Gradinile Boboli, Florenta

Indata ce familia Medici a ajuns sa posede Palatul Pitti din Florenta  in anul 1550, preocuparea pentru amenajarea armonioasa a  gradinilor  Boboli, aflate in spatele acestuia, avea sa creasca. Arhitectul Nicolas Pericoli a fost responsabil cu transformarea gradinii renascentiste intr-una dintre cele mai spectaculoase, depasind in rafinament multe dintre cele anterioare si cele care au succedat-o. Se spune ca mastrul a lucrat la ceea ce numea "arhitectura verde" pana la sfarsitul vietii sale, in anul 1558, cand a si desavarsit lucrarea.

Prima etapa a constat in crearea unui "Amfiteatru" improvizat pe dealul  din spatele resedintei familiei Medici. Ulterior acesta a fost inlocuit cu unul din piatra, decorat cu numeroase statui inspirate din mitologia romana.

Personalitatea capatata de gradinile Boboli la mijlocul secolului al XVI-lea nu era oferita atat de diversitatea componentei naturale cat de elementele arhitecturale din piatra, precum: fantanile, amfiteatrul sau nenumaratele statuie decorative ce se intalneau pe aleile pavate. Multe dintre ele se gasesc si astazi, insa doar printr-un mare noroc deoarece gradinile Boboli aveau sa mai cunoasca numeroase modificari de-a lungul timpului.

Din acelasi secol dateaza capodoperele inedite ale unor arhitecti sau scupltori deveniti intre timp legenda. Pestera artificiala intalnita in gradinile Boboli a fost conceputa in secolul al XVI-lea de artistul Buontalenti, iar statuile ce strajuiesc cele patru colturi de insusi Michelangelo. Este indeobste cunoscut ca la scurta vreme dupa imbunatatirile amintite, gradinile Boboli  deveneau model pentru alte gradini regale din Europa, inclusiv pentru  cele de la Versailles.

Decizia de a permite vizitarea obiectivului de oricine i-a apartinut lui Pietro Leopoldo si a fost aplicata din anul 1776. Ultimele modificari majore dateaza din secolul al XIX-lea si au fost facute de familia Lorriane in spiritul gradinilor englezesti, pe atunci in voga.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Gradinile Tivoli, Copenhaga

    "Gradinile Tivoli” este un faimos parc de distractie din Copenhaga, deschis in anul 1843, si unul dintre cele mai importante din Europa.

  • Gradinile in stil Mughal

    Prin frumusetea si grandoarea lor, gradinile Mughal sunt reprezentative in ilustrarea puterii imperiului Mughal care a dominat India intre secolele XVI - XVIII. Specificul acestora este dat de elementele arhitecturii islamice si de influentele evidente primite din directia gradinilor persane.

  • Gradinile indragite ale Parisului

    Avand peste 2 milioane de locuitori si o suprafata de 86,9 km patrati, Parisul este un oras aglomerat, mai ales in zonele cu rezonanta istorica.

  • Gradinile Zen – cultura filosofica minimalista

    Pe langa faptul ca arata extraordinar, gradinile japoneze oglindesc filosofia si istoria poporului. Foarte rar se gaseste un astfel de cult al gradinii

  • Gradinile de la Villandry, Franta

    Gradinile de la Villandry sunt cele mai renumite si spectaculoase dintre toate care se intalnesc pe valea fluviului Loire.


Warning: fopen(cache/5cd7f1d4f93b93e64fd7090d1eeef9e4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139