Cum se face amenajarea gazonului (peluza)

In afara de gazonul amenajat pe suprafata stadioanelor si aeroporturilor, se poate realiza o suprafata cu iarba si pentru gradini, parcuri, in fata blocurilor, cu scop ornamental.

Cum se pregateste terenul pentru infiintarea unui gazon?
Este necesar ca terenul respectiv sa fie sapat la adancimea de 20-30 cm si apoi nivelat bine cu grebla, in asa fel incat, la insamantare, stratul de deasupra al solului sa fie foarte maruntit si asezat (tasat). In caz contrar, semintele folosite, fiind marunte, se trecoara printre bolovani se nu vin in contact stans cu pamantul.

Ce plante se folosesc pentru gazon?
Componentele de baza ale gazonului sunt graminele perene, care traiesc multi ani. Din cateva mii de specii de graminee cunoscute, se intrebunteaza, de obicei, pentru amenajarea gazonului, numai cateva.

Iata cele care se folosesc mai des pentru gazonul din pacuri si gradini: Agrostis stolonifera si Argostis tenuis (iarba campului), Festuca rubra (paisul rosu), Lolium multiflorum (raigrasul aristat), Lolium perenne (raigrasul englezesc, denumit si iarba de gazon), Poa pratensis (firuta), Phleum pratense (timoftica).

Cum se face insamantarea gazonului?
Timpul se insamantare este sfarsitul verii, toamna sau primavara devreme. Semanatul gazonului se face prin imprastiere, cu mana, folosind un amestec de 2-3 specii de graminee. Prezentam cateva exemple de amestecuri, in functie de conditiile de temperatura, umiditate si lumina a suprafetei respective.

A. In zone mai umede, cu temperaturi moderate in timpul verii:
1. Pentru terenuri insorite: Poa pratensis (firuta) 80% + Festuca rubra (paisul rosu) 20%.
2. Pentru terenuri umbrite:
- Festuca rubra (paisul rosu) 75% + Poa pratensis (firuta) 25%.
- Festuca rubra (paisul rosu) 75% + Agrostis stolonifera 25%.

B. In zone mai uscate, cu veri calduroase:
1. Pentru terenuri insorite: Lolium perenne 50% + Poa pratensis 25% + Festuca rubra 25%
2. Pentru terenuri umbrite: Festuca rubra 50% + Poa pratensis 25% + Lolium perenne 25%

Cantitatea de samanta necesara depinde de amestecul folosit. Pentru suprafata de 1 metru patrat, se socotesc:
- 30-35 g in cazul in care se foloseste Lolim perenne, Lolium multiflorum, Phleum pratense;
- 20-25 g in cazul in care se intrebuinteaza celelalte specii de graminacee.
Cunoscand aceste indicatii, se poate calcula usor necesarul de samanta pentru suprafata pe care dorim sa facem amenajarea gazonului.

Cum se ingrijeste gazonul?
Pentru a-si mentine culoarea verde placuta si aspectul ingrijit, gazonul se uda cu regularitate si se tunde (coseste) repetat (ori de cate ori plantele ating inaltimea de 8-10 cm, indepartandu-se o treime pana la jumatate din lungimea lor). Este bine sa se stimuleze cresterea ierbii din gazon prin aplicarea ingrasamintelor. Astfel, primavara, inainte de pornirea vegetatiei si apoi de 2-3 ori in timpul verii (dupa un tuns, pe gazonul uscat), se imprastie cantitati mici de azotat de amoniu pentru 10 metri patrati se aplica circa 30 g). Dupa aplicarea acestui ingrasamant se uda imediat.

Cand un gazon, imbatranit, are o culoare neplacuta, verde-albastruie cu nuante violete (mai ales pe timp racoros) si o crestere inceata, este semn ca solul respectiv duce lipsa de fosfor. In acest caz, in timpul iernii, pe solul inghetat sau pe zapada, se imprastie circa 400 g superfosfat.

Gazonul se poate infiinta si folosind brazdele intelenite (patrate, cu latura de 30-440 cm si groase de 6-8 cm sau fasii lungi de 1,5 cm, late de 30-40 cm si de aceeasi grosime). In spatiile ramase intre brazde se introduce pamant marunt sau mranita, apoi se uda.

Articole asemănătoare

  • Liliacul Madame Lemoine - puritatea albului

    Una dintre cele mai frumoase si rezistente varietati de liliac, se face remarcat imediat datorita albului intens, pur al numeroaselor inflorescente care acopera fiecare tufa, fiind perfect pentru gradini, parcuri, spatii verzi, delimitarea unor alei.

  • Despre iarna, plante de apartament si boli

    In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

  • Importanta dietei pentru hidratarea pielii

    Dieta noastra de fiecare zi este raspunzatoare de aspectul exterior al pielii. De aceea, hidratarea optima a pielii se face din interior spre exterior.

  • Toamna se ingrasa solul

    Toamna, o data cu sapatul se face fertilizarea de baza, asta inseamna ca utilizand un ingrasamant mineral greu solubil sau un ingrasamant organic semidescompus, vom reda solului substantele minerale pierdute pe timpul verii

  • Rolul formei in amenajarea gazonului

    Cand vine vorba de stabilirea formei pe care o va avea zona de gazon din gradina, e important sa stiti ca aceasta trebuie sa fie dictata de functia ...


Warning: fopen(cache/daf3e4f892d650a4798376025206f4de) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139