Gradina, prietenul sau dusmanul timpului liber ?

GradinaSunt mai multe posibilitati de a reduce volumul de munca solicitat de gradina, dar daca doriti ca gradina sa fie atractiva, designul este elementul cheie care trebuiesa fie abordat inainte de toate.
Prima lectie care trebuie invatata este ca trebuie sa gradinarim impreuna cu natura nu impotriva ei. Fiecare planta a gradinii are necesitati care se concretizeaza in timp alocat ingrijirii, dar acest timp se reduce considerabil daca in conditiile date de sol, luminozitate, regim termic, etc., sunt alese plantele corecte.
Locul in care stati mai mult in gradina, unde va relaxati de obicei trebuie sa fie pavat cu dale sau asfaltat, pentru gradinile mai mici, urbane, sau cu pietris pentru gradinile mari, unde primele solutii ar fi prea costisitoare ; aceste suprafete sunt usor de intretinut si va asigura un ambient agreabil fara mult efort.
Bordurile de arbusti si plantele perene sunt o solutie facila, dar trebuie sa alegetia acele plante care se acomodeaza cu conditiile din gradina dumneavoastra si nu sunt foarte invazive. De asemenea coniferele si arbustii vesnic verzi nu produc toamna o mare de frunze care trebuiesc maturate cu o periodicitate destul de mare.
Analizati-va timpul care sunteti dispusi sa-l acordati gradinii si informati-va asupra necesitatilor de ingrijire ale plantelor cu care doriti sa va decorati gradina ; daca o planta este sensibila si necesita o ingrijire continua iar dumneavoastra sunteti cu timpul dramuit, cu siguranta aveti si alte variante la fel de agreabile ca aspect, pe o gama cromatica similara care insa sa nu va dea atatea batai de cap.
Amenajarile cu apa (fantani arteziene, iazuri) sunt un mare castig in designul gradinii dumneavoastra iar timpul acordat pentru ingrijirea acestora este incredibil de mic in raport cu efectul spectaculos obtinut.
Intr-un colt al gradinii dumneavoastra puteti amenaja o plantatie semisalbatica, cu plante cu un necesar redus de apa, in combinatie cu constructii decorative din piatra sau caramida la rosu, care in afara de farmecul inedit care il va conferi, va necesita si un timp de ingrijire inferior unei portiuni similare din gradina.
Cu aceste cateva exemple ne putem convinge ca daca acordam planificarii lucrarilor si alegerii plantelor timpul necesar, vom economisii in viitor mult mai mult timp si ne vom feri si de eventualele insatisfactii in evolutia gradinii noastre.

Articole asemănătoare

  • Caisul Compacta

    Caisul Compacta va avea nevoie de un sol fertil, cu drenare buna, cat mai mult soare si un loc unde sa nu bata curentii reci de aer, si se adapteaza la fel de usor in gradina, sera sau, de ce nu, intr-un ghiveci de mari dimensiuni daca vreti sa il amplasati pe o terasa unde are destula lumina.

  • Narcisa Ice King

    Usor de cultivat si de ingrijit, fie in gradina, fie in jardiniere sau ghivece, narcisele sunt printre cele mai populare flori. Apreciate pentru frumusetea lor delicata, au printre ele si soiuri mai rare, poate mai greu de gasit dar care vor schimba orice colt de gradina, balcon sau terasa prin colorit.

  • Plantele aromatice in bucatarie

    Usor de cultivat in gradina, balcon sau, de ce nu, in gradina, costa putin si ocupa foarte putin loc, reusesc sa schimbe radical gustul unui preparat, au numeroase vitamine si substante nutritive, iar cei cu experienta in arta gastronomica recomanda sa folosim cele mai multe plante aromatice cat mai proaspete.

  • Coaja de mar, cand trebuie curatata si cand nu?

    Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa se spune ca “un mar pe zi tine doctorul departe”. Nimic mai adevarat, insa cu simpla conditie sa stim ce si cum mancam. Chiar daca in aparenta este un amanunt lipsit de importanta, coaja poate fi deopotriva prietenul sau inamicul nostru, motiv pentru care

  • Gradina insorita sau gradina umbroasa?

    Este gradina dumneavoastra un spatiu plin de soare sau, din contra, predomina umbra?


Warning: fopen(cache/ea09173464302c82afb0811b844a7ea2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139