Ghid practic pentru plantarea gladiolelor
Gladiolele, am remarcat cu totii, sunt printre cele mai frumoase flori care se pot gasi intr-o gradina. Insa nu doar infatisarea le face speciale, ci deopotriva usurinta cu care pot fi cultivate. Hibridarea gladiolelor este un subiect “fierbinte” in intreaga lume horticola la ora actuala, rezultatele experimentelor fiind in masura sa taie rasuflarea oricui. Plantarea gladiolelor se face Primavara, incepand din luna martie pana cel tarziu in luna iunie, alegand locurile din gradina cele mai expuse la soare, niciodata inainte de ultimul inghet.
Cumparati bulbii chiar inainte de plantare, si asigurati-va sa prezinte un aspect sanatos (sa nu fie moi, sa nu aiba forme ciudate etc). De asemenea, va recomandam sa cititi pe ambalajul produselor, sa plantati soiurile in functie de perioada lor de inflorire. In ciuda asteptarilor, sezonul rece nu afecteaza gladiolele ca pe celelalte flori, ele rezistand datorita incetinirii ritmului de dezvoltare.
Trebuie sa stii bine ce cumperi ca mai apoi sa stii cum procedezi. De pilda, exista bulbi rezistenti care pot fi lasati in pamant chiar si pe perioada iernii. Altii mai sensibili, insa, trebuie depozitati intr-o incapere uscata cu temperaturi cuprinse intre 1 si 4 grade Celsius. Gladiolele se pot dezvolta cu usurinta pe toate tipurile de sol, cu conditia minima sa fie afanat, usor drenabil si permeabil.
Sapati gauri de 10-15 cm, sau daca plantati mai multe gladiole realizati mai bine un singur sant, si adaugati ingrasamant in groapa. Asezati fiecare bulb in groapa/sant cu radacina in jos, acoperiti cu pamant si udati bine. Tine minte urmatorul lucru: daca bulbul are in jur de 2 cm, e nevoie sa fie plantat la 10 cm sub pamant. Ia seama si la distanta dintre vlastari, care trebuie sa fie de 15-20 cm.
Periodic, efectuati verificari in zona unde ati plantat bulbii pentru a indeparta in timp optim vegetatia inutila care o napadeste. Dupa plantare, tulpinile gladiolelor sa fie rezemate obligatoriu de suporti de lemn. Pe perioada de crestere, udati plantele in fiecare saptamana. Gladiolele vin in nuante vibrante de rosu, alb, portocaliu, mov si chiar galben.
Din pacate, gladiolele sunt susceptibile la o serie de boli si sunt tinte usoare pentru diferite insecte. Daca cresc galbui inseamna ca au fost probabil infectate de un virus, iar singura modalitate de a proteja cultura este sa indepartezi plantele bolnave. In schimb, daca frunzele si florile cresc in forme ciudate, atunci gladiolele au fost atacate de Thysanoptera. Aceasta insecta poate fi combatuta cu solutii achizitionate din magazine de specialitate.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Crinul asiatic Elodie
Elegant, rezistent, cu un aspect estetic deosebit, flori mari, duble, de un roz palid, aceasta varietate de crin asiatica mai are un avantaj major pentru cei alergici: este un tip de crin fara polen, asa ca oricine se poate bucura de frumusetea lui.
-
Lalele pentru un decor placut. Toamna, anotimpul plantarii bulbilor
Lalelele, fie ca sunt folosite in decorurile de interior sau exterior, mereu au fost alegerea ideala. Vesele si frumos colorate, acestea reusesc sa aduca buna dispozitie in orice casa.
-
Cum sa aveti o gradina organica
Construirea unei gradini organice menita sa fie sanatoasa si productiva, presupune, in principal, luarea unei decizii din partea dumneavoastra cu privire la localizarea gradinii si la pregatirea acesteia pentru plantarea zonei respective.
-
Plantarea inainte de venirea primaverii
Inainte de a incepe activitatile de plantare, inainte de venirea primaverii, trebuie sa urmariti cateva aspecte si sa aplicati unele tratamente benefice atat solului cat si plantelor.
-
Plante de apartament - Lisianthus
Flori delicate in buchete sau ghiveci. Lisianthus se cultiva atat pentru obtinerera de flori taiate, folosite in alcatuirea buchetelor, cat si in ghiveci ca planta de interior. Un lucru important ce trebuie mentionat inca de la inceput este acela ca planta ridica pretentii mari, cultivarea ei nefiind deloc facila.