Ceapa de apa

Ceapa de ApaCeapa de apa, numita si ceapa Caba, se cultiva prin rasaduri. Allium cepa face parte din familia Liliaceae, iar ceapa de apa este o varietate a acestei specii. Ea creste pe soluri bine ingrasate, aerisite, usoare, cu un bun drenaj al apei. Are pretentii mari asupra fertilizarii solului care se face cu compost si mranita, si asupra apei (pe timpul perioadei de vegetatie se uda o data la cateva zile.

Soiuri de ceapa de apa:

- Aurie de Buzau - soi omologat, tardiv, cu bulbi mari de forma tronconica, alungita spre baza si cu tunicile exterioare pergamentoase de culoare galbena si cu reflexe roscate sau surii. Indicat pentru consum curent in stare proaspata, in zonele din sud si sud-est, precum si pentru alte zone favorabile, cu exceptia Transilvaniei.

- Spaniola - Soi admis in cultura, tardiv, cu bulbi mari de forma aproape sferica, foarte putin alungiti in partea superioara, cu tunicile exterioare galben-aurii. Soiul se pastreaza bine peste iarna.

Rasadul de ceapa de apa

Pentru a obtine rasad, semanatul se face pe straturi inaltate de 50 cm lungime, in luna aprilie, in randuri distantate la 5-6 cm. Pentru o suprafata de 10 metri patrati sunt necesare 450-500 rasaduri care se obtin din circa 5-6 grame samanta. Rasadul este bun de plantat la 55-60 de zile dupa semanat, cand are 2-3 frunze si grosimea unei pene de gasca. Initierea rasadurilor se face in luna martie, cel tarziu la inceputul lui aprilie.

Plantarea rasadurilor

Plantarea se face la sfarsitul lunii mai, la distantele de 25 cm intre randuri si 15 cm intre plante pe rand. In vederea plantarii, rasadul se fasoneaza (se scurteaza frunzele si radacinile) si se mocirleste. Rasadurile se planteaza tot la aceeasi adancime la care au fost straturile in care au fost produse.

Lucrari de ingrijire

Prasile, udari dese (la 5-6 zile), ingrasari cu compost sau mranita, eventual tratamente impotriva manei.

Articole asemănătoare

  • Ce fel de apa bem?

    Apa imbuteliata este folosita de multi consumatori. In anumite zone ale lumii, oamenii i-au gasit utilitatea vanzand-o chiar in scopuri de vindecare.

  • Proprietatile medicinale ale castanului de apa

    Castanul de apa (Water Chestnut, Eleocharis dulcis) isi are originea in China. Numele sau este cunoscut si ca "mah tai" si fructele sale au fost consumate inca din antichitate, continuand si astazi sa ocupe un rol important in bucataria chineza.

  • Plantele si excesul de apa

    Ce se intampla daca plantele sunt udate prea mult ? In unele situatii lupta impotriva excesului de apa, incercand sa-l elimine. Pe perioade scurte excesul de apa nu are efecte nedorite, dar fenomenul trebuie controlat si pe cat posibil excesul eliminat.

  • Supa crema

    3/4 litru de apa sau lapte, 1 ceapa tocata, putin usturoi (tocat...

  • Ciorba de agrise

    Ingrediente: 250 g carne, 1/4 kg agrise verzi (necoapte), o ceapa de marime mijlocie


Warning: fopen(cache/aecd532aee5d7dbd8fcf1c4a7f73492d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139