Cum obtineti un mango direct din samanta

Planta tanara de mango

Sambure de mango

 

In primul rand, avem nevoie de un fruct de mango. Acestea se gasesc la majoritatea supermarketurilor, la un pret mediu de 5 RON bucata. Dupa ce indepartati pulpa veti observa un singur sambure tare in centru, mare de cativa centimetri. Acesta trebuie curatat foarte bine cu un burete sau o periuta si spalat cu un jet de apa, pentru a indeparta orice urma de pulpa. Pulpa care nu s-a desprins de pe sambure va putrezi si va afecta samanta; pentru a putea fi siguri de reusita, samanta se poate trata cu un fungicid pentru a preveni aparitia mucegaiurilor.

 

Un mango are nevoie de apa si lumina

 

Samburele astfel curatat este pus intr-o pahar de sticla si peste el se toarna apa fiarta si racita la 30 de grade, cat sa acopere samburele 3 sferturi. Paharul se acopera cu o farfurioara si se tine intr-un loc cald cu multa lumina. Apa din pahar trebuie schimbata zilnic. Foarte repede vor aparea si primele semne de incoltire; in 2-3 saptamani radacinutele la inceput verzi vor capata o culoare visinie si se vor intinde pe fundul paharului. Acesta este momentul in care plantula poate fi mutata intr-un ghiveci cu un amestec afanat de turba si pamant. Se uda abundent si se fertilizeaza cu un ingrasamant NPK cu microelemente (de exemplu Flortis, se adauga un capacel in ghiveci o data la 10 zile avand grija ca pamantul sa fie bine udat pentru a nu arde planta).  

 

Mango - fructul norocos

 

Fructul de mango este considerat aducator de noroc in religiile din sud estul Asiei, si intalnim ritualuri legate de el atat in budism cat si in hinduism. Copacul de mango este si el un motiv intalnit des in arta indiana. Paradisul, atat in hinduism cat si mai tarziu in islam, este o gradina luxurianta cu pomi fructiferi si flori parfumate, in care si mango isi gaseste locul binemeritat. 

 

Scena din Ramayana - Balakanda - British Library

Mango in arta hindusa 

 

Femeie vizitand templul noaptea - miniatura British Library

Copac de mango langa un templu hindus

Articole asemănătoare

  • Cum se bucuram de menta proaspata

    Ne-am obisnuit sa cumparam plantele aromatice pentru diverse retete direct din magazin, uscate si puse in pungi, cutiute sau borcanase, cu etichete viu colorate, lipsite insa de o buna parte din gustul care scoate in evidenta orice reteta. Mai indraznete sau clasice, combinatiile pot sa schimbe o masa cu totul, si prietenii s-ar putea sa fie mai mult decat incantati.

  • Inovatie: suportul de flori

    Cu ajutorul unui nou tip de suport de flori, un suport inovativ, puteti crea impresia ca plantele ies si se dezvolta direct din perete.

  • Cum crestem meri ?

    Putem sa mancam mere direct din pom, in compozitia unei placinte sau stoarse de zeama bogata in vitamina C, intr-un pahar. Merele au fost si sunt in continuare printre cele mai apreciate fructe pentru gustul ce ne rasfata si vitaminele care ne protejeaza de raceala.

  • Germinarea semintelor

    Procesul de germinare este un proces complex fiziologic prin care embrionul plantei din samanta isi reia cresterea dupa o perioada de inactivitate si apare rasadul.

  • Microorganismele, cauza multor boli

    Agentii patogeni ataca si distrug celulele si tesuturile gazda, intr-un mod direct sau indirect, prin producerea anumitor toxine.


Warning: fopen(cache/2f6439b1fd3e7fb691479d62bda0378d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139