Intrebari frecvente legate de ingrijirea bonsaiului

bonsai A

bonsai B

bonsai C

Practica veche de secole in China si Japonia, cultivarea bonsaiul este reproducerea la scara miniaturala a copacilor.

Cat de des trebuie udat bonsaiul?
Spre deosebire de plantele de interior obisnuite, bonsaiul are nevoie de un pamant foarte usor drenabil, pentru ca nu suporta ca radacinile sa stea in apa. In plus, ei sunt cultivati in mult mai putin pamant si de aceea au nevoie de mai multa apa. Factori precum locul in care e asezat ghiveciul, conditiile de lumina, cantitatea de pamant folosita si anotimpurile determina frecventa udarii. Veti invata in timp cand anume trebuie sa udati bonsaiul observand foliajul, testand pamantul cu degetul, sau cantarind ghiveciul (cu cat este mai usor, cu atat pamantul este mai uscat). Daca vreti sa stiti exact cand trebuie sa udati bonsaiul, fara sa ghiciti de fiecare data, puteti cumpara un aparat de masurare a umiditatii care functioneaza aproximativ ca un termometru; trebuie numai sa infigeti aparatul in pamant si indicatorul va va spune daca e timpul sa udati planta.

bonsai D

Bougainvillea Glabra

Cat de des trebuie tratata planta cu fertilizator?
Deoarece bonsaii se cultiva in putin pamant, e foarte important sa hraniti planta. Ca o regula generala, o cantitate mica e bine-venita primavara, si mai mult toamna. Substanta nutritiva trebuie sa aiba urmatoarele ingrediente principale: nitrogen, acid fosforic si potasiu; este o idee buna ca fertilizatorul sa contina si fier. Inainte de "hranire" bonsaiul se uda, dupa care se aplica fertilizatorul, la o consistenta injumatatita fata de recomandarile producatorului. Este bine sa folositi mai multe marci de substante fertilizatoare, pentru ca fiecare producator utilizeaza dozaje diferite.

Cat des trebuie sa stropesc frunzele bonsaiului?
Toti arbustii cresc in conditii de umezeala mai mare decat in camera in care sunt plasati in casa. Ce trebuie sa facem deci, ca sa oferim plantei mediul necesar? Stropirea foliajului cu apa este o solutie benefica pe termen scurt. Se recomanda amplasarea unui vas cu apa in preajma ghiveciului; pe masura ce apa se evapora, in jurul copacului se creaza un mediu umed, timp de 24 de ore.

De cata lumina directa are nevoie bonsaiul?
Lumina soarelui, mai ales razele ultraviolete, afecteaza cresterea copacilor. In afara ce cazurile speciale (imediat dupa transplantarea intr-un nou ghveci, dupa taieri excesive de formare, etc.), bonsaiul trebuie plasat intr-o zona insorita. E bine si daca e plasat intr-un loc cu lumina puternica, dar se recomanda sa nu fie mai departe de 30 cm de sursa directa de lumina. Un pervaz orientat spre est, vest sau sud este locul ideal - oricum, nu uitati ca pe perioada de crestere bonsaiul trebuie sa aiba pana in 16 ore de lumina pe zi. Daca folositi lampi cu lumina artificiala, nu le asezati mai departe de 5 cm de varful plantei; lumina incandescenta este foarte puternica si nu are spectrul larg de lumina de care are nevoie un bonsai. Daca nu ii aveti conditii ideale de lumina, alegeti o specie de bonsai care prefera lumina mai scazuta.

Cum de este posibila miniaturizarea copacilor?
Nu exista nici o tehnica sigura pentru a crea copaci in miniatura. Faptul ca ei sunt crescuti in vase mici, taierile repetate de formare, ciupirea varfurilor, transplantarea si alte tratamente, toate contribuie la rezultatul final. Copaci pitici se gasesc si in mediul natural, dar bonsaii sunt creati numai artificial. Ei sunt crescuti in vase nu foarte adanci, a caror forma determina cantitatea de pamant in care se poate dezvolta radacina. Este clar ca mediul artificial restrictioneaza dezvoltarea si functiile radacinii.

bonsai F

bonsai G

Cum se efectueaza taierile de formare la bonsai?
Scopul principal al taierilor este de a ii da forma dorita si de a reduce dezvoltarea de la suprafata, astfel incat sa existe un raport egal cu dezvoltarea radacinii. Procesul de formare incepe cand copacul este foarte tanar si continua pe masura ce acesta se dezvolta. Taierile se fac cu o foarfeca ascutita; unealta traditionala se numeste foarfeca fluture sau foarfeca bonsai si este folosita pentru a inlatura frunzele si ramurile subtiri. Cand taiati ramuri mai mari, mai batrane sau cele de dimensiuni medii, folositi un cutit concav; acesta este bun pentru ca nu lasa urme. La unii bonsai ramurile se rup cu mana pentru ca altfel se innegresc.

Cum sa previn aparitia bolilor si a insectelor?
Ca toti copacii, si bonsaiul este sensibil in fata bolilor si insectelor. Masuri preventive:
- bonsaiul trebuie sa fie sanatos, pentru ca insectele si bacteriile ataca numai plantele slabe;
- multa lumina, aer curat si buna ventilatie;
- nu lasati sa stea pe pamantul din ghiveci florile sau frunzele cazute, etc.
Uneori mai puteti folosi un spray special care nu este daunator oamenilor sau animalelor; este nevoie de mai mult de o singura aplicare pentru a controla raspandirea insectelor si se recomanda folosirea saptamanala pentru a preveni aparitia acestora.

Cum se face tutorarea bonsaiului?
Prinderea pe sarma este o metoda relativ noua de tutorare a trunchiului si ramurilor bonsaiului care este folosita de majoritatea cultivatorilor; deseori este folosita in locul sau pe langa metodele traditionale de taiere de lunga durata sau de legare cu sfoara. Este recomandata sarma de cupru care a fost expusa la foc. Dupa ce se raceste, aceasta se infasoara in jurul ramurilor, pe directia in care se doreste aplecarea ramurii; nu indoiti de multe ori ramura pentru ca riscati sa rupeti stratul lemnos de sub scoarta. Sarma trebuie sa fie bine infasurata, dar nu prea strans, si trebuie inlaturata inainte de a intra in scoarta, atunci cand copacul creste - intre 6-12 luni. Sarma se inlatura cu un cutit de bonsai special pentru sarma; nu incercati sa o desfasurati singuri sau sa filositi un cleste pentur ca puteti rupe ramurile.

Cum este pamantul pentru bonsai?
Dupa cum am spus mai devreme, copacii plantati in ghivece nu se dezvolta bine in pamantul mereu ud. Pentru bonsai este bine sa folositi un amestec special, care permite apei sa se scurga liber dar care, in acelasi timp, retine umezeala. In plus, pamantul special contine elemente care lasa radacinile sa repire si previne strangerea pamantului in jurul acestora. Exista doua tipuri de pamant pentru bonsai: amestecul de conifere si/sau un amestec tropical sau subtropical. Inainte de a adauga oricare din aceste tipuri, astupati gaura de scurgere din fundul ghiveciului cu o pietricica pentru ca pamantul sa nu se scurga in tavita (aceasta operatie nu e mereu necesara).

La ce intervale de timp se face transplantarea bonsaiului?
Toate plantele de interior au nevoie, mai devreme sau mai tarziu de schimbarea ghiveciului. In timp ce plantele de apartament trebuie plantate in ghivece din ce in ce mai mari, la bonsai miniaturizarea se mentine prin fortarea radacinilor sa creasca in vase mici. In medie, transplantarea e necesara o data la 3-5 ani, dar bonsaiul trebuie scos din ghiveci anual pentru ca radacinile trebuie verificate. Daca acestea formeaza un ghem circular in perimetrul ghiveciului, este momentul sa ajustati si sa transplantati planta. La transplantare nu uitati:
- sa folositi numai un amestec special de pamant pentru bonsai;
- sa inlaturati eventualele gauri de aer prin faramitarea pamantului;
- nu inlaturati mai mult de 20% din radacini;
- transplantati in sezonul potrivit;
- dupa transplantare, udati bine bonsaiul si nu il tineti in bataia directa a soarelui timp de 1-2 saptamani.

Articole asemănătoare

  • Ilicele, un simbol de Craciun

    Exista atatea legende si simboluri legate de Nasterea Domnului incat fiecare poveste reala sau imaginara nu face decat sa sporeasca frumusetea, magia si spiritualitatea uneia dintre cele mai minunate sarbatori ale crestinatatii.

  • Masca pentru par uscat cu avocado si ulei de masline

    In anotimpul cald, parul nostru are nevoie de ingrijirea necesara pentru a fi matasos si a nu-si pierde din stralucire. De aceea, este bine sa il hraniti prin aplicarea unei masti preparata chiar de dumneavoastra.

  • Retete pentru ingrijirea naturala a corpului

    Este foarte important sa avem grija de noi, de sanatatea organismului nostru, de ingrijirea pielii si a parului. Exista pe piata o sumedenie de tratamente

  • Fenomenul de ecoturism in Romania

    Termenul de ecoturism desemneaza, conform adoptarii si promovarii de catre Asociatia de Ecoturism din Romania (AER), "o forma de turism in care principala motivatie a turistului este observarea si aprecierea naturii si a traditiilor locale direct legate de natura."

  • Surse de vitamine

    Organismul primeste cele mai multe vitamine din consumul alimentelor. Daca acestea sunt naturale si nu contin conservanti, aportul de vitamine va fi unul normal si organismul va functiona optim, depasind cu usurinta problemele legate de stres, de usoare raceli sau forme mai noi ale gripei.


Warning: fopen(cache/9f89fae18c3873ab79e86b94d8e70edf) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139