Gradina de condimente: tarhonul
Tarhonul - Artemisia dracunculus, este o planta adusa in trecut la noi in
Stiati ca? Tarhonul poate inlocui sarea din mancaruri. El se poate presara peste omlete, fripturi sau salate, imbogatind gustul.
Este o planta care trebuie udata destul de des, sistemul sau radicular nefiind foarte bine dezvoltat in profunzime. Tarhonul se prezinta sub forma unei tufe de 60-100 cm inaltime, cu o tulpina bine ramificate pe care se gasesc
Sfat: pentru a cultiva tarhonul in gradina, alegeti un loc insorit si ferit de vant puternic, cu sol nisipos dar bine legat. |
Uzual tarhonul se inmulteste pe cale vegetativa, prin butasi sau prin despartirea tufei. Pentru obtinerea butasilor, vara, cand tufa este bine dezvoltata, taiem fragmente ramificate de tulpina si le punem la inradacinat intr-o ladita care contine un amestec format din pamant de padure, mranita si nisip, in proportie de 4:4:2 Ladita se muta la un loc umbros si se uda periodic fara insa a lasa apa sa balteasca.
Dupa inradacinare, plantarea butasilor se face toamna, pe un teren amenajat astfel: parcela se sapa la 30 cm, si se inglobeaza un ingrasamant organic. Se marunteste bine solul si se modeleaza straturi inaltate la aproape 1 metru. Butasii se planteaza pe randuri, la 20 cm distanta unul de altul si 50 cm distanta intre randuri.
Cultura astfel initiata dureaza in medie 7-8 ani. Frunzele se pot recolta pe tot parcursul verii, dupa necesitati
Se conserva bine in otet: frunzele de tarhon se pot pastra uscate si maruntite, sau in otet. Tarhonul in otet are insa o aroma mult mai puternica decat cel uscat iar otetul scurs se poate folosi pentru salate. |
Tratament naturist: Cateva
Ciorba de porc cu tarhon
Avem nevoie de: 1 kg carne de porc afumata, tarhon in otet, ceapa, 2 linguri orez, 2 linguri smantana, un galbenus de ou, otet
Se pun carnea si ceapa taiate in bucati marunte la fiert. Cand carnea este aproape fiarta se adauga orezul. Dupa ce orezul este fiert se adauga tarhonul maruntit tocat, cu tot cu o lingura din otet. Separat, se bate galbenusul cu smantana si se adauga inainte de a lua ciorba de pe foc.
Tarhonul, Artemisia dracunculus
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
O gradina de legume de invidiat
Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.
-
Sfaturi pentru o gradina de interior
Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.
-
Gradina de legume in luna noiembrie
Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.
-
Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume
Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.
-
Gradina de Vara din Saint Petersburg
Gradina de Vara din Saint Petersburg a luat fiinta in anul 1704 cu implicarea directa a Tarului Petru cel Mare. Aflandu-se in calatorie prin Europa si fiind impresionat de frumusetea gradinilor regale, Petru I doreste ceva asemanator la “Venetia Nordului” pe care o construise.