Alcalinitatea si aciditatea solului
Indiferent de cat de mare ar fi pasiunea dumneavoastra pentru gradinarit, problemele nu va vor ocoli. Daca reusiti sa treceti peste ele si pe parcurs nu va pierdeti interesul pentru plante, aveti mari sanse sa deveniti un gradinar minunat.
Una din cele mai des intalnite probleme in randul celor care iubesc plantele are legatura cu nivelul ph-ului din compozitia solului, la fel si in cazul ghivecelor.
Cresterea nivelului ph-ului
Pentru a modifica valoarea ph-ului solului si pentru a-i reduce aciditatea cea mai des intalnita practica este cea prin care in compozitia acestuia se adauga substante care au compozitia varului. Deseori chiar var se si adauga insa frecvent in compozitia solurilor se adauga calcar. Cu cat acesta este mai fin cu atat mai repede devine eficient.
In functie de tipul pamantului cantitatile de calcar adaugate pot fi ajustate pentru a corespunde cerintelor plantelor. De exemplu, solurile cu un continut de lut scazut necesita mai putin var decat solurile bogate in lut.
Scaderea ph-ului solului
Multe plante ornamentale si cateva fructifere au nevoie de un sol foarte acid pentru a se dezvolta corespunzator. Aceste specii dezvolta in timp cloroza de fier daca sunt crescute intr-un mediu alcalin. Acest lucru inseamna ca frunzele vor capata o culoare galbena.
Deseori aceasta afectiune este confundata cu deficientele de nitrogen din cauza ca simptomele sunt asemanatoare. Cloroza poate fi corectata prin ajustarea ph-ului solului.
Deseori intrebuintate pentru a scadea nivelul ph-ului sunt sulfatul de aluminiu si sulfatul de sulf. Acestea se gasesc foarte usor in comert pe rafturile magazinelor de specialitate si ale celor care au sectiuni dedicate gradinaritului.
Aluminiul reduce imediat nivelul ph-ului solului deoarece acesta produce aciditate imediat ce se dizolva in compozitia pamantului. Sulful actioneaza ceva mai greu deoarece are nevoie de timp pentru a deveni acid sulfuric, cu ajutorul bacteriilor acide din sol.
Foto: 1
Articole asemănătoare
-
Sangria cu cidru si bere
Reteta unei bauturi de vara, cu gust placut de mere si aciditatea adusa de bere, excelenta rece si datorita notelor fructate si mirodeniilor.
-
Salata verde cu avocado si grepfrut
Daca va place gustul de avocado si vreti sa incercati si alte combinatii aceasta alaturare cu salata verde si aciditatea data de citrice poate fi o varianta castigatoare.
-
Ploile acide si impactul lor asupra mediului
Ploile acide contribuie la deteriorarea pomilor de la mare altitudine si a solului. Mai mult, ele intensifica deteriorarea materialelor de constructie si vopselelor, cladirilor declarate monument istoric, statuilor si sculpturilor care fac parte din patrimoniul cultural.
-
Caesalpinia mexicana sau Pasarea Paradisului
Planta cu port arbustiv, dirijata uneori sub forma de copacel, incanta privirea prin florile deosebite, parfumate, de culoare galben aprins, care prin dispunerea petalelor si aranjamentul in ciorchini, creaza impresia unor pasari in zbor. Frunzele, paripenat-compuse, de culoare verde deschis, insotesc pe perioada verii florile parfumate.
-
Gradina si vremea umeda
Vremea urata, cand ploua continuu si gradul de umiditate este ridicat, poate pune probleme plantelor din gradina sau de ghiveci. Cand in pamant se afla o cantitate foarte mare de apa, plantele se ineaca pur si simplu. Va prezentam in continuare cateva situatii care apar in aceste conditii climatice si mai putin favorabile si rezolvarea lor.