Cactusi si plante suculente. Haworthia.

H. decipiens

H. emelyae v. picta

H. heidelbergensis

H. limifolia v. gigantea

H. decipiens

H. emelyae v. picta

H. heidelbergensis

H. limifolia v. gigantea

Familie: Asphodelaceae
Origine: Africa de Sud, Madagascar
Inaltime: maxim 15 cm
Diametru: 7-15 cm
Expunere: partial umbra
Udare: regulata, dar nu in exces

Descriere:
Haworthia este un gen de planta suculenta care i-a fascinat pe colectionari inca de la inceputul secolului al 17-lea, cand era privita ca fiind aloe - de fapt ea este doar inrudita cu aloe si gasterias. Genul include intre 70-90 de specii.

Haworthia este crescuta pentru forma si textura sa. Plantele sunt caracterizate prin dispunerea in forma de rozeta a frunzelor si prin florile albe, cu doua petale. La unele specii frunzele cresc pe verticala, astfel ca planta dezvolta un aspect de coloana in timp ce altele raman ca niste rozete plate.

H. lockwoodii

H. marginata

H. outeniquensis

H. monticola

H. lockwoodii

H. marginata

H. outeniquensis

H. monticola

Cultivare si ingrijire:
Haworthia creste in diferite conditii, dar cel mai bine se dezvolta cand primeste multa lumina si apa numai atunci cand trebuie. Nu exista o formula generala cu privire la momentul in care si cum trebuie udata, la compostul potrivit sau la momentul propice pentru fertilizare. Zona in care locuiti va determina toate aceste elemente; de exemplu, o haworthia crescuta pe un pervaz in Bucuresti va avea nevoie de alt tratament decat una crescuta in Moscova sau intr-o sera in Tucson, SUA. Daca veti citi cu atentie sfaturile de mai jos veti sti cum sa ingrijiti planta in functie de conditiile locale.

Haworthia prefera zonele umbrite, trebuie udate moderat si fertilizate regulat. Planta poate deveni portocalie-rosiatica in perioadele cu temperaturi foarte crescute, cand intra in perioada de stagnare, dar isi recapata culoarea verde cnd vremea se mai raceste. Daca e plasata in plin soare, frunzele se inegresc sau devin maro-rosiatice. Pot fi arse de lumina directa a soarelui.

Sa incepem cu alegerea ghiveciului potrivit. Folositi ghivece din teracota daca locuiti intr-o zona cu clima rece, altfel alegeti din cele de plastic - ghivecele nearse de teracota lasa umezeala sa iasa mai usor intr-un climat umed, in timp ce cele de plastic vor pastra umezeala la radacina plantei in climatele mai uscate. Ideea este sa ii creati plantei un mediu in care pamantul din ghiveci sa se usuce dupa udare, pentru ca daca radacinile stau in apa vor putrezi in perioada de stagnare.
Dimensiunea ghiveciului este de asemenea importanta. Daca locuiti intr-o zona rece si cu multa umezeala, un ghiveci mai mic este de preferat. Intr-o zona calda si uscata folositi ghivece mai mari, in care procesul de evaporare este mai incet.

H. attenuata v. caespitosa

H. emelyae v. comptoniana

H. herbacea v. luteo-rosea

H. attenuata v. caespitosa

H. emelyae v. comptoniana

H. herbacea v. luteo-rosea

In ceea ce priveste compostul potrivit pentru haworthia, exista cateva reguli care trebuie respectate. Pamantul trebuie sa fi usor drenabil, adica poros; acest lucru se realizeaza printr-un amestec de perlit si prundis, insa este bine sa adaugati si ceva materie organica (nu multa insa, pentru ca mentine umezeala prea mult): 1/3 prundis, 1/3 perlit si 1/3 turba. Aveti grija sa nu udati cand se anunta perioade racoroase sau ploioase. Pamantul si capacitatea sa de a mentine umiditatea trebuie luate in considerare atunci cand udati planta - se uda mai mult in zilele fierbinti de vara si putina sau chiar deloc in zilele reci si uscate.

Plantarea. Tineti haworthia cu o mana si presarati pamant in jurul ei, in ghiveci, fara sa indesati pamantul in jurul radacinii. Dupa ce ati umplut ghiveciul batatoriti usor pamantul. Lasati o distanta de aproximativ 1 cm pana la buza vasului, astfel ca apa sa nu se reverse usor. Deasupra puteti aseza un strat de pietre sau prundis - scopul este evident unul decorativ, dar si de protectie impotriva sporilor. Dezavantajul este ca din cauza pietrelor nu se observa prea bine cat de ud este pamantul; cantariti ghiveciul dupa ce l-ati udat si cand pamantul este uscat, ca sa va dati seama de diferenta, sa-i dati la o parte pietrele de fiecare data.

In ceea ce priveste lumina, haworthia prefera lumina puternica, dar filtrata. Pentru cultivare, este ideal sa plasati haworthia intr-o sera, la o fereastra orientata spre sud, eventual dupa o perdea, daca planta primeste prea multa lumina. Nu mutati niciodata o haworthia care a crescut in sera sau pe pervaz, afara, in bataia directa a razelor de soare, nici macar pentru cateva minute. Este recomandat ca atunci cand scoateti plantele afara, vara, sa le adaptati treptat cu lumina puternica: plasati-le mai intai la umbra unui copac, apoi intr-o zona cu umbra partiala, si tot asa.

H. mirabilis  v. sublineata

H. pulchella v. globifera

H. parksiana

H. mirabilis  v. sublineata

H. pulchella v. globifera

H. parksiana

Udarea este mai simpla decat s-ar crede pentru ca trebuie numai sa respectati urmatoarea regula: se uda numai cand pamantul este uscat (nu cand e aproape uscat); testati cu degetul sau cu un creion infipt pana la 3 cm sau mai mult in pamant. Daca pamantul este uscat, dati din abundenta, pana curge apa in tavita ghiveciului. In functie de conditiile de temperatura si umiditate din atmosfera, planta se uda si o data la 4-6 saptamani, mai ales in anotimpurile umede si reci. Vara, cand e cald si uscat, se uda cam de doua ori pe saptamana. Singura problema este iarna, pentru ca o udare incorecta va duce la putrezirea radacinilor.

Pentru ca haworthia sa se dezvolte optim este necesara fertilizarea. Tratarea plantei se face numai cu o substanta fertilizatoare diluata si numai in perioada activa de crestere, de obicei primavara sau toamna. Cititi cu atentie instructiunile de pe sticla de solutie. Prea mult fertilizator incurajeaza cresterea groteasca a frunzelor, si poate duce chiar la moartea plantei. Daca transplantati planta o data la cativa ani (cum este recomandat) nu mai este nevoie de fertilizare, desi plantele vor creste mai incet.

Inmultirea:
Divizarea radacinii sau a plantelor noi care apar la baza plantei-mama.

H. minima v. poellnitziana

H. mirabilis v. beukmannii

H. mucronata v. morrisiae

H. reinwardtii v. bellula

H. minima v. poellnitziana

H. mirabilis v. beukmannii

H. mucronata v. morrisiae

H. reinwardtii v. bellula

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Plante suculente pentru interiorul casei

    Cea mai specifica insusire a plantelor suculente o constituie adaptarea la conditiile de seceta. Organele vegetative aeriene, carnoase, sunt adevarate rezervoare naturale de apa si nu de putine ori s-a intamplat ca acestea sa salveze vieti in desert.

  • Berea ajuta plantele sa creasca. Un mit urban

    Probabil ca primii dintre noi care au folosit berea in alt scop decat pentru propria placere au facut-o din curiozitate. Legatura dintre bautura si plante a fost pana in prezent insuficient studiata, asa ca aparitia miturilor urbane era

  • Flori ideale pentru balcon

    Nu putini sunt cei pasionati de gradinarit, de flori si plante de tot felul. Din pacate nu toti locuiesc la case cu gradini intinse sau cochete.

  • Istoria plantelor medicinale

    Substantele din medicamente erau extrase si formate din diferite ierburi si plante inca din anul 6000 i.e.n. indiferent ca era vorba despre China, Persia, Egipt, Grecia, Roma

  • Fockea edulis - o nuca necomestibila dar foarte decorativa

    Recent aparuta si pe piata de plante de la noi din tara, Fockea edulis a fost imediat apreciata de iubitorii de cactusi si suculente, care au adaugat-o rapid la colectiile lor. Faptul ca se multumeste cu foarte putina atentie, precum si adaptarea ei rapida la conditiile de mediu din locuintele noastre, au facut din aceasta planta o alegere inspirata pentru posesorii ei.


Warning: fopen(cache/adbea16709452354d3b1d21ff85871ec) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139