Compostul, aurul negru al gradinarilor

 

 Compostul este adesea numit "aurul negru", intrucat reprezinta o resursa pretioasa folosita pentru dezvoltarea si sanatatea plantelor.

Compostul este, totodata, un panaceu perfect pentru problemele de gradina, deoarece contine multe bacterii benefice pentru plantele noastre, protejand in acelasi timp solul.

Deseurile din bucatarie pot constitui o hrana buna pentru pamantul din gradina noastra.

Puteti redirectiona o cantitate mare de gunoi in acest scop, amenajandu-va un spatiu sau o cutie in care sa le aruncati.

Unele materiale de compostare din bucatarie includ fructe si legume, coji de oua (acestea sunt necesare pentru calciul din sol), zatul de cafea, pungile de ceai, deseurile provenite de la animalele de companie erbivore - iepurii si porcii de Guineea.

De asemenea, deseurile de gradina care pot fi adaugate la compost includ, in principal, orice material care nu a avut erbicide sau pesticide aplicate la acesta.

Elementele care nu ar trebui sa fie niciodata adaugate la compost sunt: carnea si oasele de peste, grasimile si uleiurile, produsele lactate, deseurile provenite de la animalele de companie (cum sunt cainii si pisicile, pentru ca acestia transporta agenti patogeni daunatori), sosurile.

La orice padure sau lemn, partea de jos este acoperita cu frunze care putrezesc la partea inferioara si aduc astfel beneficii pamantului. Si in cazul compostului, functioneaza cam acelasi mecanism de baza.

Puneti stratul de deseuri din bucatarie cu frunzele uscate in locul special amenajat. Umeziti amestecul cu apa suficienta deoarece materia de compost se comporta ca un burete. Dupa aceea intoarceti amestecul in fiecare saptamana, timp de 3 luni.

In acest mod ii veti oferi gradinii dumneavoastra o sursa de dezvoltare benefica, rezultatul asteptat fiind plante mai sanatoase si rodul mai bogat.

Articole asemănătoare

  • Cocktail cu whiskey, ceai negru si lamaie

    O reteta pentru cei care iubesc gustul plin si complex al unui ceai negru de buna calitate, cu notele sale aromate, taninoase, alaturi de putin whiskey, bere de ghimbir cat mai rece si in plus lamaie parfumata. Cu berea la temperatura camerei si ceaiul fierbinte poate fi pregatit si ca o bautura calda.

  • Smoothie cu fructe si ceai negru

    Un ceai negru este excelent in orice moment al zilei, iar in aceasta combinatie va sta la baza unui smoothie cu fructe, multe vitamine, si un plus de energie atat de necesar.

  • Cocktail cu ceai negru, menta si bourbon

    Notele proaspete si racoritoare de menta se intalnesc in aceasta reteta cu gustul intens al ceaiului negru si cel usor de recunoscut al unui bourbon de calitate.

  • Cinci solutii surprinzatoare pentru plante mai sanatoase

    Mai usor accesibile decat solutiile costisitoare din magazine, sunt usor de trecut cu vederea in ciuda efectului pozitiv pe care il au asupra florilor, fructelor si legumelor din livada sau gradina.

  • Smoothie cu ceai negru, fructe de padure si ananas

    Poate ca la prima vedere o combinatie intre gustul puternic de ceai negru si cel dulce-acrisor al fructelor nu pare tocmai inspirata. Dar adaugand notele exotice de banana si ananas veti gusta un smoothie care va incarca imediat cu energie, dar are si o aroma aparte.


Warning: fopen(cache/41b1da19fa824ddc9bcfd9fbaca50790) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139