Beneficiile consumului de mazare in sezonul rece

Mazarea (Pisum sativum) este cultivata pe scara larga si se prezinta sub forma unor boabe sferice verzi de mici dimensiuni, care se dezvolta in teci numite pastai. Gustul dulce a facut ca micile roade ale acestei plante sa fie adesea intrebuintate in alimentatia de zi cu zi a oamenilor, din cele mai vechi timpuri pana astazi.

Boabele de mazare sunt disponibile proaspete incepand din primavara pana in toamna, insa pot fi consumate si in perioada anotimpului rece conservate sub diferite forme. Daca sunt congelate, in afara de faptul ca legumele isi pastreaza vigoarea si gustul, un alt avantaj este acela ca boabele echivaleaza cu cele proaspete in cantiatea de nutrienti si beneficii. Asadar, este chiar recomandat in aceste momente marcate printr-o lipsa acuta de vegetale sa va oferiti fara prea mult efort o alimentatie mai sanatoasa.

Inainte de toate mazarea este o sursa bogata de fibre vegetale, vitamina A, vitamina C , vitamina B9, carbohidrati, calciu, fier, fosfor, potasiu si alte minerale.  Specialistii sustin ca dintre toate vegetalele acestea sunt cele mai potrivite pentru a furniza tiamina (vitamina B1).  Valoarea energizanta nu este deloc un lucru pe care sa-l neglijam. Mazarea poate substitui cu succes carnea pentru o vreme, fiind extrem de bogata in proteine.

Fibrele solubile in apa faciliteaza buna functionare a sistemului digestiv si contribuie la eliminarea colesterolului daunator din organism prin intermediul acidului nicotinic. Nici sistemul imunitar nu trece neobservat, acesta avand parte de o revigorare prin prisma vitaminei C.

Un beneficiu al consumului de mazare adesea omis consta in faptul ca aceasta are capacitatea sa desfaca aglomerarile de celule rosii care pot da nastere in cele din urma cheagurilor de sange. Altfel spus, daca este consumata cu consecventa mazarea previne riscul unor accidente vasculare ce ne pot pune viata in pericol.  
 
Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Craitele, plante multicolore de toamna

    In sezonul rece, craitele constituie cea mai populara sursa de culoare din gradinile noastre. Intalnite in nuante de galben, rosu si portocaliu, acestea se intalnesc mai ales in gradinile din zonele rurale, unde formeaza borduri atractive.

  • Hot Orange Mocha - Cafea fierbinte cu coaja de portocale si ciocolata amaruie

    Bauturile fierbinti si aromate sunt la mare cautare in sezonul rece. Asadar, pentru o zi friguroasa de iarna va puteti incalzi cu Hot Orange Mocha, o cafea fierbinte cu coaja de portocale si ciocolata amaruie.

  • Conserve. Sos salsa de legume pentru sezonul rece

    Un sos ideal pregatit in propria bucatarie cu o varietate de legume si bogat in vitamine este sosul salsa de legume pentru sezonul rece. Bucurati-va de gustul exotic al acestui sos, folosindu-l mereu la mancarurile preferate.

  • Castraveti cu telina in saramura

    Conservele si muraturile pregatite cu migala in bucataria noastra ne vor incanta in sezonul rece, alaturi de o mancare delicioasa. Asadar, va prezentam o reteta de castraveti cu telina, in saramura.

  • Usturoiul si continutul bogat de germaniu si seleniu

    Beneficiile consumului de usturoi sunt atat de mari si miraculoase incat este intotdeauna nevoie sa nu uitam valorile sale curative si sa-l folosim cat mai des in alimentatie.


Warning: fopen(cache/3b083da1acc945d97e0f04dd46b3c289) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139