Ceaiul de chimen in medicina traditionala

Mici, de culoare inchisa, tari, cu miros placut, exotic si aroma usor intepatoarele, semintele de chimen sunt folosite pentru condimentarea unor feluri de carne, branzeturi, pentru delicioase produse de patiserie, diverse deserturi, dar si pentru lichioruri de casa sau aperitive. Aroma este usor de recunoscut, dar prea putini dintre cei care il folosesc in bucatarie stiu ca aceste seminte pot fi folosite si in diverse tratamente naturiste, fiind un valoros adjuvant in tratarea si prevenirea unor afectiuni destul de serioase. In chimen veti gasi fibre, uleiuri volatile,  antioxidanti, minerale, vitamina A, B, E si C, si il puteti folosi fie sub forma de ceai, fie il veti gasi in magazinele specializate ca ulei esential. Ceaiul de chimen poate fi gasit in magazinele naturiste si il puteti prepara pur si simplu cu apa fierbinte (o lingurita de ceai la o cana de apa clocotita, lasata sa infuzeze 15 minute si strecurata apoi), il puteti macina sub forma de pulbere (se ia cate o lingurita de trei ori pe zi) sau il puteti prepara sub forma de macerat la rece in aceleasi proportii ca pentru infuzie. Nu trebuie baut zilnic, ci in cure periodice sau in momentele de criza, si pot sa apara unele reactii alergice in cazul unei depasiri a dozelor recomandate. 
 
- ceaiul de chimen baut caldut, cu putina miere, este foarte bun pentru a reduce intensitatea spasmelor intestinale si a colicilor, usureaza digestia, ajuta tractul intestinal sa functioneze normal, este recomandat si in cazurile de anorexie
- chimenul ca infuzie sau sub forma de pulbere este bun pentru a reda pofta de mancare
- infuzia este folosita si pentru a reduce balonarea abdominala
- o cura de 25-30 de zile de ceai de chimen (doua sau trei cani pe zi) este utila in timpul curelor de slabire, pentru ca intensifica arderile in organism, creste temperatura bazala a corpului si ofera organismului un plus de vitamina C si B
- curata sistemul respirator de impuritati, fiind un adjuvant bun in cazul bronsitelor, crizelor de tuse, racelilor de sezon
- fara indulcitori de orice fel ceaiul de chimen (pot fi mestecate si seminte simple, nu mai mult de un varf de lingurita) poate sa reduca intensitatea starilor de greata
- consumul frecvent intareste sistemul imunitar
- este un tratament naturist recomandat in cazurile de colite, colon iritabil, tulburari diverse ale sistemului digestiv
- ceaiul de chimen ajuta la scaderea nivelului de colesterol
- in perioadele de efort intelectual intens puteti ajuta sistemul nervos cu o cana de ceai de chimen cu miere, bauta dupa masa
- puteti aplica pe pielea ridata, imbatranita, cu leziuni superficiale comprese cu infuzie de chimen pentru vindecare si regenerare

Foto: neseed.com


 

Articole asemănătoare

  • Chimenul in medicina naturista

    Dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).

  • Telina in medicina naturista

    Atat radacina cat si frunzele aromate pot fi folosite in diverse retete delicioase, dar telina este des intalnita si in medicina traditionala, pentru a preveni sau a trata naturist o gama larga de afectiuni. Banala telina are surprinzatoare efecte antibiotice si detoxifiante, si indiferent de felul in care o veti adauga dietei va veti putea bucura de beneficii diverse.

  • Castravetele amar in terapiile naturiste

    Utilizat de multa vreme in medicina traditionala chineza, castravetele amar (sub forma de ceai) este recomandat celor care sufera de diabet, fiind considerat de adeptii terapiilor naturiste un adjuvant util in mentinerea nivelului glucozei la un nivel normal.

  • Varza rosie in medicina naturista

    Consumata adesea sub forma de salata (simpla sau cu morcovi, telina, mere), murata, coapta sau calita, varza rosie nu este doar foarte gustoasa ci si un aliment plin de vitamina A, B1, B6, E, multe fibre, multe minerale, asa ca in afara utilizarii in gastronomie o vom intalni adesea in medicina traditionala, naturista, fiind recomandata pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.

  • Coriandrul in tratamentele naturiste

    Un condiment folosit din antichitate si care era nu doar foarte apreciat pentru aroma sa si felul in care schimba radical un preparat, dar si pentru felul in care facea dintr-un vin de rand o bautura mai tare, cu note dulci, coriandrul poate fi utilizat si in medicina traditionala sub forma de infuzie sau sirop


Warning: fopen(cache/f6dd7df9ed31b2d7374900ced0377746) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139