Codrii seculari de la Slatioara

Clina sud-estica a masivului Rarau permanent scaldata de lumina pastreaza in taina una dintre cele mai importante rezervatii naturale din Europa.

Dintre turistii care sosesc anual in Bucovina putini se incumeta sa se abata de la caile  batatorite de sute sau mii de persoane zilnic - ce leaga obiectivele asa-zise reprezentative - pentru a admira Codrii Seculari Slatioara. Nu din pricina ca s-ar afla in creierii muntilor sau la capatul pamantului, insa drumul de peste 15 km care ii poarta pe oameni catre satul Slatioara, extrem de greoi, ii determina pe cei mai comozi sa renunte la intentiile lor.

Rezervatia Codrii Seculari Slatioara a luat fiinta in anul 1941 din dorinta de a conserva un habitat forestier asupra caruia nu s-au rasfrant niciodata activitatile devastatoare ale societatii umane.

Sunt multi ani de cand codrul nu mai este frate cu romanul, dupa zicala din batrani, fiindca exemplele padurilor neexploatate pot fi numarate pe degetele de la o mana. 

Padurea falnica de brazi si molizi de la Slatioara ar fi, potrivit anumitor specialisti, cea mai veche de pe continent, ori daca nu, cel putin in topul celor mai batrane. O dovedesc arborii impresionanti care si-au infipt radacinile in solurile fertile de aici in urma cu de 300-400 ani, si cei care se odihnesc culcati la pamant acoperiti cu sute de specii de muschi. Cele mai inalte exemplare de molid masoara 50-60 m, avand diametrul trunchiului de peste un metru.

Linistea, reculegerea, inspiratia, frumusetea si grandoarea sunt cuvintele cheie in orice descriere a locului, mai mult sau mai putin poetica. Frumusetea peisajului consta in salbaticia naturii care invadeaza potecile si in speciile rare de plante pe care le veti intalni numai mergand in Codrii Seculari Slatioara.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Nuferii termali de la Baile 1 Mai

    Rezervatia cu nuferi termali de la Baile 1 Mai reprezinta un caz singular pentru Romania si restul Europei si o raritate la nivel mondial.

  • Gradinile de la Villandry, Franta

    Gradinile de la Villandry sunt cele mai renumite si spectaculoase dintre toate care se intalnesc pe valea fluviului Loire.

  • Gradina Mare de la Palatul Het Loo

    Gradina Mare de la Palatul Het Loo este o gradina construita in stil baroc, cu un decor bogat, realizat de William III de Orange si Mary II Stuart.

  • Ceaiul de la ora cinci

    Moda ceaiului, oricat ar parea de ciudat astazi, a fost lansata in Europa de catre ... francezi. Se stie mai putin ca dupa ce a fost adus in Europa in secolul XVII, ceaiul a devenit neasteptat de popular in Franta. Mai intai la Paris, unde a aparut in 1636 - cu 22 de ani inainte de a fi "lansat" in Anglia.

  • Festivalul de Film de la Cannes 2007 si mediul

    La editia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes a fost atinsa si problema mediului prin lansarea sambata, in afara competitiei, a documentarului ''The 11'th hour'', produs, scris si co-finantat de Leonardo DiCaprio


Warning: fopen(cache/939371fec8fdd4b07ec13642fa7bb2b2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139