Ce plante cresc in Antarctica?

Regiunea polara Antarctica din emisfera sudica reprezinta un adevarat desert de gheata si unul dintre cele mai neprielnice medii naturale de pe Pamant. Inregistrand precipitatii anuale de numai 200 mm de-a lungul coastei si mult mai putine spre interior, vanturi puternice si temperaturi extrem de scazute, acest tinut a fost considerat lipsit de viata. 

Cercetarile au demonstrat insa ca pana si in cazul Antarcticii putem sa vorbim despre fauna si vegetatie.  Continentul nu are un corespondent al tundrei arctice, unde sa creasca o mare varietate de plante, dar cu toate acestea covorul vegetal din Antarctica este reprezentat prin 70 de specii de muschi, 400 de specii de licheni, 560 specii de alege, si 3 plante cu flori.

Dintre speciile de alge, 200 sunt caracteristice mediului marin iar restul de 360 sunt de uscat si apar sub forma unor pete de culoare rosie, galbena sau verde, pe stancile neacoperite de gheata sau pe zapada ori pe suprafata ghetii din apropierea coastei. 

Micuta graminee Aira antarctica, singura planta fanerogama (planta cu flori care se inmulteste prin seminte) a fost descoperita de savantul Emil Racovita in timpul expeditiei sale desfasurata intre 1897-1899. 

Celelalte doua plante cu flori sunt Deschampsia antarctica, o planta ierboasa, si Colobanthus qvitensis, o varietate de garoafa. Aceasta din urma are o inaltime de pana la 5 cm, detine flori de culoare alba, iar in ultima perioada si-a extins aria de raspandire pe seama incalzirii globale.

Vietuitoarele sunt si ele in genere simple datorita dependentei stabilite cu reprezentantii regnului vegetal. Climatul aspru si hrana putina au facut ca Antarctica sa accepte numai animale simple, specii microscopice si insecte primitive adaptate pe parcursul erelor geologice. In contrast cu situatia de pe uscat, in apele oceanului exista o varietate insemnata de animale.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Din lumea plantelor

    Pana in prezent cercetatorii au identificat peste 80 000 de specii de plante comestibile, chiar daca unele dintre ele sunt foarte putin cunoscute sau cresc in zone departe de asezarile omenesti. Chiar si asa undeva exista unele varietati si gusturi pe care prea putini vor avea ocazia sa le incerce prea curand. Totalul este enorm daca tinem cont de faptul ca statistic aproximativ 90 la suta din alimentatia noastra provine din 30 de specii, cel mai des folosite

  • Ce sunt si la ce folosesc tincturile de plante?

    A consuma plante proaspete in scopuri medicinale este un lucru benefic in esenta, dar nu intotdeauna posibil. In primul rand, fiindca este cu neputinta sa le gasesti oriunde si oricand, mai cu seama in afara

  • Furmuseti albastre

    Florile albastre sunt intotdeauna la moda. Exista multe specii fascinante care cresc in ghivece, pe terasa sau balcon, prin urmare merita sa va lasati sedusi de spelndorile azurii.

  • De ce trebuie sa curatati praful de pe frunzele plantelor?

    Cum bine stim cu totii si plantele necesita a fi curatate de praf. Multi se intreaba de ce trebuie sa curete frunzele de pamant in conditiile in care plantele cresc in pamant.

  • Un trandafir sub un alt nume ce inseamna?

    Putine flori au farmecul si stralucirea unui trandafir. Acestia cresc in salbaticie in aproape toate colturile lumii, au fost hibridizati si s-a ajuns la un numar de peste 7500 de specii.


Warning: fopen(cache/37e46a87b942b88c20e47bfbd152624f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139