Evitarea daunelor cauzate plantelor de ger
La latitudinea tarii noastre, iernile sunt prea aspre pentru a putea exclude in vreun an cu desavarsire activitatile de ingrijire si protejare a plantelor impotriva gerului.
In situatia in care dimensiunile nu permit transportarea plantelor in adaposturi cu microclimat mai bun, gradinarul trebuie sa aiba in vedere o serie de metode compensatorii, menite sa atenueze impactul factorilor fizici distrugatori: frigul, alternanta dintre inghet si dezghet si vantul puternic.
Secretul longevitatii si sanatatii formatiunilor arborescente, dar si a celorlalte, incepe cu alegerea varietatii potrivite pentru plantare. In mod natural, speciile autohtone regiunii in care traiti va vor pricinui cea mai mica bataie de cap, ele fiind adaptate in decursul erelor geologice.
De asemenea, daca aveti o gradina cu relief variat, plantati intotdeauna formatiunile care tolereaza mai greu frigul in locurile inalte. Aerul rece ocupa portiunile joase, indiferent ca ne raportam la o simpla camera de apartament, o gradina sau la o depresiune intramontana!
Vantul taios vulnerabilizeaza plantele sau chiar le poate distruge, de aceea plantarea unui gard viu sau a unui aliniament de conifere in calea curentilor de aer predominanti este de prima importanta.
Incetati sa mai hraniti plantele cu substante fertilizatoare bogate in nitrogen, de cum se sfarseste vara, pentru ca incurajeaza dezvoltarea unui foliaj deosebit de sensibil la frig.
Vantul si soarele puternic din zilele friguroase conduce la o rata mai mare a transpiratiei in cazul plantelor. De aceea, in perioadele cu precipitatii putine ori cand prognoza anunta inghetul, este bine sa oferiti plantelor un surplus de apa.
Primavara, toamna dar mai ales in sezonul rece, inghetul, vantul si schimbarile bruste de temperatura, pot fi tinute sub control cu folie antiinghet. Aceasta poate fi folosita, de asemenea, si pentru planificarea sau intarzierea recoltarii culturilor.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Mancare de ciuperci pentru zilele cu post
Rolul ciupercilor in bucatarie a fost mereu comparabil cu acela al plantelor de baza sau chiar al carnii.
-
Ingrijirea plantelor de apartament
Cu o ingrijire atenta vom reusi sa ne bucuram de plante. Daca in privinta bolilor provocate de insecte, bacterii sau alte organisme este nevoie de diverse tratamente chimice si plasarea plantelor afectate intr-o carantina severa, trebuie sa stim ca sunt si situatii in care plantele sufera datorita unor probleme fiziologice.
-
Apa de turba - ideala pentru plante acidofile
Apa de turba este aliatul nostru de nadejde in privinta udarii sanatoase, fara efecte secundare, a plantelor de interior.
-
Stergerea de praf a plantelor de interior
Va ganditi probabil ca aveti destula treaba prin casa (stersul prafului si al geamurilor, scuturatul covoarelor, etc.) pentru ca sa va mai ocupe timpul si curatarea plantelor de interior. Pana la urma, ele cresc in pamant, asa ca nu va dati seama de ce frunzele nu trebuie sa fie deloc acoperite cu pamant...
-
Bolile plantelor de interior
In acest film este prezentat un mod foarte simplu de a elimina pericolul pe care il reprezinta ciupercile si bolile plantelor de interior...