Inlocuirea alimentelor concentrate si hipercalorice
Sucurile de fructe si legume avand valoare energetica redusa, pot inlocui alimentele concentrate si hipercalorice, reducand astfel substantial nivelul energetic al ratiei alimentare, fara a diminua insa volumul mesei. Este bine de stiut din acest punct de vedere, ca daca 100 g de paine ne dau in jur de 230-250 calorii, o aceeasi cantitate de pepeni galbeni sau rosii ne dau in jur de 30-40 calorii. Daca 100 g smantana ne dau in jur de 200-300 calorii, o cantitate egala de mere, pere sau prune, ne furnizeaza abia intre 71-80 calorii iar daca 100 g ciocolata ne dau in jur de 500-600 calorii, o cantitate identica de dulce natural, reprezentat de struguri, ne dau abia in jur de 90-100 calorii.
Sucurile de fructe si legume o constituie ateromatoza si dislipidemiile, caracterizate prin cresterea grasimilor din sange si colesterolului, ca si prin depunerea acestuia in peretii arteriali, fapt ce favorizeaza aparitia ruginii biologice care este ateromul si care duce la stramtorarea arterelor. Prin absenta totala a grasimilor din fructe si legume dulci ca si a colesterolului, acestea vor atenua dislipidemia si, in plus, vor antrena o parte din colesterolul ajuns cu bila in intestin, impidicand astfel reabsorbtia sa.
Sucurile, in special cele sarace in glucide, pot fi date la diabetici fiind bine tolerate de acestia.
Sucurile de fructe si legume mai sunt indicate si in anemiile obisnuite, deoarece stimuleaza secretia gastrica, apoi pentru ca favorizeaza absorbtia fierului si in sfirsit pentru ca stimuleaza formarea de globule rosii.
Sucurile scad colesterolul din singe si din bila, prevenind astfel concentrarea si precipitarea acestuia in colecist, sub frma de calciu. In acelasi timp, tot sucurile de fructe si de legume dezintegreaza acidul uric, prevenind atfel formarea calculilor renali, pe baza de urati.
In bolile renale, care evolueaza cu cresterea retentiei de apa, ca si in acelea cu retentie de substante azotate in sange (uree si acid uric), aceleasi sucuri prin actiunea lor diuretica impiedica acest inconvenient.
Tot prin efectul diuretic al sucurilor de fructe si legume se influenteaza favorabil evolutia insuficientei cardiace. Totodata vitaminele si zaharurile naturale continute de fructe si unele zarzavaturi tonifica muschiul inimii, crescindu-i astfel puterea acestuia de contractie.
Sucul de struguri poate acoperi 90-95% din necesitatile de vitamina C a organismului.
Sucul de rosii este bogat in acid ascorbic, rspectiv in vitamina C, apoi in caroten, fier si potasiu. Acest suc stimuleaza secretiile digestive, motiv pentru care luat inainte de masa este ca un aperitiv, la fel ca si sucul de telina. Sucul de rosii reprezinta, in plus, si o bautura reconfortanta, cu indicatii speciale mai ales in anemii si convalescenta.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Cand putem vorbi de alimentatie sanatoasa?
In ultima vreme, auzim din ce in ce mai frecvent vorbindu-se despre alimentatie sanatoasa. Dar cati dintre noi stiu ce inseamna? In zadar se intampla sa facem uneori miscare, brain fitness, meditatie etc intrucat nu acordam suficienta atentie mancarii.
-
Mancarea gatita, mai saraca in nutrienti?
Viata noastra ar fi practic de neconceput in lipsa alimentelor preparate. Acesta este unul dintre lucrurile de baza care ne deosebeste de oamenii primitivi si de celelalte specii de pe Pamant.
-
Micul dejun in Irlanda
In Irlanda de Nord micul dejun perfect poarta numele Ulster Fry. Acest nume provine de la cea mai nordica provincie din Irlanda ce poarta numele Ulster.
-
Beneficiile furnizate de acidul citric natural
Acidul citric este un compus organic frecvent intalnit in natura, cu multiple implicatii pozitive asupra organismului uman.
-
Cum prevenim astenia de toamna?
Trecerea de la sezonul estival la toamna a fost intotdeauna dificila pentru oameni. Inca de la solstitiul de vara durata zilelor a inceput sa scada insa acest lucru va fi resimtit din ce in ce mai pregnant din Septembrie pana la iarna, cand Soarele va petrece cel mai putin timp pe bolta cereasca.