Hraniti-va sanatos consumand ciorba cu bors
Bucataria romaneasca este capabila sa satisfaca gusturile oricarui gurmand din lume prin multitudinea specialitatilor care o alcatuiesc. Cei mai multi dintre romani considera ca supa nu trebuie sa lipseasca de pe masa in nicio zi , punand semnul egal intre ea si ideea de "a fi bine mancat".
Borsul este o zeama acra preparata din tarate de grau sau tarate de secara fermentate in apa, ce este folosita pentru acrirea ciorbelor. Popularitatea acestui tip de aliment este mai crescuta in statele din estul Europei, acolo unde influentele bacatariei rusesti au fost mai intense de-a lungul timpului, insa in ultimii ani a inceput sa se propage si spre vestul batranului continent si chiar peste ocean.
Se spune ca ciorba de legume cu bors era preparata si consumata inainte de veacul al XVIII-lea fiindu-i recunoscute calitatile gustative si tamaduitoare. In functie de reteta poate contine alaturi de cartofi, sfecla, tomate, varza sau smantana si alte ingrediente, cum este de pilda carnea de vita, capabile sa dea un gust mai bun si multi nutrienti.
Imbunatatirea nutritiei insa, nu consta in adaugarea unor ingrediente la intamplare ci impune si evitarea sau inlocuirea celor care ar putea avea consecinte asupra sanatatii. Fiti cu bagare de seama la adaugarea condimentelor (in special la sarare) si inlocuiti smantana traditionala cu un iaurt degresat care va place.
Borsul adaugat in ciorbe, pe langa gustul agreabil, aduce si o cantitate importante de vitamine din complexul B. Borsul simplu si produsele derivate ale acestuia sunt extrem de apreciate pentru calitatea de a inlatura greata si de a regla sistemul digestiv. De asemenea bolile respiratorii cronice, precum sinuzita, astmul sau bronsita sunt ameliorate prin simplul consum de bors.
Oboseala cronica poate aparea toamna si iarna influentandu-ne mai mult decat in alte perioade ale anului. Ca mijloc de prevenire beti 1-2 pahare de bors iar organismul dumneavoastra se va simti revigorat.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Ciorba de macrou cu bors de casa si rozmarin
O ciorba numai buna pentru masa de dupa-amiaza, pe care sa o serviti alaturi de invitatii dumneavoastra, este ciorba de macrou cu bors de casa si rozmarin.
-
Ciorbe pentru sezonul cald. Ciorba de loboda cu bors si smantana
O ciorba gustoasa si foarte potrivita pentru sezonul cald, este ciorba de loboda cu bors si smantana. Bogata in fibre, loboda are o valoare nutritiva mare, desi este scazuta in calorii.
-
Ciorba cu carne de pui, smantana si ceapa rosie
Ciorbele sunt usoare si pline de gust, de aceea este bine sa optati pentru a le degusta la o masa de seara alaturi de prietenii dumneavoastra. Noi va propunem sa incercati ciorba cu carne pui, smantana si ceapa rosie.
-
Specialitati pentru masa de Paste. Ciorba de miel cu bors si smantana
De indata ce vine Pastele, fiecare familie se pregateste cu bucate alese cu grija pentru a avea o masa imbelsugata in aceasta zi. Din meniul unei asemenea zile speciale, nu lipseste ciorba de miel cu bors si smantana.
-
Aperitiv cu branza de vaci si smantana
Incepeti dimineata in forma maxima, mancand un aperitiv sanatos. Va propunem un aperitiv cu branza de vaci si smantana.