Cum se planteaza un stejar?

 

 Stejarul (Quercus robur) este un arbore foios care se gaseste in toata Europa, din vestul si sudul Spaniei pana in estul Ucrainei si nordul Scotiei, ce are ca si caracteristici definitorii frunzele cu 4-8 perechi de lobi si ghindele. Stejarul se extinde in altitudine pana la 600-700 m iar ca durata de viata poate atinge 800 de ani.

Astazi, stejarul este folosit ca materie prima in industria prelucrarii lemnului datorita esentei sale tari dar si in proiecte de peisagistica urbana datorita frumusetii sale. In popor stejarul este apreciat pentru impozanta si pentru sentimentul protector insuflat celor care ii sunt in apropiere.

Oricine se poate bucura de umbra si forma sa in propria gradina. Este nevoie numai de hotarare, de o suma insignifianta de bani si de cateva cunostinte necesare unei plantari reusite.

Pentru rezultate sigure se recomanda desfasurarea activitatii de plantare toamna sau primavara insa exista posibilitatea de a face acest lucru si in celelalte anotimpuri.

Alegerea locului este primul aspect important la care trebuie sa fiti atenti. Din motive de securitate evitati plantarea pomisorului in apropierea casei si a cladirilor anexe, amplasarea lui sub fire de curent electric sau in vecinatatea stalpilor care le sustin pe acestea. Luati in considerare faptul ca un stejar matur poate ajunge sa masoare pana la 40 m inaltime. De asemenea ar fi de preferat sa fie mentinuta o oarecare distanta intre stejarul plantat si ceilalti copaci pentru a nu-i fi ingradita dezvoltarea.

Comparativ cu alte specii de arbori preferintele stejarului sunt destul de rigide. In mediul natural evolutia stejarului depinde de simbioza cu ciupercile mycorrhizal ce cresc printre radacinile plantelor. Relatia fragila dintre cele doua componente explica de ce dezvoltarea stejarilor nu este adecvata in solurile brune si cele din mediul urban.

Dupa ce v-ati asigurat ca sunt indeplinite aceste conditii masurati inaltimea recipientului in care se afla pomisorul si sapati o gaura cu aceasta adancime si cu o suprafata de 3 ori mai mare decat a vasului.

Pozitionati puiul de stejar in centrul gaurii, vertical, si fixati-l cu ajutorul pamantului care a fost extras din acel loc anterior.

Udati puii de stejar cu regularitate macar in primul an petrecut in mediul natural, pentru formarea unor radacini rezistente. Frecventa o veti stabili in functie de conditiile locale de precipitatii si de natura solului. Spre exemplu in cazul unui sol nisipos (care nu retine apa) acest lucru se face mai des, iar in cazul unui sol argilos sau lutos mai rar.

Evitati folosirea fertilizatorilor si mai ales a fungicidelor si insecticidelor. Stejarul este dependent in proportie foarte mare de prezenta speciilor de ciuperci si insecte care il hranesc si il ecologizeaza permanent.

Din pacate stejarul are un ritm de crestere foarte scazut motiv pentru care va trebui sa va incarcati cu multa rabdare pana il veti vedea la fel de falnic ca cei maturi.

Articole asemănătoare

  • Caisele Early Orange

    Un pom fructifer cu rezistenta buna la inghet, boli si daunatori, aceasta varietate de cais se planteaza si se intretine relativ usor, oferind fructe mari, rotunde, cu aroma intensa si gust dominat de notele dulci, iar coloritul in tente portocalii i-a adus si numele.

  • Tomatele Yellow Pearshaped

    Soi timpuriu de rosii cu o forma aparte si gust special, cu productivitate buna pentru fiecare planta, aceste tomate galbene se planteaza intr-un sol fertil, cu drenare buna, eventual fertilizat in avans cu gunoi de grajd, ferit neaparat de curenti reci de aer.

  • Trandafir catarator Amadeus

    O varietate foarte populara de trandafir catarator, cu flori mari de un rosu puternic, rezistent la boli si daunatori, Amadeus este una dintre cele mai bune optiuni daca vreti un tip de trandafir agatator care se planteaza relativ usor, este longeviv si mai mult decat orice este foarte aspectuos.

  • Cateva motive pentru care sa bem suc de lamaie

    Lamaia este un fruct care nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare. Rareori un simplu nume este insotit de atatea valente pozitive cum se intampla in cazul lamaii.

  • Citrus sinensis

    Portocala cu pulpa rosie ca sangele - blood orange - cu denumirea sa latina de Citrus sinensis, este un fruct uimitor. Este originar din Sicilia insa se planteaza si in California sau Texas.


Warning: fopen(cache/705e38ffce643e139fa0b17fc3e014f7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139