La ce foloseste ceara de albine?
Ceara de albine este o substanta complexa de consistenta lichida produsa de albinele melifere din genul Apis in varsta de 12-18 zile, secretata din glandele cerifere aflate in abdomenul acestora. Printre componentii sai se numara unele grasimi, hidrocarburi, substante minerale si substante aromate.
Una dintre cele mai vechi intrebuintari ale cerii de albine a vizat medicina traditionala care i-a pus in valoare din cele mai vechi timpuri calitatile ei fizice(moale, elastica, plastica, insolubila in apa). Dupa ce mai multe studii au confirmat faptul ca ceara este un produs medicamentos extern ideal, industria farmaceutica si cosmetica au adoptat-o in diferite retete de lotiuni, unguente, creme, etc. Aceasta trebuie aplicata pe piele zilnic de 2-3 ori.
Ceara de albine este apreciata pentru impermeabilitatea sa si pentru ca lupta impotriva arsurilor prin intermediul vitaminelor A si D. De asemenea, in medicina interna se foloseste cel mai frecvent sub forma naturala, in fagure sau capacele. Bomboanele speciale imbogatite cu vitamine si miere stimuleaza secretiile salivare si pe cele gastrice ducand la curatarea dintilor de impuritati(tartru, culoarea galbena) si la intarirea gingiei.
Asa cum era de asteptat, calitatea cerii de albine nu este intotdeauna aceeasi, aceasta variind in functie de flora, sol, sezonul culesului si chiar de modalitatea de extractie. De aceste aspecte depinde cantitativ si calitativ compozitia fizico-chimice a cerii de albine.
In general se admit doua sotimente de ceara: prima este cea alba-galbuie din care se obtine ceara alba(prin albire) sau ceara galbena si care au utilitate farmaceutica si cosmetica, iar a doua este folosita doar industrial.
Valabilitatea proprietatilor sale este garantata pe o perioada de maxim 1-2 saptamani dupa ce a fost scoasa din stupi daca a avut parte de conditii de preparare si pastrare optime. Expusa la aer , umiditate, lumina si caldura, ceara de albina incepe sa-si piarda activitatea utila inca din primele ore, de aceea necesita mare atentie atat din partea comerciantului cat si a cumparatorului.
Foto: waxandbubbles.com
Articole asemănătoare
-
Cocktail cu gin, ceai de menta si ceai verde
Ceaiul de menta rece este racoritor, sanatos, bun pentru cei mari si cei mici, in timp ce o cana de ceai verde ofera corpului vitamine, antioxidanti si previne un numar impresionant de afectiuni. Insa impreuna, cu un gin aromat, stau la baza unui cocktail surprinzator, cu aroma complexa.
-
Ton la gratar cu sos de lamaie si patrunjel
O reteta apetisanta preparata cu peste este cea de ton la gratar cu sos de lamaie si patrunjel. Tonul este bogat in proteine si fosfor, fiind si o adevarata sursa de energie.
-
Delicii de Paste. Pulpa de miel la cuptor cu mix de legume
Printre atatea delicii speciale pentru sarbatorile pascale, se numara si reteta gustoasa de pulpa de miel la cuptor cu mix de legume.
-
Masti pentru sezonul rece. Masca de fata cu fulgi de ovaz si miere
O masca cosmetica preparata chiar de dumneavoastra la domiciliu pentru sezonul rece este indicata a se utiliza pentru protectia si ingrijirea pielii in timpul iernii. Va propunem sa incercati masca de fata cu fulgi de ovaz si miere de albine.
-
Peste oceanic la cuptor cu sos de marar
O mancare apetisanta si usor de preparat pentru o zi incarcata este pestele oceanic preparat la cuptor cu sos de marar.