Hibiscus syriacus - un alt fel de trandafir

hibiscus 

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Denumire stiintifica: Hibiscus syriacus

Denumiri sinonime: Althaea frutex

Denumiri comune: Hibiscusul de gradina, Zamosita, Zamosita de Siria

Familie: Malvaceae

Origine: Asia

 

 

Aspect si prezentare: Arbust viguros, cu crestere verticala, ajunge la maturitate la 2,5-3 m inaltime.

Cunoscut ca simbol national al Coreii de Sud, H.syriacus este des intalnit si in tara  noastra. Atrage atentia prin frunzele ovoide, trilobate, cu margini usor dantelate, de culoare verde intens si mai ales prin florile mari, avand diametrul de 8-10 cm, ce pot avea diverse de roz si violet sau pot fi albe.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Ca in cazul majoritatii arbustilor de gradina, lumina reprezinta si pentru Hibiscus syriacus un factor important de care va trebui sa tineti cont. Desi tolereaza semi-umbra, numai exemplarele cultivate in spatii largi si insorite, se vor dezvolta impresionant si vor produce multe flori.

 

 

Caldura este o alta conditie de ingrijire de care se va tine seama, cel putin la plantele tinere, proaspat transplantate. H.syriacus apreciaza temperaturile medii si vegeteaza intre 10 si 28 grade Celsius. Este considerat totusi un arbust foarte rezistent, atat la iernile din tara noastra cat si la arsita verilor. Daca este plantat in zone libere de curenti de aer sau vanturi puternice, trece cu bine peste ierni in care temperaturile scad si pana la minus 20 sau chiar minus 25 grade Celsius.

 

 

Are nevoie de udari periodice, exemplarele mature devenind foarte setoase in timpul verii, cand apreciaza o udare abundenta, la fiecare 3-4 zile. Primavara si toamna se multumesc cu o udare pe saptamana, iar pe timpul iernii pot rezista fara apa chiar si 3-4 saptamani.

 

 

In privinta umiditatii atmosferice, H.syriacus nu poate fi considerat un pretentios, multumindu-se cu atmosfera destul de uscata din zonele de campie ale tarii noastre. Totusi, in serile calde de vara, un dus cu apa calduta, l-ar ajuta la desprafuire.

Creste foarte bine in soluri adanci, usor umede, dar bine drenate. Un pamant de gradina imbogatit anual cu un strat consistent de mranita constituie un substrat de cultura mai mult decat multumitor, iar daca pH-ul acestuia este usor acid, situandu-se intre 5,5 si 7, puteti fi sigur de reusita cultivarii acestui arbust.

 

 

Fiind un arbust viguros de gradina, nu are nevoie de ingrasamante speciale de sinteza. Apreciaza insa aplicarea anuala a unui strat consistent de mranita.

 

 

 

Inflorirea este deosebit de bogata la exemplarele crescute in spatii foarte insorite. Incepand de la mijlocul verii, un arbust de talie medie poate produce pe parcursul a 4-5 luni, cateva sute de flori.

Hibiscus syriacus poate avea flori simple, cu petalele intr-o culoare si miezul interior in nuanta inchisa, de rosu sau violet, puternic contrastanta pe fondul petalelor sau flori involte, cu mai mult de 8 petale, cele din mijloc puternic franjurate, dand impresia unui pampon.

 

 

 

Se inmulteste prin butasire sau seminte. Prima metoda este cea mai recomandata, datorita usurintei cu care se prind lastarii si mai ales timpului scurt de obtinere a unor plante florifere. Perioadele propice de butasire sunt aprile-mai si august-septembrie, cand planta are un stadium dinamic de vegetatie.

Pentru a doua metoda de propagare, se vor folosi seminte foarte coapte, culese toamna tarziu, din capsulele brune si uscate ale plantelor.

 

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Primavara devreme, e bine sa tundeti tufele, cel putin o treime din ramuri, pentru a stimula o inflorire frumoasa si bogata.

Toamna tarziu, protejati exemplarele tinere, prin infasurarea bazei tulpinii, cu un strat gros de mranita, paie sau compost de frunze.

 

 

Iulie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Trandafiri ce poarta numele unor celebritati

    Trandafirul Cary Grant: un alt teahibrid de inspiratie si creatie franceza si un delicat omagiu adus unuia dintre cei mai carismatici actori din istoria filmului, este o varietate cu boboci eleganti, de un portocaliu rosiatic aparte.

  • Ciresele Kordia

    Daca va doriti un alt fel de cirese decat cele deja clasice, de culoare rosie, Kordia sunt foarte dulci, cu pulpa fructului carnoasa, suculenta, samburi mari, rotunzi, multa savoare si un colorit intens.

  • Rosiile Red Pear

    O tomata cu gust dulce si pulpa carnoasa, avand o forma ce aminteste de cea a unei pere, Red Pear este un soi timpuriu hibrid poate mai putin cunoscut si consumat, dar poate fi o alternativa interesanta daca vreti un alt fel de rosii.

  • Iasomie stelata

    Un alt soi de iasomie pe care il puteti alege pentru florile mici, de o nuanta interesanta alb spre crem, in forma de stea (de unde si numele sub care este in general cunoscut) si in special datorita parfumului intens, dulce, foarte puternic, ce pare ca domina totul.

  • Deserturi de Paste. Pasca traditionala cu smantana

    Traditionala pasca speciala pentru desertul de Paste trebuie sa ii incante pe musafirii care va trec pragul in aceasta zi magica. Va propunem un alt fel de pasca, fara branza de vaci si anume una cremoasa - pasca traditionala cu smantana.


Warning: fopen(cache/53e46c6dfb3ed60dd9243614924e7531) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139