Glucoza din cereale, sursa de energie pentru creier
Pentru o stimulare benefica a creierului uman, este necesar ca alimentatia sa contina peste 40 de substante care ii sunt indispensabile. Mai precis: 13 vitamine, 15 minerale, 8 acizi aminati si 2-4 acizi grasi. Acestia din urma se regasesc intr-un numar limitat de alimente, ceea ce explica aportul lor insuficient in alimentatia noastra zilnica.
Pentru a suplini aceasta deficienta este recomandat consumul, de doua ori pe saptamana, a unei portii de peste gras, cum ar fi macroul, heringul sau sardinele. Principalul carburant al creierului este glucoza, pe care o putem lua din cereale, legume si fructe, atat proaspete, cat si uscate.
Fierul este si el legat de capacitatea intelectuala a individului, pentru ca reprezinta un mijloc eficient de transport al oxigenului la creier. Studiile de specialitate au aratat ca un copil hranit de o mama cu deficit de fier va avea performante intelectuale scazute.
Neuronii se pot degrada
Procesul de distrugere al neuronilor poate fi contracarat de anumite alimente, in timp ce un aport energetic haotic are efecte mai mult decat nefaste asupra lor.
Astfel, acizii grasi saturati prezenti in lipidele de origine animala si consumati in exces sunt dusmanii cei mai de temut ai neuronilor. In acest sens, alimentatia trebuie sa contina antioxidanti: vitamina E, prezenta in uleiurile vegetale, beta-carotenul continut in morcovi, spanac sau caise, precum si vitamina C, care se gaseste din belsug in citrice.
Nu, rontaitului!
Principalul pericol al alimentatiei tinerilor il reprezinta rontaitul pe fuga. Acesta provoaca o hipoglicemie functionala, cu alte cuvinte o scadere a nivelului de zahar din sange. Astfel, capacitatile intelectuale ale tinerilor se diminueaza cu 30-35 % fata de normal.
De exemplu, in perioada examenelor, este necesar ca programul orelor de masa sa fie respectat, pentru a se evita stresul. Proteinele nu trebuie sa lipseasca de la nici o masa, deoarece ele intervin in interconexiunea neuronilor.
Practic, acest lucru se traduce printr-o portie de peste sau de carne la masa de pranz sau la cina. In acelasi timp, laptele, sursa importanta de proteine, va fi inclus in micul dejun. Iar pentru a se evita scaderea glicemiei pe timpul noptii, se vor consuma cateva prune uscate, seara, inainte de a adormi.
Specialistii nutritionisti afirma ca trebuie sa fim atenti la ce mancam, daca vrem sa avem performante intelectuale de nivel ridicat. Astfel, memoria, concentrarea, capacitatea de invatare, dar si functiile cognitive sunt influentate, benefic sau nu, de alimentele pe care le consumam zilnic.
Neuronii trebuie stimulati si hraniti permanent, iar glucoza reprezinta o adevarata sursa de energie pentru creierul uman.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu fructe de padure si cacao pentru mai multa energie
Sunt dimineti in care avem nevoie de un plus de energie pentru a se simti din nou in forma, si cea mai simpla solutie ramane o ceasca de cafea. Dar pentru cei care vor sa incerce un smoothie plin de vitamine, antioxidanti si minerale aceasta combinatie de cacao si fructe de padure (cu lapte vegetal) este o alegere perfecta.
-
Fructe si legume bogate in magneziu
Bananele nu sunt doar o buna sursa de potasiu (pentru o inima mai sanatoasa si nu numai) vitamina C sau fibre, dar sunt recomandate si pentru a ne asigura necesarul zilnic de magneziu din fructe si legume.Aromate si savuroase, sunt o gustare rapida sanatoasa si ne satisfac usor nevoia de dulce. Si in plus sunt usor de gasit in magazine in orice perioada a anului.
-
Sapte surse naturale pentru un plus de energie
Sunt momente cand avem nevoie de mai multa energie pentru a suporta programul cotidian, adesea mult prea stresant si obositor. Dar in locul unui suc plin de zahar, produselor de patiserie gustoase, dar nu prea sanatoase (in plus cu multe calorii) si dulciurilor din comert putem alege fructe sau legume proaspete, sub forma de gustare delicioasa. Iar in timp intregul organism va profita de aceste surse de vitamine si nutrienti.
-
Cinci alimente ce reduc nivelul de anxietate
Migdalele: crude, sunt o excelenta sursa de magneziu, pentru ca intr-o portie de doar 30 de grame veti gasi aproximativ 75 de mg de magneziu, esential pentru o stare de bine si relaxare. Este de fapt un truc simplu, si anume sa gasesti acele fructe si legume care mentin sau cresc nivelul de serotonina, asa ca in perioadele stresante ne vom simti mai calmi, vom putea sa luam mai repede si mai usor deciziile corecte, vom suporta mai bine momente de criza care ne scot din ritm.
-
Mustul, suc si medicament de toamna
Unul dintre semnele cele mai evidente ca toamna a pus stapanire pe tara noastra este preocuparea gospodarilor din regiunile fertile de deal pentru viticultura.