Cimbrul in terapiile naturiste
Aroma puternica, intensa, lesne de recunoscut din prima clipa, cimbrul este asociat in bucataria traditionala mai curand fripturilor si felurilor mai grele, pe care de fiecare data reuseste sa le revigoreze si sa le dea un plus de personalitate gustativa. Il gasim insa si in salate, in sosuri, adaugat muraturilor, si pare sa isi gaseasca mai mereu un loc in retete, adesea surprinzator. Unii il adora, altii prefera sa il evite, dar este o planta aromatica foarte populara, usor de cultivat si in gradina de acasa - pentru cei care il prefera cat mai proaspat - si de gasit in orice magazin.
Doar ca acest condiment este si o planta medicinala folosita de foarte multa vreme - nu putini au fost cei care in trecut ii atribuiau calitati pur si simplu magice - si pornind de la vechile leacuri, retete si mituri cercetatorii moderni au fost surprinsi sa constate ca cimbru nu este doar o mirodenie. Fie si una cu delicioasa personalitate. In fapt sub forma de ulei eteric, consumat ca atare, ca ceai sau infuzie, cimbrul poate fi utilizat pentru tratarea unei game largi de afectiuni, dar principalul sau rol este de tonic, revigorant, de intarire a sistemului imunitar. Si lista poate continua, fie ca este vorba de cimbrul de gradina, fie de cel de cultura, fiecare cu sustinatorii sai, pentru ca s-a demonstrat ca astfel de remedii pot ajuta si la regenerarea sistemului nervos, restabilirea echilibrului psihic si emotional, au si efect antibacterian si antiinflamator. In interior vom descoperi uleiuri volatine, tanin, saruri minerale, etc.
Remedii cu cimbru
Ulei volatil de cimbru: util in cazuri de astm, bronsite, sinuzite (inhalari, aproximativ 3 picaturi de 3 ori pe zi). Mai poate fi adaugat in uleiuri de masaj pentru combaterea reumatismului, durerilor de muschi sau articulatii si chiar pentru atrofii musculare. Cum cimbru are efect antibacterian poate fi util ca adjuvant in cazurile de laringita sau faringita, completand tratamentul medicamentos.
Pulbere de cimbru: foarte buna in cazurile de tulburari stomacale, diaree acuta sau cronica, balonari, colita, crampe, cand nu avem pofta de mancare. Se recomanda o lingurita rasa de pulbere de trei-patru ori pe zi (nu doar va reduce durerile si va ameliora simptomele, dar va functiona si ca un usor pansament gastric) pentru 10 pana la 20 de zile, dar puteti relua tratamentul dupa o pauza.
Tinctura de cimbru: recomandata pentru a reduce tusea, in bronsite, viroze si infectii respiratorii, cand puteti lua cate o lingurita de tinctura, de 4-6 ori pe zi, timp de pana la doua saptamani. Efectele ar trebui sa se faca simtite destul de repede, cimbrul avand efect expectorant si calmant.
Infuzie de cimbru: foarte buna cand aveti circulatie periferica deficitara sau carcei (bai fierbinti cu infuzie), pentru tamponarea usoara a ranilor (dezinfecteaza si ajuta la cicatrizare) si pentru usurarea simptomelor reumatismului.
Foto: wikipedia.org
Articole asemănătoare
-
Terapii si retete naturiste cu leustean
O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.
-
Solutii naturiste pentru un somn mai bun
Ceaiul de musetel (cu sau fara miere, dupa gust) este unul dintre cele mai des intalnite remedii naturiste, fiind folosit pentru a calma durerile usoare de gat si dinti, pentru a calma si relaxa intregul organism si mai ales sistemul nervos, dar si pentru a regla digestia. Dar o cana de ceai de musetel caldut bauta cu 20-30 de minute inainte de ora de culcare ar putea sa va ajute sa aveti un somn mai adanc si mai odihnitor.
-
Piperul negru in medicina naturista
O buna sursa de vitamina C sau K, dar si de magneziu, zinc, calciu, fier, potasiu, banalul piper negru (ce contine piperina, componenta care ii da gustul atat de familiar) nu este doar un ajutor de baza in bucatarie, dar poate fi folosit si in terapiile naturiste ca adjuvant in tratarea mai multor afectiuni.
-
Ceaiul verde in terapiile naturiste
Potrivit nutritionistilor ceaiul verde este un aliat util in curele de slabire, dar este recomandat si celor care au ajuns in sfarsit la greutatea ideala, dar isi doresc sa o pastreze cat mai usor. Dincolo de gust si aroma acest ceai are putine calorii si intensifica arderile interne, dar nu inseamna ca nu puteti adauga putina miere daca gustul putin amarui (datorita taninurilor) este prea puternic.
-
Remedii naturiste in hipertensiunea arteriala
In afara tratamentelor conventionale recomandate de medic in cazul celor care au o valoare a tensiunii arteriale peste limitele admise, medicina traditionala recomanda o serie de remedii adjuvante, usor de preparat si cumparat din magazinele naturiste.