Cum ingrijim violeta africana

Violeta africanaVioletele africane (Saintpaulia ionantha) avea candva habitatul restrans in padurile de pe costa de est a Africii. In prezent, ele sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai populare plante de interior din lume. Florile acestei plante sunt colorate in nuante diferite de alb, roz, albastru si violet, unele varietati fiind bicolore. In timp ce frunzele sunt de regula carnoase, pubescente, de culoare verde inchis, au aparut recent varietati cu frunze bicolore, verde inchis cu dungi albe, de forme si consistente diferite. Dimensiunile acestei plante sunt de asemenea diferite in functie de varietate si de soi. Exista chiar si varietati agatatoare, perfecte pentru ghivecele fixate pe ziduri sau pereti.

Nivelul potrivit al intensitatii luminii este cel mai important factor de care trebuie tinut cont in ingrijirea violetelor africane. Acestea au nevoie de lumina puternica dar indirecta. Ele cresc excelent si in lumina fluorescenta a neonului.

Un alt factor important este udatul. Violetele se uda imediat dupa ce solul din ghiveci incepe sa se usuce. Acesta nu trebuie lasat sa se usuce prea mult, si nici nu se va adauga apa in exces. Pentru a mentine umiditatea la un nivel optim, ghivecele pot fi asezate in tavi pe fundul carora se pune un strat subtire de pietris. Apa din sol se va scurge in tava, iar stratul de pietris va impiedica radacinile sa stea direct in apa. Treptat, apa din stratul de pietris se va evapora mentinand astfel constant nivelul de umiditate.
Apa de robinet se va tine 24 de ore intr-un vas deschis, la temperatura camerei, inainte de a fi folosita la udarea plantei. In acest fel apa este adusa la temperatura camerei, apa rece fiind daunatoare plantelor. De asemenea nivelul clorului continut de apa de la robinet se reduce prin evaporare.

Se fertilizeaza de doua ori pe luna cu un fertilizant solubil in apa. In comert se gasesc fertilizanti speciali pentru aceasta specie.
Solul trebuie sa fie un sol bogat in materie organica, si sa asigure un bun drenaj al apei si o buna aerare a radacinilor.
Temperatura normala pentru un apartament, intre 20-28 de grade este temperatura ideala pentru violetele africane. Se va evita supunerea plantelor la schimbari bruste de temperatura, sau la temperaturi extreme, chiar si pentru o perioada scurta de timp. O buna circulatie a aerului in incaperea in care sunt mentinute ghivecele va preveni aparitia unor boli precum mucegaiurile.

Articole asemănătoare

  • Plante de birou usor de ingrijit

    Arborele de jad este perfect pentru birou, fie ca il cumparati pentru dumneavoastra, fie ca il oferiti in dar.

  • Istoria violetelor africane

    Desi par sa apartina unei lumi exclusiv situate la capatul Pamantului, violetele africane sunt in realitate printre cele mai cunoscute si indragite plante de apartament.

  • Violetele africane, flori de succes pentru interior

    Violetele africane au dobandit reputatia de plante ideale pentru interior deoarece cu putin efort oricine le poate ajuta sa infloreasca intreaga durata a anului. Violeta africana este o planta pitica, cu flori micute si colorate in albastru, mov, alb sau diverse combinatii.

  • Plante de toamna pentru acasa

    Toamna, anotimpul care ne da de veste ca fructele si legumele s-au copt si asteapta sa fie culese, anotimpul in care soarele devine mai auriu si razele sale difuze, iar culorile in general isi pierd din intensitate capatand nuante neutre.

  • Plante de interior. Ingrijire.

    Cu siguranta ca multi dintre noi iubim florile, chiar si pe cele obisnuite, dar ne temem ca ingrijirea lor ar fi prea complicata si ne-ar ocupa prea mult timp.


Warning: fopen(cache/cb8b44c69706ee18b1fd7d5688c3d6fb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139