Care este mai sanatos, oul prajit sau oul fiert?
Intreaga filosofie a sanatatii fizice, si in parte chiar a celei mentale, poate fi redusa la doua obiective pe care trebuie sa le urmarim: sa facem sport cu regularitate si sa mancam ce si cat trebuie. Oamenii zilelor noastre au la dispozitie o varietate uriasa de alimente pentru consum, alimente care la randul lor cunosc in cele mai multe cazuri multiple feluri de preparare.
V-ati pus vreodata intrebarea copilareasca daca a consuma oua fierte este totuna din punct de vedere nutritional cu a consuma oua prajite?
Specialistii au facut-o si nu mica le-a fost mirarea desoperind nuante pe care ar trebui sa le cunoasca si omul de rand. Ouale de gaina aduc un plus de substante nutritive in dieta zilnica, fiind o sursa bogata de proteine, vitamina A, vitamina E, cupru, fier si seleniu, din fericire la indemana oricui. Abia astazi, reputatia proasta capatata cu ceva vreme in urma din cauza colesterolului a inceput sa cada in umbra adevarului.
Interesant este ca un ou contine aproximativ 210 mg de colesterol indiferent daca este prajit sau fiert. Unii specialisti recomanda limitarea consumului de colesterol la 300 mg/zi sau chiar mai putin, ceea ce inseamna ca daca optati la micul dejun pentru un ou prajit sau fiert va trebui sa evitati alte surse de colesterol.
Un ou fiert tare contine in medie 77 calorii in timp ce un ou prajit in jur de 90 calorii. De asemenea, cantitatea de grasimi in cazul oului fiert este de 5 g, din care 2 g sunt grasimi saturate, in timp ce in cazul oului prajit este de 7 g, din care 2 g grasimi saturate. Aceasta fiindca, in mod evident, atunci cand preparam oul in unt sau ulei, o parte din grasimi se transfera alimentului.
Ambele preparate sunt egale in privinta cantitatii de proteine puse la dispozitie (circa 6 g). Nu in ultimul rand, fiecare dintre ele asigura 22 % din doza zilnica de seleniu, mineral care actioneaza in organism ca un antioxidant veritabil.
In final, putem spune ca balanta inclina usor in favoarea oului fiert pentru se obtine doar prin expunerea la temperaturi ridicate, acesta nefiind "obligat" sa absoarba grasimi suplimentare.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Cinci motive pentru care este bine sa mananci pere
Cei care mananca mai des pere ca gustare sau desert vor avea o digestie mai buna, ofera organismului un plus de fibre atat de necesare, iar secretia de sucuri gastrice este stimulata.
-
Cinci solutii naturiste pentru un ficat mai sanatos
Merele: se spune pe buna dreptate ca un mar pe zi tine doctorul departe, si datorita vitaminelor si pectinei acest fruct este mai mult decat o recomandare, devenind o necesitate. Indiferent de soi si de varietate, fie ca preferam mere galbene, verzi sau rosii, este recomandat sa le mancam crude, cu tot cu coaja. In afara substantelor nutritive marul ajuta organismul sa elimine mai repede toxinele, in special cele din tractul digestiv, iar "misiunea" ficatului va deveni astfel mai usoara.
-
Unt vs. margarina. Care produs este mai sanatos?
De-a lungul oricarei zile suntem pusi in situatia de a face alegeri care ne pot aduce beneficii sau dimpotriva, ne pot dauna.
-
Ce alegem: Vitaminele preparate sau extrase din fructe si legume?
Cand vine vorba de alimentatie ne punem o sumedenie de intrebari. Cumparam oare tot ce este mai sanatos? Mai exista oare alimente sanatoase, neinjectata si netratate?
-
Retete cu ou si verdeturi. Oul si proprietatile lui. Idei si trucuri.
Ce a fost mai intai: oul sau gaina? Aceasta este intrebarea care se pune cel mai frecvent cand este vorba de aceasta tema.