Cand putem vorbi de alimentatie sanatoasa?


In ultima vreme, auzim din ce in ce mai frecvent vorbindu-se despre alimentatie sanatoasa. Dar cati dintre noi stiu ce inseamna? In zadar se intampla sa facem uneori miscare, brain fitness, meditatie etc intrucat nu acordam suficienta atentie mancarii.

Alimentatie sanatoasa inseamna sa includem in mesele principale ale zilei alimentele care acopera nevoile organismului si nu contin in exces factori alimentari "de risc" (alcool, sare, zaharuri, grasimile saturate).

S-a demonstrat ca un aport crescut de grasimi creste riscul bolilor de inima, al vezicii biliare, al unor tipuri de cancere si al obezitatii.  Asadar, o alimentatie sanatoasa presupune din start reducerea consumului de alimente bogate in colesterol (untul, margarina, galbenus de ou).

Incercati sa aveti un regim alimentar cat mai variat. Fructele contin o multime de vitamine si antioxidanti, lactatele contin calciu, iar carnea rosie este bogata in fier si alte minerale, in special zinc. O cantitate insuficienta de calciu poate conduce la osteoporoza, mai ales in cazul femeilor.

Cel mai potrivit pentru organism este un consum moderat (<30% din totalul caloriilor zilnice) de grasimi mai sanatoase, uleiuri vegetale(nehidrogenate), floarea-soarelui, soia, masline.

Proteinele au rolul lor in metabolismul zilnic, dar nu trebuie sa depaseasca 1/3 din totalul caloriilor zilnice consumate. Cateva surse recomandate de proteine sunt:  leguminoasele uscate (fasolea, mazarea, lintea), nucile, painea din cereale integrale si cerealele ca atare, laptele, ouale, carnea. Un aport prea mare de proteine suprasolicita functionarea rinichilor si induc o pierdere accentuate de Ca din organism.

Este foarte importanta asocierea corecta a alimentelor dar si prevenirea senzatiei de foame acuta, prin impartirea ratiei alimentare in 3 mese principale si 2 gustari. Cu toate acestea, daca ani intregi ai negli¬jat aspec¬tul ali¬men¬ta¬tiei sana¬toase, nu e o idee buna sa schimbi totul incepand de maine. Ti-ai putea da usor organismul peste cap. 

Sursa foto: health-news.com

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sapte surse naturale pentru un plus de energie

    Sunt momente cand avem nevoie de mai multa energie pentru a suporta programul cotidian, adesea mult prea stresant si obositor. Dar in locul unui suc plin de zahar, produselor de patiserie gustoase, dar nu prea sanatoase (in plus cu multe calorii) si dulciurilor din comert putem alege fructe sau legume proaspete, sub forma de gustare delicioasa. Iar in timp intregul organism va profita de aceste surse de vitamine si nutrienti.

  • Coaja de mar, cand trebuie curatata si cand nu?

    Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa se spune ca “un mar pe zi tine doctorul departe”. Nimic mai adevarat, insa cu simpla conditie sa stim ce si cum mancam. Chiar daca in aparenta este un amanunt lipsit de importanta, coaja poate fi deopotriva prietenul sau inamicul nostru, motiv pentru care

  • Ce alegem: Vitaminele preparate sau extrase din fructe si legume?

    Cand vine vorba de alimentatie ne punem o sumedenie de intrebari. Cumparam oare tot ce este mai sanatos? Mai exista oare alimente sanatoase, neinjectata si netratate?

  • Femeile de orice varsta si alimentatia sanatoasa

    Avand o alimentatie sanatoasa puteti avea grija de dumneavoastra dar si de cei dragi care va inconjoara. Stim cu totii ca alimentatia influenteaza felul in care ne simtim si aratam.

  • Intentii sanatoase in 2011

    A scapa de kilogramele in plus, miscare mai multa, alimentatie sanatoasa, evitarea stresului - acestea si multe altele ar trebui sa apara pe lista


Warning: fopen(cache/0bc90007e38ddb74230b4fa27973789b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139