Flori de toamna. Regina Noptii

Putine flori imprastie dupa amurg un miros mai imbatator decat Regina Noptii, de aceea spunem ca si-a meritat din plin numele. Descendenta dintr-un neam nobil, Regina Noptii este originara din zonele cu multa caldura ale Americii de Sud, si a fost adusa mai intai in vestul Europei dupa descoperirea Lumii Noi.

In epoca Victoriana, englezii o cultivau deja in gradini publice si parcuri ca elemente decorative. Din fericire, planta perena s-a adaptat si la climatul tarii noastre, ajungand o componenta nelipsita din gradinile de toamna.

Regina Noptii (Nicotiana affinis) poate atinge o inaltime de peste 1 m, iar florile ei sunt de diferite culori: albe, rosii, roz, mov sau chiar galbene. Florile apar in partea de sus a tulpinii si infloresc mai multe odata, din luna iunie pana spre sfarsitul toamnei.

 Denumirea stiintifica, Nicotiana, i-a fost conferita in onoarea unui important om politic francez, Jean Nicot, care a trait prin secolul al XVI-lea.

Pentru diversitatea vizuala si olfactiva pe care o imprima in spatiu, este o adevarata placere sa te afli in preajma lor. Cea mai simpla metoda de inmultire este prin seminte.

Daca gradina este destul de spatioasa, planteaza Regina Noptii aproape de fereastra casei, dar si pe cele mai umblate alei sau in colturile unde te refugiezi sa citesti. Nicotiana se planteaza dupa ultimul inghet, la inceput de primavara, in locurile care beneficiaza mai mult timp pe parcursul zilei de razele directe ale soarelui. Teoretic, va trebui sa lasi un spatiu de cel putin 20 cm intre fiecare exemplar plantat, in practica insa, te vei adapta la cerintele particulare.

Solul trebuie sa fie afanat si bine irigat, daca nu natural, macar prin interventia dumneavoastra. Desi necesita o cantitate mare de apa, retineti ca planta nu agreeaza un substrat imbibat. Prea mult ingrasamant administrat nu va distruge planta insa aceasta va dezvolta multe frunze si mai putine flori.

Plantele tinere de Regina Noptii pot fi atacate de paienjeni rosii sau de o ciuperca ce produce fainarea (o pudra alba sau galbuie care apare pe frunze si lastari tineri).

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/a8ec0180b4398eb0187cda207a28058e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139