Fosfor
Acest element chimic, care se gaseste in anumite alimente, este absorbit in intestin si se raspandeste in organism sub forma de fosfat. Se depune in oase (85% din aportul de fosfat), sub forma minerala, si in sange, incorporat in substantele organice. Fosforul se distribuie, in mod egal, in toate celulele; in ceea ce priveste cantitatea, este al doilea mineral ca importanta in corp. Marii consumatori de bauturi gazoase ar trebui sa acorde o atentie speciala proprietatilor fosforului, deoarece acest obicei ar putea sta la baza anumitor tulburari de sanatate.
Doza zilnica recomandata: 1000 mg.
Surse
Sursele alimentare sunt: fructele uscate, carnea slaba (vita tocata, puiul), pestele (somonul, cambula), lactatele degresate, broccoli, bobul. Acidul fosforic intra in compozitia bauturilor gazoase in cantitate mare.
Roluri si caracteristici
- participa la sinteza celulelor fosfolipidice (cum ar fi lecitina), care transporta grasimile;
- asigura carburant energetic pentru organism;
- creste rezistenta oaselor, in combinatie cu calciul, si asigura cresterea;
- intra in constitutia proteinelor nucleice (ADN si ARN);
- intra in compozitia mielinei, substanta care ''inveleste'' nervii;
- ajuta functia renala;
- contribuie la mentinerea
Tulburari atribuite deficitului de fosfor
Alimentele bogate in fosfor predomina in alimentatie, de aceea carentele se intalnesc destul de rar. In acelasi timp, mai multi factori pot interveni in asimilarea fosforului: zaharul este un ''distrugator'' al ''armoniei'' care trebuie sa existe intre fosfor si calciu; suplimentarile excesive ale fierului compromit in egala masura actiunea fosforului. De asemenea, persoanele care sufera de tulburari digestive cronice, ca si cele care recurg la administrarea de substante antiacide gastrice pe baza de aluminiu si de magneziu, au probleme cu absorbtia fosforului si pot avea un deficit al acestui mineral pretios.
Amortirea extremitatilor, scaderea tonusului muscular, pierderea reflexelor si, intrun stadiu mai avansat, demineralizarea tesuturilor osoase, iregularitatea respiratiei, tulburarile neurologice si cardiace pot reprezenta manifestari ale carentei de fosfor.
Tulburari atribuite consumului excesiv de fosfor
Un exces de fosfor are o implicatie directa asupra calciului, care este eliminat din oase ajungand in sange. Aceasta pierdere de calciu sta la originea fragilitatii osoase - oasele devin mai sensibile la fracturi si osteoporoza - si dentare. Excesul de fosfor poate provoca hipocalcemie.
Fosforul nu are efect toxic.
Note utile
- Bauturile gazoase, nelipsite de pe mesele nordamericanilor, fiind chiar preferate uneori laptelui, ca gustare sau desert, contin mari cantitati de acid fosforic care pun in pericol absorbtia calciului. Daca sunteti un consumator invederat al acestui tip de bauturi, supravegheati-va aportul de calciu.
- Persoanele care au atins varsta de 40 de ani ar trebui sa stie ca fosforul poate fi eliminat mai greu din organism din cauza scaderii functiei renale; ar fi deci indicat sasi revizuiasca regimul alimentar pentru a evita efectele dezagreabile ale carentei de calciu.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Cinci motive pentru care este bine sa mananci mai des broccoli
Broccoli este o excelenta sursa de vitamina A, B, C si K, dar si de potasiu, acid folic, fosfor sau mangan, alaturi de antioxidanti.
-
Sfecla rosie si beneficiile pentru sanatate
Conservata in otet, fiarta, coapta singura sau alaturi de alte legume in cuptor, rasa cruda intr-o salata plina de gust si prospetime sau folosita pentru un pahar de suc, sfecla rosie este o buna sursa de fibre, vitamina C, acid folic, magneziu, potasiu si fosfor, are putine calorii si un gust ce este pe placul multora
-
Kiwi pentru sanatate
Unul dintre fructele cu cel mai mare continut de vitamina C, perfect ca o gustare sau pentru a fi folosit in diverse retete, este unul dintre fructele exotice preferate de multi, in care veti gasi si vitamina E, K, magneziu, fosfor, cupru, acid folic, luteina, antioxidanti. La fel ca si bananele si fructul de kiwi este o buna sursa de potasiu.
-
Busuiocul, de la retete delicioase la tratamente naturiste
Proaspat si plin de gust, busuiocul este o buna sursa de vitamina A si C, contine fosfor, calciu, dar si multa vitamina K.
-
Cartoful in medicina naturista
Sucul de cartof crud, amestecat in parti egale cu suc proaspat de morcovi si putina apa plata este o sursa de vitamina A si C, amidon, fier, fosfor, cupru si calciu, fiind un remediu naturist recomandat pentru tratarea ulcerului gastric