Ghiocelul, vestitor al primaverii
Traditia spune ca ghioceii au aparut cand Adam si Eva au fost izgoniti de Dumnezeu din Rai. Ajunsi pe Pamant in viscol si ninsoare, acestia au cautat calea de intoarcere spre Eden, insa nu au gasit-o. Atunci ingerul trimis sa ii insoteasca a luat in mana un bulgare de zapada, a suflat peste el si l-a transformat in ghiocel. Odata cu aparitia lui nametii au inceput sa se topeasca iar lumea a cunoscut pentru prima data primavara.
Povestioara de mai sus, in ciuda continutului narativ simplu, reflecta voalat un adevar botanic. Vestitorul primaverii este originar din Europa si Asia, rasarind din pamantul inzapezit cand iarna se lasa gonita departe. Numele sau stiintific, Galanthus, se refera la culoarea alba a laptelui dar poate fi asociata si cu cea a zapezii.
Pentru ochiul nespecialistilor, toti ghioceii arata la fel, avand bulbi, frunze liniare si tulpini erecte, cu o singura floare in varf, sub forma de clopot. Totusi, exista peste 100 de specii si de varietati pe care le deosebesc textura si culoarea. Dintre cele care infloresc din februarie pana in luna martie mentionam: G. Magnet, G. nivalis Scharlockii, G. nivalis pagoda, G. plicatus, G. nivalis Virescens si G. Caucasicus.
In 1983, Duvoisin a sugerat ca planta misterioasa care apare in Odiseea lui Homer este de fapt un ghiocel. Substanta activa numita galantamina din ghiocel ar fi putut actiona ca antidot contra otravurilor zeitei mitologice Circe.
Specialistii au descoperit ca extractul de ghiocei are efect benefic in afectiuni precum Alzheimer. Infuzia trateaza intern crampele musculare si varicele si se prepara turnand o cana de apa fiarta, 200 de ml, peste o lingura de planta. Se acopera vasul, se lasa la infuzat zece minute, se filtreaza si se bea cald, cu inghitituri mici si rare.
I. C.
Articole asemănătoare
-
Specii de Iris pentru gradina mea de iarna
Inca din timpuri indepartate, Irisul simbolizeaza vestile bune in limbajul florilor. Bunaoara, cei de astazi il considera un vestitor remarcabil al primaverii, intrucat isi daruieste nota pretioasa a parfumului sau.
-
Zambila, giuvaier al primaverii
Zambila este o floare a primaverii, a sperantei si a vietii, care nu are nevoie de ocazii speciale pentru a fi oferita chiar si barbatilor. Florile in forma de clopotei placut si puternic parfumate au nuante din cele mai diferite: indigo, purpuriu inchis, coral, ciclam etc.
-
Primavara vine cu branduse
Brandusele sunt flori delicate care anunta venirea primaverii si care imprastie in jurul lor o mireasma imbietoare, dar si pofta de viata si buna dispozitie. Dupa perioada lunga si lunile geroase
-
Narcisele: vestitorii primaverii
Acolo unde infloresc vestitorii primaverii, imprastie in aer o mireasma inconfundabila, care transforma locuinta sau gradina intr-o oaza de buna dispozitie. Printre cele mai cunoscute sunt zambilele si narcisele
-
Laleaua - un alt simbol al Primaverii
Dupa ce ghioceii au vestit venirea Primaverii si ne-au incantat privirile cu albul lor pur a sosit randul lalelelor sa ne farmece prin eleganta si gingasie.