Ienuparul
Ienuparul (Juniperus communis)
Descriere:
Ienuparul este un arbust inalt de 1-2 m, ce creste in regiunile muntoase, izolat sau in palcuri. Frunzele sunt liniare, ascutite la varf, intepatoare, lungi de 1-1,5 cm si late 1-2 mm. Ele sunt asezate cate trei la un loc, formand verticile. Privite pe fata exterioara au forma unui jgheab, cu o dunga albicioasa in lungime. Florile sunt dioice. Pe unele tufe sunt flori barbatesti, iar pe altele florile femele. Florile femele au aspectul unor muguri de culoare verzuie, formati din 3 solzi inferiori si 3 superiori. Fiecare din solzii superiori au la partea inefrioara 1-3 ovule, care dupa fecundare se vor transforma in seminte. Dupa fecundare, solzii superiori devin carnosi se unesc intre ei si formeaza un fruct rotund denumit stiintific galbula. Dupa formarea fructului solzii inferiori se usuca. Florile mascule au forma unor conuri cu numeroase stamine de culoare galbena. Infloresete in lunile aprilie-mai. Desi ienuparul infloreste primavara, fructele nu reusesc sa se coaca pana in toamna, raman verzi si peste iarna. Abia in toamna anului urmator sau a celui de-al treilea an, ele capata o culoare neagra-albastruie. Din aceasta cauza, pe acelasi arbust vom intalni fructele verzi din primul an si albastru-inchis din cel de-al doilea an.
Recoltarea:
De la ienupar se culeg fructele incepand cu luna octombrie si daca timpul permite recoltarea se face toata iarna.
Mod de uscare:
Se aseaza in straturi groase de 20-30 cm si se aerisesc zilnic. Din cca 2 kg fructe proaspete se obtine 1 kg produs uscat.
Intrebuintari:
Ienuperele au o actiune diuretica. Intern: diuretic, carminativ, analgetic, bronhodilatator, antispastic bronsic. Extern: analgetic.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Tratamente naturiste cu ienupar
Fructele de ienupar sunt folosite adesea in gastronomie ca un interesant condiment pentru fripturi si preparate mai grele, aducand un plus de aroma usor picanta, dulceaga, parfumata, fiind adesea adaugate in diverse retete casnice sau industriale de bauturi digestive sau pentru amestecuri de condimente.
-
Cinci bauturi traditionale din Croatia
pelinkovac, kruskovac, slivovica
-
Ienuparul, o solutie pentru un spatiu decorativ
Se planteaza usor si cresc repede, fiind o solutie interesanta pentru un spatiu decorativ: pret scazut, au nevoie de putina ingrijire si au un aspect deosebit de placut.
-
Copacii si florile in gradina
Copacii care vor umbri gradina trebuie sa se armonizeze cu florile. Cele mai multe gradini nu sunt atat de mari incat sa trebuiasca sa se planteze copaci foarte inalti. In acest caz puteti sa plantati copaci mici sau mijlocii...
-
Condimentele
Condimentele sunt substante picante de origine minerala, vegetala, animala sau sinteza, care adaugate unor produse alimentare sau preparate alimentare dau un gust sau o aroma specifica. Aroma si gustul sunt date de uleiurile eterice si...