Aeschynantus radicans - o planta excentrica

 Aschynanthus radicans

 Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Denumire stiintifica: Aschynanthus radicans

Denumiri comune: Eschinantus

Familie: Gesneriaceae

Origine: Himalaya, Indonezia, Sudul Asiei

 

 

Aspect si prezentare: Planta perena, cu aspect de liana,  cultivata adesea in ghivece suspendate, datorita portului pendent pe care-l afiseaza. Este considerata o excentrica frumoasa cu flori rosii delicate si frunzis atragator ce poate ajunge la maturitate la 40-50 cm lungime.

 

Frunzele de 3-5 cm sunt simple, asezate opus, au forma ovala si varf ascutit, culoare verde intens si aspect lucios. Exista varietati cu frunze marmorate (punctate cu nuante aurii sau maro) si varietati cu frunze ondulate, acestea din urma fiind considerate ceva mai rare.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare

Desi este o planta de origine indepartata, Aeschynantus s-a acomodat bine la climatul tarii noastre, necesitand, spre deosebire de alte plante exotice, un regim de ingrijire simplu.

Asezati-o in recipiente suspendate, pe terase sau balcoane suspendate alaturi de alte gesneriacee. Vor fi usor de ingrijit datorita necesitatilor similare in privinta luminiii si umiditatii atmosferice.

 

 

Gasiti-i o pozitie cu lumina intensa, care sa beneficieze de minim 4-5 ore de soare zilnic si va va rasplati cu frunze si mai ales flori foarte frumoase. Un ghiveci suspendat pe o terasa spre est ii va fi pe plac frumoasei plante Aeschynantus.

 

 

Nu o tineti in frig, dar nici nu o neglijati pe timpul iernii, caci nu tolereaza arsita sau inghetul. O temperatura potrivita pentru cultivarea acestei plante trebuie sa se situeze intre 16 si 24 grade Celsus. Intre 12 si 16 grade planta intra in repaus, iar la temperaturi mai scazute nu rezista. Arsita, desi nu ii este deloc pe plac, o tolereaza ceva mai bine daca este pulverizata continuu cu apa.

Nu suporta aerul uscat, avand nevoie in permanenta de umiditate atmosferica ridicata. La peste 22 de grade, ajutati-o stropindu-i frunzisul, la fiecare 2 zile, cu apa calduta dedurizata.

De aceeasi apa are nevoie si la udare. Asigurati-i atat vara si iarna udari usoare, cu foarte putina apa. Vara, are nevoie de apa la fiecare 4-5 zile, dar iarna o udare pe saptamana ii va fi suficienta. Important este sa lasati pamantul sa se usuce intre doua udari. 

Este insa o mofturoasa cand vine vorba de substratul de cultura. Nu se va multumi cu un simplu pamant de gradina si va avea nevoie de un amestec pentru acidofile din mranita, turba aurie, pamant de ericacee si nisip in parti egale.

 

 

Pentru a va bucura de infloriri bogate si repetate, aplicati o fertilizare pe masura, cu un ingrasamant lichid pentru plante florifere. Administrati-l prin diluare in apa de udare, din aprilie pana in septembrie, la fiecare 2 saptamani.

 

Inflorirea are loc periodic, in serii prelungite, ramurile lungi incarcandu-se cu flori tubulare, alungite, de culoare rosu-oranj. De regula perioada de abundenta florara este vara.

 

 

Se inmulteste prin lastari verzi. Prelevati butasi de varf cu 4-5 noduri si plantati-i pe substrat afanat de mranita pentru flori. Protejati butasii in minisere etanse, mentinand astfel caldura si umiditatea constante. Procedeul este anevoios, avand sanse de reusita doar in perioada calda a anului.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Tundeti ramurile lungi in fiecare primavara. Va forma astfel un port dens si ordonat.

Cand a inceput sa formeze boboci, evitati sa mai mutati ghiveciul din loc. Nu-i plac plimbarile si curentii reci de aer, pierzandu-si rapid florile si bobocii.

 

Alte specii si varietati: A.speciosus, A.marmoratus (cu frunze patate/marmorate si flori verzi cu pucnte maro), A.pulcher, A.lobbianus, A.parviflorus, A.

 

 

Septembrie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

 

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/f54c691d12f34404deb77258d593cdf7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139