Alegerea corecta a plantelor sanatoase

 Atunci cand cumparam o planta rareori se intampla sa ne gandim daca aceasta este sanatoasa sau nu. Primul lucru pe care il luam in considerare este aspectul, insa daca o floare arata bine nu inseamna ca aceasta este si sanatoasa.

 

Inainte de a aduce in propria gradina o posibila problema ar trebui sa acordati atentie urmatoarelor aspecte:

 

1. Felul in care arata spatiul de depozitare.

 

Uitati-va atent la toate plantele expuse. Daca acestea sunt ingrijite si li se acorda atentie vor arata foarte bine. De asemenea vor fi si sanatoase.

 

2. Nu doar felul in care arata planta pe care o veti cumpara conteaza

 

Evaluati atent conditia plantei pe care vreti sa o cumparati. Daca are frunzele verzi si stralucitoare inseamna ca este sanatoasa. Priviti cu atentie si celelalte plante care au frunzele ingalbenite. Plantele care sunt stresate au tendinta de a nu-si mai reveni chiar daca au beneficiat de o atentie sporita dupa ce au fost plantate in gradina.

 

3. Luati in considerare forma

 

Daca este compacta si cu multe tije nu inseamna ca este mare si sanatoasa. In cautarea luminii s-a dezvoltat partial si a crescut inalta si subtire doar pentru a se hrani.

 

4. Cautati insectele si bolile

 

Priviti atent planta si cautati semne ale unor potentiale boli sau mici insecte care ar putea sa stearga in timp frumusetea acesteia. Verificati frunzele pe ambele parti precum si pamantul din ghiveci. Unele semne de boala pot fi observate pe anumite parti ale plantei care sunt innegrite, lipicioase sau prezinta pete ori distorsiuni.

 

5. Studierea radacinilor

 

Nu neglijati radacinile. Daca acestea cresc excesiv inseamna ca planta este stresata si va dura ceva vreme sa isi revina dupa ce o veti planta in gradina. De asemenea daca ridicati planta si radacinile acesteia se vor desprinde usor de pamant inseamna ca a fost recent mutata in alt ghiveci si va dura ceva vreme pana sa poata fi plantata din nou in gradina, fara riscuri.

 

6. Asigurati-va ca tulpina nu are crapaturi

 

Daca planta este subtire si lunga sau are o tulpina acoperita cu frunze incercati sa verificati integritatea acesteia. Chiar si cele mai mici zgarieturi de pe tulpina unei plante pot avea efecte negative asupra sanatatii acesteia.

 

7. Buruienile din ghiveci

 

Daca planta are in ghiveci buruieni inseamna ca personalul magazinului de unde doriti sa o cumparati nu acorda o atentie prea mare produselor comercializate si plantele sunt stresate. Buruienile concureaza cu planta in absorbtia nutrientilor.

 

8. Atunci cand cumparati un arbust sau un copac, verificati radacinile.

 

Pentru a rezista in magazin si a nu se ofili acestea ar trebui sa fie ambalate intr-o bila de pamant invelita intr-o punga. Daca radacinile nu sunt solide inseamna ca s-au uscat si exista posibilitatea ca planta sa se usuce chiar inainte de a ajunge in gradina.

 

9.Plante cu flori sau plante cu muguri

 

Plantele care nu au florile inflorite, doar inmugurite, se vor adapta mult mai bine intr-un mediu nou.

 

10. Acordati o atentie sporita plantelor de interior.

 

Daca acestea nu sunt sanatoase exista posibilitatea ca bolile lor sa se transmita catre toate plantele pe care le aveti.

Articole asemănătoare

  • 6 reguli de baza pentru udarea corecta a plantelor

    Vara este anotimpul care impinge frecvent detinatorii de gradini spre doua extreme: udarea insuficienta si udarea exagerata a plantelor

  • Evitarea daunelor cauzate plantelor de ger

    La latitudinea tarii noastre, iernile sunt prea aspre pentru a putea exclude in vreun an cu desavarsire activitatile de ingrijire si protejare a plantelor impotriva gerului.

  • Viata secreta a plantelor

    Plantele au secrete la fel cum si fiintele umane au. Afirmatia poate fi gasita in cartea scrisa in limba engleza de Peter Tompkins si Christopher Bird si care poarta titlul "The Secret Life of Plants" (Viata secreta a plantelor).

  • Apa de turba - ideala pentru plante acidofile

    Apa de turba este aliatul nostru de nadejde in privinta udarii sanatoase, fara efecte secundare, a plantelor de interior.

  • Metode de inmultire a plantelor de apartament

    Marea majoritate a plantelor de apartament se inmultesc pe cale asexuata (vegetativa) - prin butasire, divizarea (despartirea) tufei, drajoni, stoloni, muguri adventivi, marcotaj, altoire...


Warning: fopen(cache/3ba4bbf2025bbb6aba576d434a182c53) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139