Boabele de naut, gustoase dar mai ales sanatoase
Nautul este o planta din familia leguminoase, asemanatoare cu mazarea, ce provine din vestul Asiei, India si zona Mediteranei. Dintre cele 20 de tipuri existente, in comert intalnim doua tipuri usor diferite fizionomic si calitativ: primul caracterizat prin boabe mai micute si inchise la culoare, si denumit Desi, iar al doilea caracterizat prin boabe deschise la culoare si denumit Kabuli.
Chiar daca cel dintai este considerat o alegere alimentara superioara, in Romania si majoritatea statelor din Europa, nautul Kabuli este cel care predomina pietele.
Beneficiind de o aroma discreta, boabele de naut sunt intrebuintate astazi in intreaga lume, in salate, hummus, falafel, ori alte specialitati gustoase si hranitoare. In statul Myanmar din sud-estul Asiei, oamenii prepara din naut chiar o varietate de tofu, cunoscuta indeobste sub numele de Burmese tofu.
Exista numeroase motive pentru care ar trebui sa i se acorde atentie nautului, cel de baza fiind desigur, nu gustul, ci valoarea nutritiva. Continutul proteic bogat al boabelor de naut le-a impus printre cei mai buni substituenti vegetali ai carnii. Spre exemplu, doar o cana de naut are in jur de 250 de calorii, adica jumatate din necesarul nostru zilnic de fibre si o treime din cel de proteine.
De altfel, nu este putin lucru sa stim ca putem renunta oricand din anume principii de viata la produsele de origine animala fara a risca sa ne confruntam cu probleme de sanatate. Nautul mai poseda o cantitate insemnata de fibre vegetale, utile in procesul digestiv, si capacitatea de a reduce nivelul colesterolului "rau" din sange.
Nautul scade si riscul cancerului de colon, regleaza glicemia, ajuta la digestie si actioneaza ca un antioxidant pentru organismul uman.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Laleaua Happy Generation – splendoare bicolora pentru cele mai frumoase gradini
Varietate de lalea mai rar intalnita, dar foarte indragita de cunoscatori, Happy Generation iese in evidenta din prima clipa datorita culorilor puternice, contrastul dintre alb si rosu spre visiniu dand impresia de eleganta si rafinament, mai ales atunci cand (mai rar) la baza cupei apar mici pete galbene-portocalii.
-
Sapte surse naturale pentru un plus de energie
Sunt momente cand avem nevoie de mai multa energie pentru a suporta programul cotidian, adesea mult prea stresant si obositor. Dar in locul unui suc plin de zahar, produselor de patiserie gustoase, dar nu prea sanatoase (in plus cu multe calorii) si dulciurilor din comert putem alege fructe sau legume proaspete, sub forma de gustare delicioasa. Iar in timp intregul organism va profita de aceste surse de vitamine si nutrienti.
-
Crinii Salmon Classic
Crinii galbeni sunt mai rar intalniti in gradini, dar frumusetea lor aparte ii face deosebit de atragatori pentru cultivatori, mai ales daca alegeti o varietate cu buna rezistenta la boli si un parfum puternic, intens.
-
Zmeura Glen Coe
Varietate de zmeur cu arbusti puternici, rezistenti, vigurosi, ce pot sa depaseasca la maturitate 150 de cm inaltime, Glen Coe surprinde nu doar prin productivitatea ridicata din fiecare sezon, dar mai ales datorita culorii mai putin intalnite la boabele de zmeura, de un rosu inchis cu nuante violet.
-
Cinci beneficii oferite de sucul de rodii
Un pahar de suc de rodii ofera organismului vitamina A, vitamina E, vitamina C si acid folic (aproape jumatate din necesarul zilnic), antioxidanti, nutrienti, un tratament naturist eficient sub forma unei bauturi delicioase si mai ales sanatoase.