Gradinaritul din miezul verii (iunie si iulie)
Vara isi pune amprenta pe gradinile noastre si pe activitatea de zi cu zi. Plantele nu se pot ascunde de arsita soarelui, nu se "pot hidrata" si sigur nu au racoarea dorita fara ajutorul nostru.
Daca primavara si toamna nu mai prididim sa semanam si sa plantam speciile, bulbii sau puietii obtinuti din seminte si sa pregatim terenul pentru un nou ciclul vegetativ, iata ca in miezul verii ne mai tragem un pic sufletul in ce priveste lucrarile din gradina. Ar fi si cazul sa ne odihnim dupa truda din primavara si sa ne relaxam dupa arsita zilelor, la umbra tufelor de trandafiri parfumati, a teilor in floare si a tuturor arborilor cu frunzis dens si coroana bogata.
Iata ce trebuie sa faceti in aceasta perioada pentru plantele, arborii si arbustii dumneavoastra, astfel incat sa continuati sa va bucurati de o gradina frumoasa, sanatoasa si infloritoare.
-Caldura excesiva din timpul zilei face ca multe plante sa sufere de sete. Pentru a evita acest lucru si pentru a preintampina uscarea frunzelor si ofilirea rapida a florilor, udati foarte bine gradina, in special plantele sensibile la uscaciune sau pe cele foarte setoase. Faceti aceasta activitate dimineata devreme, inainte sa rasara soarele, sau seara, dupa apus. Evitati sa udati in timpul zilei, caci nu va ajunge toata apa la plante, parte din ea evaporandu-se rapid, datorita caldurii.
-Nu stropiti florile, frunzele plantelor sau copacii in miezul zilei, caci sub razele intense ale soarelui de vara, stropii de apa se incalzesc aproape instantaneu si produc arsuri. Acestea se manifesta la inceput prin pete inestetice pe
-Administrati ingrasaminte doar la plantele care au stricta nevoie si numai dupa ce verificati ca pamantul de la radacina sa fie un pic umed. In timpul lunilor foarte calde, toate plantele isi incetinesc cresterea si absorb mai greu substantele fertilizatoare. Din aceasta cauza, un ingrasamant poate constitui acum un exces nedorit, care ar duce la arderea radacinilor.
-Tundeti ramurile inestetice ale plantelor arbustive, pentru a mentine un aspect compact si atragator al tufelor.
-Palisati si tutorati lianele si plantele cataratoare. Le veti ajuta in acest fel sa se dezvolte mai usor si sa infloreasca mai frumos. Daca le-ati plantat de la inceput, in locuri strategice, acum e timpul sa va bucurati de umbrarele si colonadele imbracate de aceste plante.
-Indepartati florile ofilite si frunzele uscate ale speciilor de sezon, pentru a stimula aparitia unora noi si a pentru a le mentine aspectul ingrijit.
-Colectati seminte de la plantele anuale, care si-au epuizat inflorirea in aceasta perioda, vrificand intai stadiul de coacere. Alegeti, pentru aceasta operatiune doar plantele sanatoase, care au inflorire abundenta.
-Curatati gradina, indepartati buruienile si sapati pamantul, musuroind plantele la baza, pentru a le ajuta sa absoarba cat mai mult posibil din apa de udare.
-Verificati periodic plantele si arborii pentru a descoperi la timp eventualele atacuri de daunatori.
-Aplicati tratamente cu insecticide sau fungicide, acolo unde este cazul, respectand dozele prevazute pentru fiecare tip de daunator si conditiile de aplicare a tratamentelor (se va evita ploaia si arsita pentru a nu exista riscul spalarii insecticidelor sau a arsurilor provocate de substantele administrate).
Indepliniti la timp toate aceste cerinte pentru gradina dumneavoastra si ea va continua sa va bucure cu flori frumoase si sa va ascunda de razele arzatoare ale soarelui, sub coroana deasa a arborilor sau a umbrarelor sale.
Articole asemănătoare
-
Recorduri Guiness din lumea plantelor
Cel mai greu pepene: a avut nu mai putin de 159 de kilograme si a fost "opera" lui Chris Kent, din Sevierville, SUA, care si-a inscris recordul pe 4 octombrie 2013.
-
Panseluta, floarea lunii mai
Poate cea mai des intalnita floare din luna mai este panseluta. Panseluta este o planta de mici dimensiuni, care creste pe tulpina si atinge maxim 15 cm inaltime. Petalele sale se gasesc in 2, chiar 3 culori, imbinate armonios.
-
Retete de post. Omleta din tofu cu ceapa si ardei gras
O reteta de post poate fi preparata din tofu, cu ceapa si ardei gras. Este o omleta delicioasa, pe care trebuie sa o incercati pentru a-i descoperi gustul.
-
Tort moca din piscoturi si frisca
Un tort simplu de preparat si cu un gust delicios este tortul moca din piscoturi de sampanie si frisca. Ingredientele necesare sunt:
-
Callistemon citrinus - flori rosii deosebite
O planta extrem de interesanta ce atrage prin inflorescentele sale rosii cu aspect pufos. Are nevoie de o buna aerisire, altfel se poate umple de acarieni. Pentru a-i asigura inflorirea din sezonul urmator trebuie sa-i respectati repausul din timpul iernii, cand va avea nevoie de lumina si temperaturi reduse.