Culturile asociate specifice toamnei

Legumele sunt solicitate in tot timpul anului, atat vara cat si iarna, iar consumul lor este in continua crestere. Culturile asociate se considera acelea care se produc simultan pe acelasi teren. Asocierea culturilor se poate organiza de la inceput, din faza de semanat sau de rasad.

In functie de conditiile climatice locale, anul legumicol incepe aproximativ in jurul datei de 1 septembrie. In timpul acesta unele culturi, ca mazarea, fasolea pastai, au parasit terenul din prima jumatate a lunii iulie, iar altele ca varza de vara, ridichile de vara si altele sunt pe terminate si urmeaza a fi lichidate pana la sfarsitul lunii septembrie.

Pentru culturi asociate de toamna, pe teren neacoperit, se folosesc spanacul, salata, ceapa si usturoiul verde, ridichile de luna. Numai acestea din urma se cultiva pentru a fi consumate inainte de inghet iar celelalte vor fi recoltate in anul urmator, primavara devreme. Soiurile indicate pentru culturile asociate, toamna, sunt: la spanac - soiul Matador, la ridichi - Rosie cu varful alb, la salata - Polul Nord, la ceapa - Zittau.

La inceputul lunii octombrie pe intervalul dintre doua randuri de ridichi, cele apropiate de spanac, se planteaza rasadul de salata, la distanta de 15 cm intre fire pe rand. Inainte de plantare, rasadul de salata se sorteaza, oprindu-se numai firele viguroase si sanatoase, care apoi se fasoneaza ciupindu-li-se varful radacinilor si 1/3 din lungimea frunzulitelor.

Salata plantata la inceputul lui octombrie va sta asociata cu ridichile cam 15 zile, timp in care isi dezvolta noi radacini. In acest timp, ridichile si spanacul, avand frunzele mai mari, protejeaza salata impotriva curentilor reci.

La sfarsitul lui octombrie pe mijlocul brazdei dintre cele doua randuri de salata se planteaza ceapa de stufat, la distanta de 4-5 cm intre bulbi si adancimea de circa 3 cm. Este de retinut insa ca in anii cand luna septembrie este prea calduroasa si secetoasa, ridichile dau rezultate mai slabe. In aceasta situatie este mai bine sa se lichideze cultura inainte de plantarea salatei, folosind frunzele de ridichi fie pentru furajarea pasarilor fie ca ingrasamant verde.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Cum asociem culturile de legume?

    Legumele au devenit o cerinta de baza pentru alimentatia zilnica, atat vara cat si iarna, iar consumul lor este in continua crestere.

  • Plantele ornamentale: diversitatea culorilor pe tot parcursul anului

    Plantele ornamentale nu ar trebui sa lipseasca din nicio gradina. Gardul viu sau copacii ornamentali delimiteaza spatiile

  • Decoratiuni cu ajutorul dovleceilor din gradina

    Atat in piete cat si in gradini se pot vedea diferitele specii de dovlecei care ne incanta privirile. Rotunzi, ovali, lunguieti sau cu forme neregulate aceste legume reprezinta accesorii si decoratiuni

  • Activitatile lunii noiembrie in gradina

    Toamna tarzie ne intampina cu zile tot mai ploioase, friguroase si un peisaj monoton, specific lunii noiembrie. Un calendar al activitatilor acestei luni in gradina este binevenit chiar daca majoritatea gradinarilor se gandesc deja la primavara, cand vor putea admira din nou frumusetea plantelor ingrijite de-a lungul timpului cu pasiune.

  • Toamna, anotimpul in care se planteaza cartofii

    Inca de la inceputul toamnei orice gradinar trebuie sa inceapa monitorizarea temperaturilor pe timp de noapte. Acelasi lucru se face de regula si la venirea primaverii.


Warning: fopen(cache/9844ec9cb9d22a1caf6502456e43e9fa) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139