Reguli de baza pentru intretinerea gazonului
Verdele crud din fata casei este unul dintre lucrurile marunte care ne bucura si relaxeaza in fiecare zi de vara. Peluza contribuie la mentinerea unui aer mai rece si proaspat, fiind o sursa de oxigen si totodata, o cursa pentru praf si alte impuritati din aer.
Iata de ce poate ca ar fi bine sa stim cu totii, indiferent de varsta sau profesie, unele notiuni care sa ne inlesneasca buna relatie cu gazonul nostru. Reguli multe, un singur principiu de baza: Cu cat vei lasa pe seama naturii o parte din treaburile tale, cu atat gazonul va fi mai usor de ingrijit.
1. Hranirea gazonului. Pentru a obtine o peluza sanatoasa nu astepta vara, ci ia-te de treaba din vreme. In fiecare primavara aplica in partea superioara a solului un strat gros de compost organic. Acest lucru va ajuta gazonul sa beneficieze de o mare parte din nutrientii care ii sunt necesari. Tot in primavara, afanati solul indepartand cu o grebla paiele sau iarba moarta de la suprafata terenului.
2. Fertilizarea. Actiunea de fertilizare nu este un pacat atat de mare cu conditia sa fie respectate cantitatile. Periodic, puteti aplica pe sol un fertilizator pe baza de nitrogen, preferabil inainte de a ploua. In zonele in care iarba este in concurenta cu radacinile arborilor pentru castigarea resurselor nutritive, raspanditi mai mult fertilizator pentru ca ambele sa beneficieze de acesta.
3. Insamantarea. Exista mai multe tipuri de gazon: pentru zone insorite si secetoase, gazon pentru umbra, gazon putin inalt etc. Inainte de a trece propriu-zis la insamantare, este obligatoriu sa faceti o scurta evaluare pentru a vedea nu doar ce va place, ci si ce se potriveste in conditiile locale de temperatura, lumina si precipitatii. O alegere buna este primul pas care te scapa in viitor de multe batai de cap. Firele de iarba vor rasari cam dupa 7 zile de la insamantare, dar veti beneficia de un gazon adevarat abia dupa 5- 6 luni.
4. Udarea. Gazonul se uda dimineata devreme sau seara. Cantitatea de apa aplicata trebuie sa fie suficienta cat sa patrunda pana la radacinile firelor de iarba. Excesul de apa favorizeaza aparitia buruienilor, in timp ce prea putina apa determina radacinile sa se ridice la suprafata, cauzand sensibilitatea gazonului la seceta.
5. Plivitul. Indepartarea buruienilor care invadeaza gazonul este cu certitudine o datorie la fel de mare ca cele anterioare. Totusi, o peluza usor salbatica ar putea fi mai atractiva pentru unele persoane decat una care tinteste perfectiunea. Florile salbatice, trifoiul, papadia si alte ierburi cu rol estetic sunt mai mult decat binevenite intrucat asigura varietatea peisajului. Trifoiul miroase minunat dupa ce a fost taiat. Deseori, acesta ramane inca verde dupa ce restul gazonului si-a schimbat culoarea in brun.
6. Tunderea. Pentru a pastra un gazon sanatos, niciodata nu taia mai mult de o treime din inaltimea totala a ierbii. Foloseste lame ascutite pentru a reduce ruperea firelor de iarba si tunde peluza cand iarba nu este uda. In conditiile tarii noastre, tunderea gazonului se face cam o data pe saptamana, de primavara pana toamna.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu fructe si lapte de migdale pentru micul dejun
Laptele de migdale este savuros, aromat si excelent pentru a pregati o lista impresionanta de bauturi pline de vitamine, iar in aceasta varianta este baza pentru un smoothie plin de vitamine si gustul intens de fructe.
-
Sos usor picant in stil oriental
Sos de soia, ulei de susan si otet de orez, ingredientele de baza pentru un sos excelent pentru pui, peste, orez, legume, versatil si aromat.
-
Fructe si legume bogate in vitamina A
Nu este un mit ca morcovii, o gustare dulce si sanatoasa si un ingredient de baza pentru diverse retete, au multa vitamina A. Au fibre, putine calorii, sunt versatili si ofera corpului in doar 100 de grame de patru pana la cinci ori ncesarul zilnic de vitamina A.
-
6 reguli de baza pentru udarea corecta a plantelor
Vara este anotimpul care impinge frecvent detinatorii de gradini spre doua extreme: udarea insuficienta si udarea exagerata a plantelor
-
Mancare de ciuperci pentru zilele cu post
Rolul ciupercilor in bucatarie a fost mereu comparabil cu acela al plantelor de baza sau chiar al carnii.