De ce si cum se adauga vin in mancare?

 Obtinut din struguri de soi mangaiati si indulciti de razele soarelui, vinul este prin definitie cea mai distinsa bautura care poate fi servita la o masa festiva. Traditia culinara face si ea uz de proprietatile sale, dandu-i o intrebuintare cat se poate de practica.

Bucatarii stiu cel mai bine ca ratiunea cu care se gateste cu vin este gustul intens si aromat al mancarii. Spre deosebire de alte bauturi, vinul se leapada usor de aromele sale si face diferenta intre o mancare simpla si una in care este prezent. 

  Cat vin se cuvine sa adaugam?

Nu se stie cand le-a venit oamenilor ideea sa asocieze mancarea si bautura intr-acest chip. Cert este ca in toata vremea cele doua au fost deosebit de apropiate. Astazi, unele gospodine evita sau au o retinere in a gati cu vin intrucat nu stiu ce fel de vin si in ce cantitate sa adauge.

Ideea de baza este sa nu adaugati prea mult vin de la inceput. Nu ca ar avea alcoolul vreun efect asupra organismului - fiindca acesta se pierde - ci pentru ca prin fierbere aroma si dulceata eliberate vor fi mult mai stridente.

Daca turnati treptat in fuctie de necesitate, adica atunci cand bucatele puse la foc raman fara apa, lucrurile ar trebui sa iasa bine in final. Cat priveste tipul vinului folosit, sunteti liberi sa-l alegeti atat pe cel rosu cat si pe cel alb, esential este sa fie de calitate.

Evitati in schimb varietatile cu aroma puternica de stejar pentru ca au tendinta sa confere un gust amar. In cazul in care vinul este extrem de fructos sau acru, aceste caracteristici se vor rasfrange asupra felului de mancare.     

Veti vedea ca gatitul cu vin poate fi o adevarata placere pe masura ce incercand diferite combinatii veti obtine mancaruri pline de savoare.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sapte motive pentru care este bine sa bem ceai verde

    Aromat, plin de savoare, baut simplu, cu zahar, miere sau lapte, fierbinte sau (de ce nu) lasat sa se raceasca, ceaiul verde poate sa inlocuiasca in fiecare dimineata ceasca sau cana de cafea, racoreste si hidrateaza intregul organism atunci cand i se adauga gheata in zilele fierbinti de vara, da energie si un plus de buna dispozitie.

  • De ce este bine sa mananci nuci cat mai des?

    Crude, folosite in diverse retete de prajituri si nu numai, coapte putin in cuptor, amestecate cu putina miere bio, nucile sunt delicioase, satioase, pline de vitamine, pe scurt una dintre cele mai bune optiuni cand vrem sa mancam ceva bun si mai ales sanatos.

  • Ton la gratar cu sos de lamaie si patrunjel

    O reteta apetisanta preparata cu peste este cea de ton la gratar cu sos de lamaie si patrunjel. Tonul este bogat in proteine si fosfor, fiind si o adevarata sursa de energie.

  • Coaja de mar, cand trebuie curatata si cand nu?

    Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa se spune ca “un mar pe zi tine doctorul departe”. Nimic mai adevarat, insa cu simpla conditie sa stim ce si cum mancam. Chiar daca in aparenta este un amanunt lipsit de importanta, coaja poate fi deopotriva prietenul sau inamicul nostru, motiv pentru care

  • Cartofi umpluti cu carne de pui si ciuperci la cuptor

    O mancare plina de gust se poate pregati si rapid. Va propunem astfel reteta de cartofi umpluti cu carne de pui si ciuperci la cuptor.


Warning: fopen(cache/7ef7a5edbff7db7ecb596adafed6a988) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139