Ciorba de cartofi cu sos
Ingrediente: 700-800 cartofi vechi sau noi, o ceapa, 25 g faina, 3 linguri ulei, bors, zeama de castraveti, zeama sau sare de lamiie, boia sau pasta de ardei, tarhon, leustean, patrunjel, sare, 10 - 100 ml smintina. Preparare: I. In circa 1 1/2 -2 l apa (simpla sau in care au fiert oase proaspete sau afumate impreuna cu o ceapa taiata in sferturi) clocotita, se adauga cartofii taiati in cuburi de 2 cm si 1/2 lingurita cu sare, lasindu-i sa fiarba pina ce se moaie (cca 15 miute).Apa se va pune in functie de substanta cu care se va acri ciorba, ca aceasta sa nu fie prea rara.Intre timp, se prepara, sosul romanesc.Faina se amesteca intr-o tigaita, pe foc mic, pina cind capata culoarea maro-deschis, amestecind tot mereu ca sa nu se arda, apoi se ia de pe foc, adaugind untdelemnul si o ceapa rasa fin, un virf de lingurita cu boia dulce, amestecindu-se toate un minut ca numai la caldura tigaitei ceapa sa-si dezvolte aroma.Se adauga, apoi, cite putin din supa, amestecind ca sa nu se formeze cocoloase, se desarta peste restul de supa, se acreste dupa gust, se adauga sare, daca este cazul si se completeaza lichidul cu apa, daca este necesar.Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc se adauga aromele,din fiecare cite putin si se drege cu smintina. II.Se poate prepara mai simplu si mai repede astfel.Untdelemnul se infierbinta cu o lingurita de ceapa rasa fin 1/2 minut la foc mic, direct in oala, fara sa se rumeneasca, se pune imediat boiaua sau pasta de ardei, si, dupa ce s-a amestecat de 2 ori, se stinge cu apa simpla.Cind clocoteste, se pun cartofii si, dupa ce acestia au fiert, faina diluata cu apa rece se amesteca cu supa, completindu-se cu acreala dorita si cu apa; se adauga o lingurita cu Vegeta sau sare , daca este necesar.Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc si se drege cu smintina.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Ciorba de cartofi cu zeama de varza
O reteta fabulos de gustoasa in simplitatea ei este ciorba de cartofi cu zeama de varza, preparata cu mare maiestrie in zona Branului.
-
Retete de post. Salata de cartofi cu usturoi
O salata usoara este numai buna pentru zilele de post din an. Va propunem sa incercati salata de cartofi cu usturoi. Ingredientele pentru preparare sunt urmatoarele:
-
Ciorba de pui cu smantana si tarhon
O ciorba apetisanta pe care sa o pregatiti musafirilor dumneavoastra poate fi urmatoarea alegere: ciorba de pui cu smantana si tarhon.
-
Salata de cartofi cu porumb si ardei gras
Pentru masa de seara, puteti opta pentru o salata cu multe legume si anume: salata de cartofi cu porumb si ardei gras.
-
Reteta italiana de ciorba de cartofi albi cu mazare si busuioc
Incercati sa preparati reteta italiana de ciorba de cartofi albi cu mazare si busuioc, o ciorba numai buna pentru vremea rece.