Anghinarea, aliment cu proprietati de medicament
Anghinarea este unul dintre cele mai generoase daruri pe care ni le pune la dispozitie natura. Fiarta, preparata la abur sau consumata cruda in salata, cu putin ulei de masline si cativa stropi de otet balsamic, ea contribuie esential la sanatatea organismului. Cel mai des oamenii servesc miezul si frunzele acesteia.
In medicina naturista la prepararea produselor naturale pe baza de anghinare se utilizeaza radacinile si frunzele. Un studiu recent a indicat ca poseda un numar foarte mare de antioxidanti, care plaseaza leguma pe locul al 7-lea intr-o lista de 1000 de alimente.
Anghinarea asigura un sfert din aportul zilnic necesar de fibre, reduce riscurile aparitiei cancerului de colon si confera rapid o senzatie de satietate, ceea ce o recomanda in dietele alimentare.
Constipatiile, fermentatiile intestinale, colitele, hemoroizii precum si lipsa apetitului pot fi tratate prin consumul a doua cani de ceai pe zi. Anghinarea poate fi consumata si proaspata, fiind astfel apreciata pentru efectele ei vindecatoare in tratarea diareei cornice, a diabetului si migrenelor.
Anghinarea nu este recomandata femeilor care alapteaza deoarece limiteaza secretia de lapte si nici in cazul afectiunilor acute renale si hepato-biliare.
In tarile mediteraneene precum si in SUA si Argentina, anghinarea se cultiva pe suprafete extinse, diind numai o planta medicinala, ci si alimentara. Baza carnoasa a inflorescentei se consuma ca aliment sub diverse forme, fiind considerata o adevarata delicatesa.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Ce afectiuni puteti trata cu ceaiul de ghimbir
Cunoscut ca un condiment exotic, avand un gust specific, placut, cu note putin picante, ghimbirul are si valente terapeutice surprinzatoare, fiind un leac naturist cu proprietati antibacteriene, antiinflamatoare si revitalizante. In ghimbir se gasesc vitamina B6, C, D alaturi de magneziu, zinc, calciu, etc.
-
Cynar - bitterul cu gust de anghinare
Cynar este o bautura mai putin obisnuita, in care anghinarea "joaca" rolul principal, alaturi de o duzina de alte plante si ierburi, rezultatul final fiind un gust complex, cu note de mirodenii, fructe, puternic, vegetal, cu esente exotice.
-
Porumbul, o graminee cu proprietati terapeutice multiple
Aztecii considerau ca boabele de porumb provin de la astrul zilei, care, in bunatatea sa, a facut sa ploua cu boabe de porumb necesare nevoilor zilnice ale omului.
-
Biscuiti cu aroma de cuisoare
Surprindeti-i pe cei dragi cu un desert placut preparand biscuitii cu aroma de cuisoare. Cuisoarele au numeroase proprietati benefice pentru sanatatea noastra. Alaturi de nutrientii si uleiurile continute, acestea mai au si flavonoizi, cu calitati antioxidante.
-
Ciorba de varza alba cu afumatura de porc si cimbru
O ciorba delicioasa si cu o aroma speciala, datorata cimbrului este ciorba de varza alba cu afumatura de porc si cimbru.