Intretinerea gazonului dupa venirea inghetului
Conditiile meteo aspre care vin odata cu iarna pot sa va strice munca depusa in gradina daca nu va ganditi din timp la cateva masuri de siguranta si un plan bine pus la punct pentru ca vremea sa nu va ia prin surprindere.
Pentru cei care in fiecare vara se bucura de frumusetea gazonului din fata casei, cel mai potrivit sfat ar fi sa evite cat mai mult sa calce iarba dupa venirea inghetului.
Imprastierea de sare pe drumurile de acces si pavajele care fac legatura intre casa si constructiile anexe reprezinta un mijloc de prevenire a alunecarilor. In timp ce va fereste de accidente, sarea ar putea fi si un factor negativ in gradina.
Sarea stim cu totii ca actioneaza repede in procesul de topire a zapezii si ghetusului format in fata casei la venirea frigului. Asupra gazonului efectele sunt insa destul de nocive. Crescand concentratia de sare din sol va avea de suferit procesul de osmoza care nu poate sa mai aiba loc in conditii normale. Astfel gazonul se va comporta ca atunci cand la nivelul solului exista un deficient de umiditate.
In unele locuri se va ingalbeni si se va rari. Acest lucru este posibil sa nu reusiti sa il observati imediat. Efectele ar putea deveni vizibile abia la venirea primaverii, cand procesul de crestere va reintra in ciclul normal.
Daca observati neregularitati in dezvoltarea peluzei abia primavara, s-ar putea sa fie prea tarziu pentru a mai putea interveni, stricaciunile fiind adesea ireparabile.
Din fericire sunt si unele cazuri cand puteti remedia problemele aparute in timpul iernii. Cei care se bucura de iarba verde din fata casei de multi ani recomanda unele solutii alternative de siguranta.
Printre acestea se numara si raspandirea unui strat subtire de muschi de turba deasupra intregii suprafete cu iarba. Acesta are capacitatea de a impiedica actiunile negative ale sodiului sa va creeze probleme, reducand efectele asupra gazonului.
Exista si anumite tipuri de gazon mult mai rezistente. Ar fi rentabil sa investiti in acestea pentru zonele problematice unde iarna folositi multa sare.
De asemenea spre sfarsitul iernii este recomandat sa udati bine peluza si inainte de acest lucru puteti folosi substante care sa reduca efectele. Chiar daca sansele sunt mici sa mai puteti remedia ceva in cazul in care stricaciunile sunt mari, merita sa incercati. Poate aveti noroc si nu s-a infiltrat prea multa sare in pamant.
Foto: 1
Articole asemănătoare
-
Reguli de baza pentru intretinerea gazonului
Verdele crud din fata casei este unul dintre lucrurile marunte care ne bucura si relaxeaza in fiecare zi de vara.
-
Frumusetea gradinii mele in luna septembrie
Vreme frumoasa, vant, ploaie, bruma, daunatori, cartite – despre toate acestea si nu numai va vom vorbi in cele ce urmeaza
-
4 sfaturi pentru gradinaritul in anotimpul rece
Vremea devine din ce in ce mai rece si iarna se instaleaza incetul cu incetul in toate gradinile. In unele locuri deja si-a intrat in drepturi si plantele dorm acoperite de plapuma deasa de nea.
-
Iarba artificiala - frumoasa si usor de intretinut
Cei care adora peisajul verde din fata si din jurul casei stiu ca gazonul este cel mai potrivit pentru acest lucru. Desi se intretine destul de greu, atat din punct de vedere material cat si al activitatilor pe care trebuie sa le intreprindeti pentru a fi mereu admirat de cei care va viziteaza, este trecut pe lista preferintelor multora.
-
Gradini viu colorate intreg anul
Atunci cand ne gandim sa amenajam o gradina de flori vrem ca aceasta sa fie frumoasa si atractiva intreg anul. Chiar daca in unele zone din cauza climei acest lucru pare aproape imposibil, cu putina munca puteti da viata unei gradini de invidiat.