Incursiune in trecutul gradinilor botanice

Cine nu a auzit de Gradinile suspendate din Babilon, enumerate printre Cele sapte minuni al lumii antice, care au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea (605-562 i.Hr) pentru una dintre sotiile sale?

Din cele mai vechi timpuri preocuparea pentru frumos a capatat multiple forme, amenajarea gradinilor fiind una dintre modurile clasice de exteriorizare. 

Primele gradini botanice si parcuri zoologice au aparut mai devreme decat s-a crezut, acum circa 5000 ani, in timpul faraonilor egipteni si al imparatilor din Mesopotamia. Astfel, prima gradina botanica cunoscuta ar fi apartinut faraonului Tutmes al IV-lea din dinastia a VIII-a care consta intr-o colectie de plante aduse din Palestina.

Insa nici aceasta nici multe din cele care aveau sa urmeze in Roma antica, China, Japonia etc, nu vor cunoaste o utlilizare publica, sau cu atat mai putin una stiintifica.

Aceasta pentru ca istoria gradinilor botanice a fost organic legata de evolutia stiintei in sine. Imparatul chinez Shen Nung  isi trimitea oamenii invatati cu 2800 ani inainte de Hristos in zone indepartate pentru a colecta plante cu valoare economica sau medicinala crescuta.

De asemenea, colonizarea spaniola petrecuta in America Centrala a influentat in mod substantial evolutia gradinilor botanice. Populatia aztecilor i-a impresionat pe noii veniti nu numai prin aspectul gradinilor pe care le detineau, de pilda,  la Tenochtitlan sau Chalco, ci si prin modul inteligent in care foloseau plantele medicinale.

De aceea, incepand cu secolele XVI-XVII europenii incep treptat sa colectioneze indeosebi plantele cu calitati implicate in prepararea leacurilor acelor epoci. Astazi, multe dintre marile orase ale lumii sunt implicate in promovarea acestor spatii care ofera cetatenilor posibilitatea apropierii de natura in mijlocul spatiului urban.  

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Gradina Botanica din Chisinau

    Ca orice capitala europeana orasul Chisinau se mandreste cu o frumoasa gradina botanica, infiintata in anul 1950 pentru interesul specialistilor si oamenilor atrasi de natura. Obiectivul se gaseste la marginea orasului, in sectorul Botanica, iar ca suprafata ocupa 104 ha.

  • Tataneasa, fertilizator natural pentru gradina ta

    Tataneasa este o planta valoroasa in componenta gradinilor organice, deoarece creste viguroasa si poate servi sub diferite forme ca hrana altor plante.

  • Gradinile Boboli, Florenta

    Indata ce familia Medici a ajuns sa posede Palatul Pitti din Florenta in anul 1550, preocuparea pentru amenajarea armonioasa a gradinilor Boboli, aflate in spatele acestuia, avea sa creasca.

  • Ingrijirea plantelor tropicale

    Frunzisul bogat si verde al plantelor tropicale este foarte interesant in majoritatea gradinilor, atragand de la o zi la alta tot mai multi gradinari.

  • Modalitati ecologice de a face curatenie in gradina

    Multi gradinari se intreaba daca nu ar fi mai bine sa taie majoritatea plantelor, imediat dupa terminarea anotimpului cald, de teama sa nu aiba probleme la primavara din cauza insectelor si bolilor ce s-ar putea dezvolta in perioada iernii.


Warning: fopen(cache/559dc33043bcbb034162380a06307563) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139