Ce (poate) nu stiati despre fructe

1. Merele se numara printre cele mai populare fructe, dar stiati ca in toata lumea se cultiva peste 7500 de varietati ale acestui fruct, de culori si gusturi de o diversitate uluitoare? Cei mai mari producatori astazi sunt China, Statele Unite, Turcia, Polonia si Italia. Intr-un mar de dimensiuni medii vom gasi pana la 4,5 grame de fibre (un alt motiv pentru a manca un mar in fiecare zi). Odata plantat, un mar va avea nevoie de trei pana la cinci ani pana sa putem culege primele fructe, insa sunt soiuri care, ingrijite bine, pot sa reziste cateva decenii sau pana la un secol. 
 
2. Cel mai mare producator de mango din lume este India, pe locul secund fiind China. Puteti intalni fructe rosii, galbene, verzi sau portocalii, dar culoarea nu este niciodata un indiciu sigur ca ati ales un mango copt. 
 
3. Cocosul de mare (Lodoicea maldivica) este o specie de palmier ale carei fructe pot atinge greutatea de... 25 de kilograme bucata. In interiorul nucii de culoare verde se gasesc trei seminte care pot ajunge la 20 de kilograme greutate.   
 
4. Intr-un fruct de kiwi gasiti de pana la doua ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala. Dar si in mango sau papaya veti gasi cantitati mari de vitamina C. Daca preferati portocalele trebuie sa stiti ca au si antioxidanti care va protejeaza de radicalii liberi, ajutand pielea sa isi mentina tineretea mai multa vreme. 
 
5. Intr-o rodie vom gasi intre 600 si 1400 de seminte. Si nu ar trebui sa le evitam, pentru ca in rodii vom gasi fibre, multa vitamina C si vitamina K, potasiu si proteine, si sunt recomandate pentru a reduce tensiunea arteriala, datorita efectelor antiinflamatorii si pentru ca ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer. 
 
6. Cum peste 90 la suta din greutatea unui pepene o reprezinta apa nu este de mirare ca in zonele africane aride acest fruct este folosit de multa vreme ca sursa de apa atat pentru oameni, cat si pentru animale. 
 
7. Lamaia verde sau limeta este folosita mai mult pentru sucuri, cocktailuri sau salate, dar stiati ca uleiul esential de lime are efect antidepresiv, revigoreaza sistemul nervos si poate reduce temperatura crescuta? Dar il veti intalni nu doar in aromaterapie, dar si in industria parfumurilor si chiar in unele sapunuri si solutii de curatat. 
 
8. Fructele uscate au mai multe calorii decat cele proaspete, pentru ca pierd din volum si din cantitatea de apa.  
 
9. Rosiile, vinetele, dovlecii, castravetii, avocado si ardeiul gras sunt fructe, nu legume. Asadar intr-un top ipotetic tomatele raman cele mai populare fructe din lume. 
 
10. In Japonia se cultiva pepeni sferici, care nu sunt vreun soi aparte, ci au fost crescuti in forme speciale, din sticla. Mai usor de depozitat, ar fi trebuit sa devina noul standard, insa cum se coc mai greu si sunt mai scumpi decat ceva obisnuiti (adesea, in functie de sortiment si dimensiuni, sensibil mai scumpi) au ramas mai mult o ciudatenie si o decoratiune vegetala foarte dulce.

Foto: pdpics.com, wikipedia.org

Articole asemănătoare

  • Cinci retete de cocktail cu suc de rosii

    Savuros, dulce-acrisor, plin de gustul rosiilor bine coapte, cu o aroma ce aminteste de gradinile poate nu foarte mari, dar ingrijite cu rabdare si pasiune, sucul de rosii este folosit adesea in bucatarie pentru sosuri extraordinare, dar sta si la baza mai multor retete de cocktail pentru toate gusturile.

  • Ce (poate) nu stiati despre castraveti

    Castravetii au peste 95 la suta apa, contin numeroase vitamine – C, B1, B2, B6 – acid folic, dar si zinc, magneziu, calciu, potasiu, fiind o alegere excelenta atunci cand avem nevoie de o gustare hidratanta, sanatoasa, cu foarte putine calorii.

  • Ce nu stiati despre fructe si legume

    Fructul de kiwi este o sursa foarte buna de vitamina E si are in medie mai multa vitamina C decat o portocala, de regula optiunea numarul unu atunci cand avem nevoie de o cura pentru a preveni racelile de sezon.

  • Plante care inlesnesc frumusetea ochilor si vederea

    Ochii sunt printre cei mai buni indicatori ai starii de sanatate a organismului. Aspectul acestora mai graieste, insa, si despre propria lor sanatate, ce poate fi incurajata de o alimentatie potrivita.

  • Castanea sativa sau castanul tomnatic dulce

    Toamna poate fi scurt caracterizata prin frunze ce isi schimba placut culoarea, fructe si legume pregatite pentru a fi culese, nu in ultimul rand veverite harnice ce isi aduna provizii pentru iarna. Acestea strang indeosebi nuci si castane.


Warning: fopen(cache/f826b764d984a66c4989910994b44374) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139