Gradinaritul, sanatos si practic in formarea copiilor
Gradinaritul este considerat de cele mai multe ori o activitate adresata oamenilor mari, necesitand multa atentie, consecventa si cunostinte de specialitate. Exista totusi voci in lume care pledeaza pentru popularizarea sa in randul copiilor inca de la varste fragede. Motivul ar fi ca preocuparile de acest tip in sanul familiei, au ca rezultat responsabilizarea micutilor cu privire la problemele elementare de mediu. Se porneste, de asemenea, de la premiza ca asa cum pot invata codul bunelor maniere, la fel de usor pot deprinde respectul si dragostea pentru natura spre a-i insoti intreaga viata.
O zicala americana spune “Never tell kids something you could show them”, adica niciodata nu le explica copiilor ceea ce le poti arata/demonstra. In situatia de fata, e musai sa nu-ti lipseasca talentul pedagogic. Copiii au un scurt interval de timp in care pot fi concetrati la ceea ce fac. Asigura-te ca le poti oferi ceva usor de facut de cum ati ajuns la locul cu pricina. Udarea plantelor cu stropitoarea pe timp mai secetos este o varianta.
Preparea gropilor pentru rasaduri este una dintre cele mai apreciate activitati de catre micuti. Pentru obtinerea celor mai bune rezultate, nu vizita pepiniera pana cand solul nu este pregatit. In caz contrar, plantele vor petrece prea mult timp impachetate si isi vor pierde vigoarea. Daca amenajati o gradina de la inceput, primul lucru facut sa fie indepartarea pietrelor si a crengilor cazute din arbori.
Rolul tau nu este sa ii comanzi ci sa le indrumi pasii, pastrand permanent o atmosfera vesela si dinamica. Dupa incheierea unei activitati, luati pauza si incercati sa fixati prin dialog ceea ce s-a intamplat pana la acel moment. Nu le atrage atentia copiilor in mod repetat sa nu murdareasca hainele. Dupa cum stii destul de bine, asta face parte din “decor” in gradinarit iar copiii adora sa se joace in voie. Trebuie sa ai, in schimb, grija la unelte. Micutii au voie sa le intrebuinteze doar sub supraveghere, altfel se pot accidenta.
Va sunt cunoscute situatiile in care copiii sunt rugati de parinti sa manance unele fructe si legume, precum merele, perele rosiile etc, fara sorti de izbanda? Ei bine, si ele isi gasesc rezolvarea, chiar daca intr-un mod indirect. Micutii sunt mult mai dispusi sa experimenteze ceea ce au plantat cu mana lor decat ce cumpara parintii de la aprozar.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Piersici pentru o viata mai sanatoasa
Ca gustare sau sub forma unei cure ce va revigora si energiza organismul, mai ales in cazul copiilor, piersicile crude, proaspete, sunt fructele ideale in special in perioada verii, cand ajuta si la hidratarea corpului.
-
Legume si fructe pentru un par mai sanatos
Portocalele: pentru un par sanatos aveti nevoie de vitamina C, de multa vitamina C. Si cel mai simplu si sanatos este ca in locul unui drum la cea mai apropiata farmacie sa incepeti sa mancati cat mai des portocale, dar si alte citrice, ca gustare, desert sau sub forma de suc.
-
Dieta alcalina – sanatate si vitalitate
Prin schimbarea alimentatiei si introducerea in meniul zilnic a cat mai multor legume si fructe alcaline organismul capata mai multe energie si vitalitate, pierde in mod natural si sanatos din greutate, reduce simptomele unor boli cronice si, in ansamblu, creste calitatea vietii
-
Suc natural cu morcovi si rosii
Un suc natural, fie el preparat numai din legume, este in primul rand sanatos si plin de vitamine. Morcovul este un puternic antioxidant, in timp ce rosia si sucul sau ne energizeaza organismul.
-
Paste ravioli umplute cu dovleac si invelite in sos de unt cu ierburi aromate
Un preparat ideal pentru o gustare la serviciu sau acasa este reteta de paste ravioli umplute cu dovleac si invelite in sos de unt cu ierburi aromate.