mai indragite flori de vara cu bulbi din tara noastra se numara: begonia, cala, precum si unele varietati mai putin cunoscute, ca Tigridia pavonia. Planta se aseamana cu gladiola, diferenta esentiala dintre cele doua fiind aceea ca Tigridia se inmulteste prin bulbi mici cam cat cei de ghiocel. Face asadar parte din grupa bulboaselor de vara. 

Chiar daca prin natura lor iubesc temperaturile mai ridicate, florile de vara cu bulbi necesita udari regulate. Este important, insa, sa te asiguri ca nu le vei oferi apa in exces. Dupa prima perioada de dezvoltare a plantelor, udarea trebuie realizata de circa 3 ori pe saptamana.

Daca tuberculii de vara sunt fortati, vor inflori mai devreme. Fortarea se face prin expunerea tuberculilor la o temperatura controlata.

Begoniile si calele sunt exemple care se preteaza la fortare. Tuberculii se planteaza superficial in tavi sau boluri cu pamant si nisip care se aseaza la lumina si caldura. Astfel vor produce flori superbe mai repede. Daca nu doriti sau nu puteti sa fortati tuebrculii, va veti bucura de flori la sfarsitul verii si pe durata toamnei.

In cele mai multe cazuri, bulbii nu vor rezista in pamant in perioada sezonului rece, cand solul ingheata. Prin urmare, la finele toamnei, cand inghetul isi face simtita prezenta, este important sa scotii bulbii din gradina si sa ii pastrezi intr-un mediu cu temperaturi constate pe durata iernii.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.


Articole asemănătoare

  • Empire Blue, un soi de liliac de vara pentru parcuri si gradini elegante

    Varietate longeviva si rezistenta de liliac de vara cu inflorescente de un mov-albastrui intens, cald, care va transforma radical orice gradina, Empire Blue este o alegere inspirata atat pentru incepatori, cat si pentru gradinarii cu experienta.

  • Shake simplu de vara, cu lapte de cocos si banana congelata

    Shake-ul este o bautura cremoasa si gustoasa, potrivita pentru zilele de vara. O reteta rapida, ieftina si accesibila chiar si celor putin experimentati, este cea cu lapte de cocos si banana congelata. Iata ce ingrediente va sunt necesare pentru o portie

  • Gradina de Vara din Saint Petersburg

    Gradina de Vara din Saint Petersburg a luat fiinta in anul 1704 cu implicarea directa a Tarului Petru cel Mare. Aflandu-se in calatorie prin Europa si fiind impresionat de frumusetea gradinilor regale, Petru I doreste ceva asemanator la “Venetia Nordului” pe care o construise.

  • Florile de Clematis

    Nicolae Tonitza, faimosul pictor roman indragostit de flori si natura, este autorul unui tablou botezat “Flori rosii de clematis”. Cine cunoaste firea gingasa a acestor plante va sti ce anume l-a convins pe artist sa se aplece asupra subiectului.

  • Tocanita de vara cu rosii, dovlecei si usturoi

    O mancare de vara savuroasa pentru un pranz bogat este tocanita de vara cu rosii, dovlecei si usturoi.


Warning: fopen(cache/5dd355e832c9f7e32cf9b93b8f585ebe) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139