Ciupercile Shiitake - delicatese asiatice de toamna
Ciupercile Shiitake se numara printre deliciile pline de vitamine aduse anual de toamna. Nu sunt populare in Europa insa in Orientul Indepartat, acolo de unde isi au originea, beneficiaza de notorietate.
In mediul natural din regiunile cu climat temperat, ciupercile Shiitake cresc pe truchiurile copacilor cazuti fiind recunoscute dupa culoarea galbuie si palaria cu lamele neregulate.
Shiitake nu sunt otravitoare, insa cercetatorii au observat cazuri de reactii cutanate, iar muncitorii care cultiva ciupercile in spatii inchise sufera de o reactie imuna la spori.
Ciupercile Shiitake in alimentatie
Ciupercile Shiitake sunt de multe ori uscate si conservate pentru a fi transportate in diferite regiuni ale globului, situatie in care pentru consum se recurge la rehidratarea lor. Pe taramurile natale palariile sunt consumate atat proaspete, in salate, cat si uscate sau prajite, mai ales in Thailanda.
Oamenii nu iau in considerare, de obicei, valoarea nutritiva a acestor ciuperci, desi sunt o excelenta sursa de vitamine (B3, B2, B5 si B6), minerale (fosfor magneziu, potasiu, seleniu, cupru si zinc), proteine si chiar de fibre dietetice.
Pentru a pastra cat mai mult aroma si nutrientii preparatelor din Shiitake, bucatarii nu expun ciupercile la foc mai mult de 7 minute.
Ciupercile Shiitake si sanatatea
Utilizarea ciupercilor in scop medicinal pe teritoriul Chinei depaseste 6000 de ani, cu toate acestea putine studii moderne au cautat indeaproape raspunsuri la "miracolele" consemnate pe parcursul timpului. Combinatia speciala de antioxidanti este responsabila pentru o mare parte dintre beneficiile aduse in slujba sanatatii noastre.
Se crede ca acestea stimuleaza sistemul imunitar pentru a lupta cu virusurile si chiar cu cancerul. De asemenea, specialistii au atras atentia asupra legaturii dintre rata scazuta a bolilor cardiovasculare si consumul de ciuperci Shiitake.
Intr-un test efectuat pe un esantion de 30 de persoane, nivelul colesterolului rau din sange a scazut cu 12% in numai o saptamana, dupa ce le-a fost oferite spre consum zilnic ciuperci Shiitake.
Doza pentru preventie este de una sau doua ciuperci proaspete pe zi, sau 6 pana la 16 g de ciuperci uscate in ceai, supa sau alte feluri de mancare.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Salata cu fructe de toamna
Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.
-
Punci fara alcool pentru zilele de toamna
O bautura cu gust intens de fructe, dulce si incarcata de vitamine, nutrienti si fibre, excelenta in serile de toamna si care va ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic si mai rezistent. Alegeti nectarul de fructe preferat, iar berea de ghimbir cu gustul acidulat si proaspat va transforma totul intr-un deliciu.
-
Cocktail de toamna cu whiskey si cidru
Pregatiti repede o bautura pentru serile de toamna, bauta fierbinte, aromata si dulce, cu un whiskey onest si aromat alaturi de cidrul incalzit bine. Si pentru o savoare aparte puteti folosi un cidru de pere.
-
Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului
In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.
-
Crizantema, podoaba teraselor de toamna
Crizantema este o planta de toamna foarte indragita care impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Crizantemele,