Gradina in careuri

 Acest concept a fost consacrat de Mel Bartholomew in lucrarea sa aparuta in 1981, intitulata "Square Foot Gardening". Gradina in careuri este un nou concept, un stil diferit de a vedea gradinaritul, care gaseste o solutie remarcabila pentru foarte multe tipuri de situatii.

Conceptul fundamental al acestei metode este de a cultiva mai multe plante sau legume intr-o arie restransa, avand avantajul ca delimiteaza de la inceput spatiul si timpul necesare gradinii.

Dupa recomandarile lui Mel Bartholomew, celula acestei structuri este un patrat cu latura de 30 cm; acestea se grupeaza intr-un grup de 4x4 careuri care vor genera un careu mare cu 16 culturi diferite. Numarul de plante din fiecare careu depinde de caracteristicile acesteia.

Pentru a nu lasa careuri necultivate (spre exemplu, la cultivarea dovleceilor), plantelor agatatoare li se orienteaza cresterea in sus, pe verticala.

Proprietatea de baza a acestui tip de gradinarit este timpul redus de ore necesar pentru ingrijire; spre exemplu, pentru unitatea de 4x4 careuri este suficienta o ora pe saptamana pentru a face toate activitatile necesare unei dezvoltari normale.

Intr-un careu de 30 cm/30 cm pot intra: 16 ridichi, 16 morcovi, 16 cepe, 9 tufe de spanac, 4 sfecle, 4 laptuci, 4 tufe de patrunjel, 1 varza, 1 brocoli, 1 tufa de ardei iute, 1 tufa de vinete, 1 vrej de rosii, 2 de castraveti.

Articole asemănătoare

  • Panseluta in medicina naturista

    Cunoscuta ca una dintre cele mai atragatoare si elegante plante decorative, de o frumusete delicata, plina de culoare si farmec, panseluta (Viola tricolor) se potriveste la fel de bine in gradina, in ghivece sau jardiniere, este usor de plantat si intretinut si schimba radical orice spatiu.

  • Iasomia Mont Blanc - prospetime si frumusete

    Cu flori de un alb pur, intens, aceasta varietate de iasomie este din fericire o planta usor adaptabila, se aclimatizeaza in gradina in scurta vreme cu putina ingrijire, rezista la temperaturile geroase ale iernii (dar trebuie sa fie asezata intr-un loc unde este ferita de curentii reci de aer) si prefera solul cu drenare buna si cat mai mult soare.

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Gradina in stil Biedermeier

    Gradina in stil Biedermeier reprezinta un loc al sigurantei si al sanatatii fizice si spirituale. Aici ne bucuram de liniste si putem savura clipele cand ne regasim

  • Gradina Botanica Anastasie Fatu, Iasi

    Inceputurile primei Gradini Botanice din Romania se datoreaza medicului si naturalistului Anastasie Fatu care in anul 1856 fondeaza la Iasi o gradina in folosul studentilor sai.


Warning: fopen(cache/94cda99b0bc7a1e78f35a8c7116e6d60) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139