Excesul de cafea si impactul asupra sanatatii
Cafeaua este poate cea mai consumata bautura energizanta de pe mapamond. Lipsiti de vlaga, la primele ore ale zilei, bem portia de cofeina, caci cofeina este substanta ce ne induce acea stare de energie si dinamism, poate si de efervescenta intelectuala de care avem atata nevoie pentru o zi de lucru incarcata.
In afara acestei calitati de enegizant aromat, pentru care este consumata de foarte multi dintre noi, cafeaua detine si alte secrete, unele stiute sau intuite, iar altele nici macar banuite de cei mai inraiti cafegii. Si aici nu ne referim doar la efectele benefice asupra organismului uman, ci si la acele efecte mai putin placute sau chiar nedorite, considerate adesea, efecte secundare.
Printre efectele nedorite ale cafelei se numara si consumul acesteia in timpul perioadei de sarcina. Studii recente ale unor cercetatori britanici arata ca o cantitate mare de cofeina, asimilata de organism, afecteaza dezvoltarea sarcinii, putand duce chiar la pierderea sarcinii. S-a constatat astfel ca gravidele, ce consuma mai mult de o ceasca de cafea pe zi, risca sa nasca bebelusi cu greutate foarte mica, comparativ cu cele care se multumesc cu doar o portie zilnica din mult-apreciata bautura.
Cercetari similare in privinta efectelor cofeinei asupra femeilor insarcinate si a nou-nascutilor au demonstrat ca bebelusii mamelor consumatoare de cafea sunt mai nervosi, mai sensibili si plang mai mult, indeosebi in primii ani de viata.
Desi multa lume cunoaste foarte bine acest lucru, trebuie sa amintim cele mai importante aspecte negative ale consumului necontrolat de cafea, si anume: cresterea tensiunii arteriale precum si riscul mare de infarct miocardic la persoanele suferinde de inima.
Foarte cunoscut este efectul diuretic al cafelei, considerat o arma cu doua taisuri. Pe de o parte aceasta ne ajuta sa eliminam excesul de apa din organism, luptand cu succes impotriva retentiei de apa, dar pe de alt parte prea multa cafea poate duce la deshidratare, o afectiune cu multe alte efecte conexe.
Prin urmare, persoanele anemice, cu probleme de greutate sau cu probleme de asimilare a anumitor minerale, precum fier, magneziu, calciu, ar trebui sa consume cafea cu moderatie, caci aceasta impiedica sau reduce de multe ori, sintetizarea acestor substante din alimentele consumate, ingreunand asimilarea substantelor necesare pentru o buna functionare a organismului.
Un efect neplacut al consumul excesiv de cafea, usor de observat, este ingalbenirea dintilor. Cofeina actioneaza in timp, alterand aproape ireversibil culoarea smaltului dintilor nostri. Efectul este cu mult mai vizibil in cazul persoanelor care asociaza consumul de cafea cu fumatul.
Articole asemănătoare
-
Cocktail cu lichior de cafea si cafea neagra
O bautura cu gust intens de cafea si note de lichior, buna pentru zilele mai reci ale anului.
-
Cocktail cu lichior de cafea si vodca
Cu gustul puternic de cafea si note de vodca, este un cocktail versatil si bun pentru numeroase ocazii.
-
Cocktail dulce cu lichior de cafea si vanilie
O reteta pentru cei care vor o bautura dulce, catifelata, cremoasa, un veritabil desert cu o doza serioasa de alcool de calitate.
-
Kopi Joss, cafea si carbune
O cana buna de cafea fierbinte si tare, cu sau fara zahar (dupa gust), in care pui o bucata mica de carbune incandescent.
-
Inghetata cu aroma de cafea si lapte
Un gust puternic de cafea si o compozitie cremoasa, nu foarte dulce, arome intense si delicioase.